Înfrăţire între fraţi. Moldoveanul Hînceşti e frate cu clujeanul

Consiliul Judeţean Cluj şi Raionul Hînceşti din Republica Moldova au semnat, miercuri, o înţelegere de cooperare, prin care vor fi intensificate relaţiile între cele două părţi.

„Iniţiativa Consiliului Judeţean Cluj se încadrează în demersul Statului Român de sprijinire a Republicii Moldova în procesul de integrare europeană şi democratizare, sens în care se apreciază a fi necesară şi utilă intensificarea legăturilor şi a relaţiilor de colaborare între cele două naţiuni surori”, se arată într-o informare a CJ Cluj.

Vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJ Cluj, Vakar Istvan, a declarat, cu ocazia semnării protocolului, că este prima înfrăţire a Clujului cu o unitate administrativ-teritorială din Republica Moldova.

„Este primul raion, primul pas pe care îl facem în această deschidere, această frăţie cu Republica Moldova. Până acum, Clujul n-a avut nici o înfrăţire, nici un protocol de colaborare cu niciuna dintre regiunile surori din Republica Moldova. (…) Avem foarte multe puncte în comun în afară de neam, istorie şi tot ce înseamnă românism. Avem o datorie istorică, noi, ca actual stat în UE, faţă de Republica Moldova, care este la poarta de intrare în UE. (…) Acolo am găsit acea căldură frăţească, care ne-a atras şi ne atrage în continuare, în afară de faptul că este şi un potenţial economic, turistic foarte important în acest raion. Sunt convins că acest prim pas al relaţiei va naşte multe relaţii economice şi culturale”, a menţionat Vakar Istvan.

La rândul său, vicepreşedintele Raionului Hînceşti, Valerii Condratiuc, a declarat că se simte onorat de căldura cu care clujenii au deschis sufletele şi uşile.

„Este o deosebită plăcere să fim aici la dvs, podul acesta care promite să fie eficient a fost construit de tineri. Vă mulţumesc pentru faptul că aţi deschis nu numai sufletele, ci şi uşile. Noi suntem o echipă de oameni care vrea să fie schimbări reale în raionul nostru. Noi sperăm ca acordul pe care îl semnăm să fie unul de bază care să se transforme într-un plan concret de acţiuni. Suntem un raion dintre cele care înţelege că trebuie să meargă înainte”, a completat Valerii Condratiuc.

Vicepreşedintele CJ Cluj Ioan Oleleu a punctat câteva dintre domeniile în care vor colabora cele două  părţi.

„În linii mari, ne propunem o colaborare în ceea ce priveşte domeniul agro-industrial, având în vedere capacităţile şi acele unităţi care sunt dezvoltate în raionul Hânceşti. Nu în ultimul rând, vom avea o colaborare în domeniul culturii, domeniul sportului”, a menţionat Ioan Oleleu.

Postaţi un comentariu