Proiect: populaţia va plăti taxe mărite pentru clădiri şi maşini. Ministerul finanţelor a retras proiectul de pe site
Clădirile aflate în proprietatea persoanelor fizice care sunt folosite în scop nerezidenţial vor fi impozitate suplimentar, impozitele pentru autoturismele mici cresc, iar cele pentru maşinile cu capacitatea de peste 2.000 de centimetri cubi scad, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, care urmează să intre în vigoare din 2015.
Astfel, pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote cuprinse între 0, 25-1, 5% asupra valorii rezultate dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat. Cota impozitului pe clădiri se stabileşte prin hotărâre a consiliului local, se precizează în proiectul de act normativ. În cazul în care valoarea clădirii nu rezultă dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile stabilită de primărie.
Pentru locuinţele persoanelor fizice destinate locuinţei, cota de impozitare rămâne de 0, 1% din valoarea impozabilă a clădirii.
Şi impozitele la terenurile intravilane vor fi majorate, în funcţie de rangul şi zona localităţii, ajungându-se la creşteri de la 10.353 lei/hectar la 83.000 lei/hectar.
Pentru maşini, proprietarii vor plăti un impozit majorat de la 8 la 20 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi (cm3) în cazul autoturismelor cu motoare de până la 1.600 cm3 inclusiv şi de la 18 lei la 30 lei/200 cm3 pentru maşinile cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 cm3 şi 2.000 cm3 inclusiv. Pentru autoturisme cu o capacitate cilindrică între 2.001 cm3 şi 2.600 cm3 inclusiv, impozitul va scădea însă, de la 72 lei la 60 lei/200 cm3, scăderea continuând şi pentru maşini cu motoare mai mari, de peste 3.000 cm3, de la 250 la 150 lei/200 cm3.
Majorări de impozit vor fi efectuate şi pentru maşini de marfă, motociclete, bărci cu motor, scutere de apă.
În plus, din 2015, autorităţile locale vor avea dreptul să majoreze impozitele şi taxele locale cu până la 50% faţă de o marjă de 20% în prezent.
Până la urmă, Ministerul Finanţelor Publice a retras sâmbătă, de pe site-ul instituţiei, în urma solicitării premierului Victor Ponta, proiectele Codului Fiscal şi al celui de Procedură Fiscală, pentru ca acestea să fie analizate în cadrul Guvernului înainte de începerea dezbaterii publice.
“Intenţia Guvernului este de a iniţia o dezbatere publică deschisă şi transparentă cu privire la modificările necesare Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, însă dorim, în acelaşi timp, şi adoptarea de măsuri care să contribuie la continuarea creşterii economice şi la limitarea extinderii poverii fiscale. În prezent, una dintre priorităţile Guvernului este de a limita evaziunea fiscală, inclusiv prin modificări ale Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală. Modalitatea în care se vor concretiza aceste intenţii, după discuţii cu specialişti şi societatea civilă, va fi decisă de Guvern şi va fi supusă consultării publice înainte de aprobarea de către Parlamentul României. Propunerile care vor fi asumate de Guvern vor fi dezbătute şi asumate, împreună cu Bugetul pentru anul 2015, de către Parlamentul României”, se arată într-un comunicat al MFP.