Şeful Forţelor aeriene americane din Europa: Acţiunile lui Putin provoacă îngrijorare şi există o ameninţare din partea Rusiei
Comandantul Forţelor Aeriene Americane din Europa, general-locotenentul american Darryl Roberson (foto), a declarat, joi, la Baza aeriană de la Câmpia Turzii, că acţiunile preşedintelui rus, Vladimir Putin, provoacă îngrijorare şi că pentru SUA asigurarea securităţii Europei reprezintă o prioritate.
„Suntem aici la invitaţia prietenilor noştri români care, ca alţi cetăţeni est-europeni, trăiesc experienţa fricii cauzată de agresiunea din Ucraina, acte de intimidare care continuă şi creeză o situaţie stresantă în rândul acestora. Prezenţa noastră aici reprezintă angajamentul SUA pentru securitatea şi stabilitatea Europei. Împreună vrem să ne asigurăm că Europa este întreagă, liberă şi în pace. De ce este nevoie de acest pachet de securitate şi aceste rotaţii de trupe? Pentru a-i asigura pe aliaţii şi partenerii noştri şi că, pentru SUA, asigurarea securităţii Europei este o prioritate. Chiar dacă acţiunile recente ale lui Putin provoacă îngrijorare, această echipă prezentă aici nu este doar un răspuns pentru el şi pentru Rusia, ci şi parte a unui program pe termen lung”, a menţionat generalul american.
El a mai spus că există o ameninţare din partea Rusiei şi că pachetul de securitate va fi păstrat mai multe luni.
„Ameninţarea din partea Rusiei pentru statele aflate în vecinătatea ei este diferit percepută de statele situate la mare depărtare. Dar, clar, există o ameninţare. Intenţionăm să păstrăm acest pachet de securitate mai multe luni, urmând să aibă loc alte rotaţii de trupe care vin din SUA şi care vor staţiona în Europa câte şase luni, pentru a participa la exerciţii comune cu militarii statelor europene”, a completat Darryl Roberson.
Generalul american a fost prezent, alături de ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şi de şeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă, la Ziua Distinşilor Vizitatori a exerciţiului româno-american Dacian Thunder 2015, care are loc la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii.
Exerciţiul româno-american “Dacian Thunder 2015” se desfăşoară între 27 martie şi 7 iulie, la Câmpia Turzii.
Forţele Aeriene Române participă la exerciţiu cu aproximativ 300 de militari, piloţi şi personal tehnic, patru aeronave MiG-21 LanceR şi şase elicoptere IAR-330 Puma (de tipul Socat şi Medevac) iar Forţele Aeriene Americane cu aproximativ 350 de militari, 11 aeronave A-10 şi tehnica de deservire aferentă.
Exerciţiul are ca obiectiv creşterea nivelului de interoperabilitate şi îmbunătăţirea nivelului de antrenament al personalului român şi american, prin executarea zborurilor în comun.
Pe de altă parte, şi premierul Victor Ponta respinge ameninţările şi criticile oficialilor ruşi.
“Resping categoric amenințările și criticile formulate de diverși oficiali ai Federației Ruse! Nu ne intimidează și nu ne schimbă strategia!”, a scris Victor Ponta pe Twitter.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că, dacă nu vor fi operate ajustări în planurile privind instalarea scutului antirachetă în Europa, atunci vor deveni clare motivele acestui proiect, potrivit RIA Novosti și TASS.
“Dacă realizarea programului privind sistemul de apărare antirachetă global va continua fără nicio ajustare chiar și în condițiile unui progres la negocierile în problema nucleară iraniană, motivele care au stat la baza construcției scutului antirachetă în Europa vor fi evidente pentru toți”, a afirmat Lavrov.
În cadrul unei conferințe dedicate problemelor de securitate, care se desfășoară la Moscova, șeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, a susținut că punerea în aplicare a planurilor SUA și NATO cu privire la apărarea antibalistică reprezintă o amenințare reală pentru forțele nucleare ale Rusiei, potrivit TASS.
“Desfășurarea elementelor sistemului de apărare antirachetă este considerată de noi ca un nou pas al SUA și al aliaților lor privind demontarea sistemului existent de securitate internațională în aspirația lor de a domina pe plan mondial”, a spus el, invocând faptul că, în ultimii patru ani, componente ale sistemului de apărare antirachetă (american) au apărut în apropiere de granițele de est, vest și sud ale Federației Ruse.