Eutanasiere sau adopție? Legea a fost adoptată!
Veterinarii de la Univeristatea de Științe Agricole și Medicină Veterniară (USAMV) împreună cu Zoo Turda și Institutul de Cercetare a Interacțiunii Om-Animal (ICIOA) au motivat marți, 10 septembrie, importanța sterilizării canine și au ajuns la concluzia că eutanasierea este soluția rezolvării problemelor câinilor comunitari în detrimentul eliberării lor înapoi pe stradă. Protectorii acestor necuvântătoare speră să fie însă dați spre adopție câți mai mulți câini, deoarece în această perioadă ONG-urile s-au mobilizat și au reușit să mărească numărul de adopții internaționale, dar și interne.
De asemenea, aceștia au prezentat pericolele la care sunt supuse animalele atunci când sunt singure pe stradă.
„Câinii mor în chinuri pe stradă, de foame, în accidente. Eutanasia este de luat în calcul, fiind mult mai umană decât moartea pe stradă în chinuri. Sterilizarea este o soluție, cea mai bună, dar nu funcționează singură. Ea nu rezolvă problema bolilor și a agresivității”, declarat Andrei Mihalca, medic veterniar.
Eutanasierea nu doare
Conform celor prezenți eutanasierea nu doare. Câinii sunt adormiți, intră practic într-un colaps și nu sunt conștienți de propria moarte. Sterilizarea este o soluție, dar nu rezistă singură în această problemă. Ea trebuie efecutată și pentru animalele cu stăpân, deoarece cei mai mulți câini comunitari provin de la animalele cu stâpân. „Oamenii aruncă puii deoarece le e milă să îi omoare și de cele mai multe ori supraviețuiesc câteva din animale, care devin astfel câini comunitari. Nu câinii comunitari sunt problema majoră ci câinii care nu sunt îngrijiți. Ar trebui să introducem impozit pentru câinii nesterilizați. Cine vrea pui de la câini să plătească taxa, cine nu să îi sterilizeze”, a completat Mihalca. Acesta a mai spus că într-un sondaj realizat s-a constat că 30% din cei care au animale nu erau informați cu privire la deparazitare și nu au și-au dus niciodată animalele la un medic veterinar.
Cu toate astea, Finuca Bora, președintă a asociației pentru necuvântătoare „Arca lui Noe”susține că legea vine ca suport pentru cei care aplicau deja această metodă.
„În Cluj se eutanasiau câini și până acum de aceea nu era așa mulți câini comunitari. Se cheltuie bani mulți pe eutanasiere. Legea asta a venit doar ca să-i susțină pe cei care deja o aplicau. O să omorâm câini mulți, deoarece știm cum sunt adopțile în România. Și normal că dacă nu se aplică o lege care să-i facă pe oameni să-și sterilizeze câinii aceștia se vor reproduce în continuare și vom continua acest proces”, a declarat Finuca Bora
Deținearea responsabilă a animalelor de companie
Reprezenanta ICIOA, Alina Rusu, specialist în biologie și psihologie a explicat cât de importantă este relația dintre om și animal.
„Trebuie să fim conștienți că la celalalt capăt al lesei este un om. Insistăm pe deținerea responsabilă a animalelor de companie care are un statut scăzut în România. Deschidem porțile instituției noastre pentru persoanele care vor să învețe despre deținerea responsabilă a unui câine. Vrem să implementăm aceste probleme de educație a animalelor și să le introducem în manulele de educație civică”, a spus specialistul în comportamentul animalelor, Alina Rusu.
Câini comunitari cu stăpâni
S-a subliniat faptul că de multe ori câinii care au stăpân umblă liber pe străzi și că prezintă un pericol chiar mai mare decât cei care nu aparțin nimănui. Un exemplu frecvent sunt câinii care sunt situați la porțile ușilor oamenilor și sunt hrăniți de aceștia, chiar dacă sunt lăsați să umble în libertate.
Soluția opririi eutanasierii, adopția
Adăpostul primăriei din Cluj este arhiplin, deoarece au fost făcute plângeri cu privire la câinii comunitari și aceștia au fost cazați în regim de urgență, fiind plasați în boxele comune. Reprezentanții adăpostului speră ca animalele să fie adoptate cât mai repede ca să nu fie supuse eutanasierii.
„Avem între 160-170 de câini la noi la adăpost. În mod normal sunt 140 de locuri, dar din cauza plângerilor primite de la oameni în cuștile comune de patru locuri am băgat și șase câini. Așteptăm ca legea să intre în vigoare, să fie aprobată de președinte și mai apoi așteptăm și cele 14 zile, în ideea în care avem câini și de un an jumătate la noi la adăpost, urmând ca să îi supunem eutanasierii pe cei care nu sunt adoptați în termenenul dat. Partea bună e că ONG-urile s-au mobilizat și sperăm să dăm spre adopție cât mai mulți câini să fie eutanasiați doar câinii bolnavi, bătrâni sau bolnavi, adică cei care nu vor putea fi adoptați”, a declarat Cristian Pop, medic veterinar la adăpostul canin din Cluj.
Legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân care nu sunt adoptaţi sau revendicaţi în 14 zile de când ajung în adăposturi a trecut de votul final al Camerei Deputaţilor, forul decizional în privinţa acestui proiect.