Ceremonial militar şi religios la Sibiu pentru cei 8 morţi din elicopterul prăbuşit. Prognostic rezervat pentru supravieţuitori

Foto: Dan Bodea
transilvaniareporter.us18.list-manage.com
Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a anunţat că duminică, la ora 14, 00, la Academia Trupelor Terestre ‘Nicolae Bălcescu’ din Sibiu va avea loc un ceremonial pentru cei opt militari decedaţi în accidentul aviatic de la Mălâncrav.
‘M-am întâlnit cu membrii familiilor. Le-am transmis condoleanţe şi probabil mâine, după ce vor fi gata toate formalităţile legale, în jurul orei 14, 00, aici, la Academia Forţelor Terestre vom organiza ceremonialul militar şi religios. După care vor pleca cu mijloacele de transport spre Argeş, spre Olt, spre Alba, spre Câmpia Turzii cu C130 şi cu familiile vom stabili şi data când vor avea loc, în localităţile unde familiile doresc, înmormântările’, a declarat ministrul Apărării la Sibiu.
Acesta le-a mulţumit şi celor doi salvatori ai militarilor care au supravieţuit accidentului, dăruindu-le din partea ministerului câte un binoclu militar.
‘I-am invitat astăzi aici pe cei doi băieţi care erau la faţa locului atunci când s-a produs această catastrofă şi am dorit să le mulţumesc pentru spiritul lor umanitar şi curaj. I-au salvat pe cei doi militari pe care ulterior i-am transportat la Târgu Mureş, la Bucureşti. Şi pentru ceea ce au făcut le-am mulţumit şi le-am dat şi câte o amintire de la Ministerul Apărării’, a precizat ministrul Mircea Duşa.
Întrebat de jurnalişti în ce stadiu se află ancheta privind elicopterul militar prăbuşit, ministrul Apărării Naţionale a răspuns: ‘Este un moment foarte trist şi încă o dată m-aş rezuma la faptul că am dorit să mă întâlnesc cu familiile şi să le transmit condoleanţe şi cu cei doi băieţi să le mulţumesc pentru spiritul lor umanitar.’
La Academia Trupelor Terestre ‘Nicolae Bălcescu’ din Sibiu sunt prezente familiile celor opt militari decedaţi în accidentul de vineri. În prezent, trupurile celor opt militari se află la morga Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu.
Opt militari şi-au pierdut viaţa şi alţi doi au fost răniţi în urma prăbuşirii unui elicopter militar IAR-330 PUMA, vineri, în jurul orei 10, 40, pe raza localităţii Mălâncrav, judeţul Sibiu.
Elicopterul, de la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, se afla în misiune, urmând să participe la un exerciţiu în Poligonul Cincu.
Pe de altă parte, prognosticul medicilor este destul de rezervat în cazul celor doi militari care au supravieţuit accidentului aviatic de la Mălâncrav, a declarat sâmbătă dr. Adrian Stănculea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, unde răniţii au fost aduşi vineri seară.
‘Au venit aseară doi bărbaţi în jur de 40 de ani cu arsuri în jur de 40% (n.r. – din suprafaţa corpului). Unul dintre ei are un traumatism facial şi 30% din arsură e de gradul 3. Al doilea are mai puţină arsură profundă şi o fractură de radius. Cel cu arsură profundă mai multă va fi operat luni. Vor fi scoase porţiunile cu arsurile profunde şi înlocuite cu piele. Prognosticul e destul de rezervat, iar pentru cel cu arsura profundă e chiar şi mai rezervat, (…) el fiind intubat, în continuare. Dar sunt oameni tineri’, a afirmat sâmbătă dr. Stănculea.
El a precizat că militarului cu traumatism facial i se efectuează, sâmbătă, o bronhoscopie pentru eliminarea unui corp străin dintr-o bronhie.
‘După efectuarea bronhoscopiei vom afla dacă pacientul are şi arsuri la nivelul căilor respiratorii. Marea problemă a arsurilor la nivelul căilor aeriene nu este ceea ce se vede pe căile superioare, ci ceea ce dezvoltă pacientul dacă are arsuri pe căile aeriene inferioare. Şi asta se vede în timp’, a adăgat Stănculea.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului a spus că pentru celălalt pacient nu s-a pus încă problema de a fi operat pentru că, ‘fiind arsuri mai puţin profunde, parte din ele au şanse de a se recupera’.
‘Se va vedea exact cât anume rămâne profund şi dacă trebuie operat. El nu este intubat’, a mai spus dr. Stănculea.
El a explicat că prognosticul este rezervat pentru pacienţii cu arsuri pe 40% din suprafaţa corpului pentru că ‘arsura este una dintre cele mai severe agresiuni ale organismului şi modul de răspuns la această agresiune este total individualizat’.
‘Nu se pot face date sigure de prognostic. Evoluţia ţine de o grămadă de factori’, a menţionat dr. Stănculea. El consideră că în cazul celor doi bărbaţi din punct de vedere medical ‘s-a intervenit repede’. ‘Mai repede de atât nu cred că se poate’, a precizat Stănculea.

Postaţi un comentariu