Dulciuri raw vegan, o alternativă sănătoasă

În perioada sărbătorilor, dulciurile sunt nelipsite de pe masa îmbelșugată. Pentru cei care vorsă se bucure de gustul deserturilor delicioase, dar doresc să își mențină silueta în același timp, există și alternative sănătoase. Este vorba de dulciurile raw vegan, deserturi realizate fără coacere, fără ouă, lactate, gluten sau aditivi alimentari. Primul artizanat raw-vegan din Cluj-Napoca s-a deschis recent. Este vorba de Goodie Goodies fondat de chef-ul raw, Diana Moga.

Rețetele propuse sunt îmbunătățite cu superalimente organice, alese cu ajutorul medicului raw-nutriționist dr. Olivia Langa și care se adresează atât persoanelor care au îmbrățișat deja stilul de viață raw-vegan, cât și curioșilor, la început de drum Raw. Avantajul acestor deserturi, pe lângă faptul că sunt foarte sănătoase, este că pot fi păstrate la congelator într-un recipient închis ermetic, timp de cel puțin o lună, fără să își piardă din gust, textură sau aspect.

Goodie Goodies propune mai multe rețete sănătoase de torturi raw vegane și ciocolată raw-vegană. Midnight, de exemplu, conține pudră de Camu Camu, pudră de Maca, pudra de Acai,  catina incasa și goji. Tortul Baby Snowy este realizat din ganache de ciocolată albă, hrișcă, pudră de Maca, blat crocant și topping de ciocolată neagră. Tortul Baby Vanilla conține mousse de mure, afine și zmeură, pudră de Vanilie, pudră de Baobab, cătină și pudră de Acai. Rețetele sunt extrem de variate, depinde doar de disponibilitatea consumatorilor de a încerca ceva nou și de a-și răsfăța papilele gustative cu arome deosebite.

12356781_988498921221920_2210148482846785440_oDesertul potrivit pentru copii

Clujeanca Cristina Stancu a început să pregătească dulciuri raw vegan în urmă cu doi ani. „Eu am început să fac acasă diferite dulciuri, bomboane, împreună cu fetița mea care avea atunci doi ani. Copiilor le plac foarte mult aceste dulciuri, dar și modalitatea simplă prin care acestea se fac. Fetița mea este cea care rulează bomboanele prin nuca de cocos. Toate ingredientele folosite sunt naturale, astfel că aceste deserturi sunt și foarte sănătoase. Am livrat torturi la mai multe grădinițe. Inițial părinții au fost reticienți spunând că cei mici nu vor agrea aceste tipuri de dulciuri, fiind obișnuiți cu cele clasice. Am fost surprinsă să văd că dulciurile raw vegan au trecut mult mai rapid decât cele clasice. Copiii le mănâncă mai bine. Unele torturi trebuie lăsate în frigider pentru a se întări crema, astfel că ei consideră că mănâncă înghețată”, povestește Cristina.

Între timp, clujeanca și-a transformat pasiunea în afacere, deschizând o cofetărie denumită sugestiv Rawana. Aceasta pregătește zilnic o mulțime de bunătăți: ciocolată, torturi, tarte, bomboane, batoane, atât pentru cei mici, dar și pentru cei mari.

„Avem și un program dedicat copiilor, pentru prima aniversare: Primul tort al lui bebe. Copiilor le place foarte mult tortul de afine pentru că le colorează limba și se distrează. Am avut o mulțime de comenzi pentru petreceri. Mai mult, în ultima perioadă, se cumpără tot mai multe dulciuri raw vegan. A devenit ceva normal ca pe lângă dulciurile clasice să existe și acest tip de desert. E o deschidere mult mai mare spre raw vegan. Lumea e din ce în ce mai educată și preocupată de ceea ce mănâncă, de calitatea produselor consumate. Oamenii sunt conștienți de importața Omega 3 și Omega 6, iar sursele acestor acizi grași pe care corpul nostru nu le produce sunt nucile, migdalele, semințele, caju, adică exact ceea ce folosim noi în prepararea acestor deserturi”, explică Cristina.

tort bebe afine

Mai scumpe, dar mai sănătoase

Deserturile raw vegane au și un dezavantaj față de cele clasice. Sunt mult mai scumpe. „Sunt scumpe din cauza ingredientelor folosite, care sunt la rândul lor scumpe. Folosim ulei de cocos, unt de cacao, migdale, caju, ingrediente care sunt mult mai scumpe decât făina, zahărul sau ouăle”, explică Cristina. Aceasta mărturisește că în luna decembrie comenzile au crescut semnificativ față de restul anului. „Încă de la începutul lunii am avut o creștere a numărului de comenzi. Am prins și perioada postului, când lumea caută astfel de dulciuri. În 24, cererea va crește și mai mult. Sunt persoane care comandă torturi personalizate, tarte sau persoane care cumpără doar bucăți de tort, pentru a avea și o alternativă sănătoasă la masa de Crăciun. Înanite de Revelion vom avea din nou o perioadă aglomerată”, preconizează fondatoarea Rawana.

[stextbox id=”custom”]

Raw înseamnă crud, iar vegan presupune excluderea oricărui produs de origine animală. Raw food sau hrana vie  este de fapt o revenire la natură, la alimentele aflate în starea lor firească, crudă, al căror conținut de vitamine, minerale și enzime este intact, nealterat de procese termice. Legume și leguminoase, germeni și vlăstari, semințe și nuci, fructe proaspete sau uscate, dar și superalimente (superfoods), acestea sunt ingredientele preparatelor raw vegan gustoase și sănătoase.

[/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Szekely Katalin says:

    Buna ziua! Fetita mea sufera de intoleranta la gluten . Este foarte sensibila la orice urma de gluten . Intentionam sa vizitam Clujul si de accea va intreb putem sa consumam din produsele dumneavoastra cu incredere? Nu exista sansa contaminarii? Va multumesc anticipat pt. raspuns. Szekely Katalin

Postaţi un comentariu