FOTO/ Terapia cu câini, soluția pentru „infernul” din sesiunea studențească
Ești copleșit de mulțimea de proiecte ce trebuie predate la final de semestru? Nu dormi nopți întregi din cauză că ți-e teamă că nu o să știi nimic la examenul de mâine? Chiar dacă nu te va ajuta literalmente să acumulezi mai multe informații, cel mai nou program desfășurat de UBB, USAMV și asociația DogAssist dă ocazia studenților să uite de grijile zilnice și de stres, cu ajutorul unor câini special dresați.
Inițiativa pornită de la un program asemănător desfășurat cu succes în Canda este unic la nivel național iar beneficiari vor fi, cel puțin pentru moment, studenții de la Universitatea Babeș- Bolyai și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.
Dersou, Bailey și Bes, îngerii păzitori ai studenților stresați
O primă demonstrație a efectelor acestui program a avut loc joi, la Vivariul UBB, acolo unde programul se desfășoară. Speciliștii în dresaj canin ai Asociației Dog Assist i-au prezentat pe viitori „companioni” patrupezi ai studenților: Dersou, Bailey și Bes. Aceștia s-au împrietenit rapid cu studenții stresați prezenți la inaugurarea programului, efectele fiind cele scontate de inițiatori.
„A fost foarte interesant. Pentru mine nu este prima dată când fac așa ceva, am mai particpat la cursuri de terapie asistată de animale. Astfel de exerciții te liniștesc. Practic, orice ai avea asumat pe ziua respectivă nu mai contează, ești cu mintea la câine, la cât de frumos este și singura preocupare este să te joci cu el”, spune vizibil încântată de experiență Greta, fostă studentă la Psihopedagoie Specială.
Programul pune la dispoziție, săptămânal, patru ore de interacțiune cu câinii, timp în care studenții vor lua parte la exerciții spacializate dar vor putea și să interacționeze liber cu câini.
„Studenții vor avea, timp de patru ore pe săptămână, ocazia de a interacționa cu câini specilizați în terapia și interacțiunea om-animal. Cei care vor alege să petreacă timp cu animalele implicate în program vor lua parte la exerciții structurate prin care capacitățile lor de interacționare și concentrare vor fi îmbunătățite. Happy tails spre exemplu, este un exercițiu în care studenții sunt încurajați să ofere recompense verbale sau prin atingere pentru ca animalul să dea din coadă. Datul din coadă la câine este un indicator al fericirii care se propagă și spre om. Avem și jocuri structurate în care studentul este învățat anumite trucuri și comenzi pe care să le încerce cu câinele. Mai sunt și multe jocuri sociale în care sunt implicați câinii și studenții. Studenții sunt entuziasmați de astfel de inițiative, animalele de companie sunt prezente și la unele cursuri din cadrul universității. Ședințele durează de la 30 de minute la două ore, cu pauză. În fiecare săptămână, pe pagina de facebook a programului care se numește <<Camera cu câini>>, vom anunța exercițiile structurate. Vor exista totuși și exerciții prin joc, exerciții libere.”, explică conferențiarul Alina Rusu.
Beneficiile sunt, potrivit psihologilor, demne de luat în calcul. Interac’iunea cu un câine îi poate ajuta pe cei care au probleme în ceea ce privește susținerea de discursuri în fața unei audiențe. De asemenea, oportunitatea de a da comenzi care să fie executate de un câine crește stima de sine a studentului care va deveni mai încrezător în capacitățile sale.
„Contează mult nivelul de încredere în sine pe care îl are studentul, câtă stimă de sine are el sau cum își percepe el calitățile de a interacționa . Exercițiile făcute aici au ca scop relaxarea sau concentrarea atenției pe anumite aspecte. Faptul că studentul poate da comenzi câinelui îl ajută prin faptul că se autopercepe ca fiind în control, ceea ce crește nivelul încrederii în sine”, explică Anca Zăgrian, psiholog.
De la distracție la proiect de cercetare
Programul promite să se extindă și să devină un proiect de cercatere, în prezent mai mulți doctoranzi fiind implicați.
„Interacțiunea om-animal are tradiție în cadrul universității și mai nou colaborăm cu cei de la medicină veterinară.Cu acordul rectoratelor de la UBB și USAMV am convenit deja să extindem aplicabilitatea și funcționabilitatea acestui program dincolo de partea de relaxare pe prioada sesiunii, și pe creșterea eficienței în învățare și a îmbunătățirii calității mediului educațional. Va deveni un program ce-l vom finanța din proiecte de cercetare și educație. Dorim să aplicăm pe diverse proiecte naționale și internaționale. Dincolo de partea de anti-stres, noi vom prelua măsurători psihologice și fiziologice. Pe lângă aceasta, psihologii vor executa ședințe de terapie și optimizare a interacțiunii om-animal”, mai spune Alina Rusu.
[nggallery id=347]