Voluntarii clujeni fac ultimele pregătiri pentru Cluj Dominoes

Foto: Vakarcs Loránd
eepurl.com

Pregătirile pentru Cluj Dominoes au intrat în linie dreaptă. Voluntarii implicați în proiect fac ultimele verificări înainte ca sculptura în mișcare să străbată centrul orașului, lucru care se va întâmpla începând cu ora 17:00 când va cădea prima cărămidă. „

Cluj Dominoes leagă Piața Unirii de Piața Mihai Viteazu

Piața Unirii și Piața Mihai Viteazu vor fi unite printr-un șir de 3.000 dominouri, întinse pe 1.200 m. Șirul de domino va începe în Piața Unirii (latura vestică) și va traversa curtea Consulatului General al Ungariei la Cluj-Napoca, va trece pe lângă Casa Matei, prin Shadow Bar, Piața Muzeului, Parcul I.L. Caragiale, traversează Str. Ferdinand, intră prin Magazinul Central, și ajunge în Cinema Florin Piersic și Piața Mihai Viteazu parcurgând Str. Tipografiei și David Ferenc.

Harta-750x750

Sculptura” va parcurge traseul dintre cele două piețe în aproximativ 20 de minute.

Proiectul are un potențial unic de a mobiliza comunitatea prin nivelul de participare și angajament pe care îl presupune. Evenimentul implică 90 de voluntari și un public de câteva mii de locuitori.

Voluntarii Fundației Altartnu s-au speriat de ploaie,   ci au venit să aranjeze cele 3.000 de piese ale Cluj Dominoes

Voluntarii Fundației Altartnu s-au speriat de ploaie, ci au venit să aranjeze cele 3.000 de piese ale Cluj Dominoes

„Dominouri” este o sculptură în mișcare, adaptată special pentru contextul fiecărui oraș în care este prezentată. Căștigător al premiului Bank of America Merrill Lynch CREATE09, proiectul a străbătut în ultimii ani orașe precum Londra, Copenhaga, Stockholm, Marseille, Helsinki, Ljubljana, iar în 26 septembrie,  va fi prezent la Cluj-Napoca, unde 3.000 piese de domino, întinse pe 1.2 km, vor uni Piața Unirii de Piața Mihai Viteazu.

Foto: Vakarcs Loránd

Foto: Vakarcs Loránd

Un șir de piese de domino format din câteva mii de cărămizi parcurge diferite spații ale orașului: străzi, parcuri, clădiri și piețe. Piesele de domino se înlănțuiesc într-o mișcare dinamică, tip cauză-efect, întreruptă uneori pentru momente performative sau mici ritualuri urbane, pentru a conecta fizic și simbolic diferitele spații și comunități ale orașului.

Proiectul este creat de Station House Opera, produs deArtsadmin (UK) și organizat în Cluj-Napoca de Fundația AltArt.

AltArt dorește să dedice acest proiect momentului special al finalizării candidaturii orașului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Considerăm că Dominoes este reprezentaiv pentru spiritul propus de proiectul orașului pentru titlul european: conectează diferite spații și comunități din oraș, animează spațiul public clujean, oferă clujenilor ocazia de a se implica într-un proiect artistic și e un prilej de a sărbători împreună” a declarat István Szakáts – Președintele Fundației AltArt, organizatorul evenimentului.

Postaţi un comentariu