Centrul Cultural German din Cluj-Napoca, promovat la rangul de Goethe-Zentrum
Centrul Cultural German din Cluj-Napoca a fost promovat la rangul de Goethe-Zentrum într-un cadru de sărbătoare care a deschis și seria festivităților organizate cu scopul de a marca împlinirea a 20 de ani de activitate a centrului.
Titlul de Goethe-Zentrum este oferit instituțiilor culturale din întreaga lume care îndeplinesc standarde de calitate specifice și sustenabile în domeniul predării limbii germane, a culturii și în ceea ce privește sistemul de biblioteci.
Semnarea contractului a avut loc miercuri, 21 mai, între Dr. Bruno Gross, Directorul Executiv al Institutului Goethe și prof. Dr. Rudolf Gräf, Președintele Societății Culturale Româno-Germane, în prezența Ambasadorului Republicii Federale Germania, Werner Hans Lauk, a Rectorului Universității Babeș-Bolyai, Ioan-Aurel Pop, a Primarului Emil Boc, a directorului Institutului Goethe București, Beate Köhler și a directorului Centrului Cultural German Cluj-Napoca, Fabian Mühlthaler. „Institutul Goethe, pentru cei care nu știu, este exponentul oficial al politicii culturale externe germane și organizează în sarcina Ministerului de Externe relațiile culturale cu restul lumii. Cu un număr de 159 de institute în 94 de țări, Institutul Goethe este o vastă rețea mondială prin care se promovează dialogul între Germania și celelalte țări. Titlul de Goethe-Zentrum nu este acordat multor instituții culturale. Criteriile pentru obținerea titlului sunt stricte și instituțiile trebuie să dea dovadă de constanță, succes și menținerea unui standard a activității. Suntem mândri să putem acorda Centrului Cultural German din Cluj-Napoca primul titlu de Goethe-Zentrum acordat unei instituții de acest fel din România”, a spus Dr. Bruno Gross, Directorul Executiv al Institutului Goethe, cu sediul central la München.
Excelența Sa, domnul Ambasador al Republicii Federale Germania, Werner Hans Lauk, a mulțumit în discursul său responsabililor din cadrul administrației locale, a școlilor și în special din cadrul Universității Babeș-Bolyai care au creat și care promovează programele internaționale și oferă condițiile învățării limbii germane în grădinițe, școli și facultăți.
Bazele Centrului Cultural German au fost puse în urmă cu 20 de ani, în momentul înființării Societății Culturale Româno-Gaermane. „Munca sustenabilă și munca instituțională concentrată pe construcția instituțională este foarte importantă. Asta i-a permis Centrului Cultural German să se dezvolte. Toți directorii Centrului Cultural au contribuit la succesul activităților centrului, însă în cazul domnului Fabian Mühlthaler am avut surpriza de a avea o prezență activă a artei contemporane germane în România. Domnul Mühlthaler poate fi un exemplu a ceea ce înseamnă managementul cultural și cred că prin acest fapt va rămâne în istoria centrului”, a precizat prof. Dr. Rudolf Gräf, Președintele Societății Culturale Româno-Germane
„E clar că prezența Centrului Cultural German la Cluj întărește profilul european al orașului și arată că relațiile noastre cu Germania nu se rezumă doar la relațiile comerciale. România și Germania au puternice legături culturale și politice. Acum zece zile se inaugura în fabrica Bosch de la Jucu care sublinia dimensiunea economică a relației noastre, iar acum sărăbătorim 20 de ani activitate culturală germană la Cluj”, a precizat primarul Emil Boc.
Ceremonia oficială a făcut parte din seria evenimentelor desfășurate în perioada 20-23 mai cu ocazia aniversării de 20 de ani a Centrului Cultural German Cluj:
Joi, 22.05
14:00
Simpozion „Politica Culturală Externă a Germaniei în România”
Vor lua cuvântul
Werner Hans Lauk (Ambasadorul Republicii Federale Germania în România)
Ioan-Aurel Pop (Rectorul Universității Babeș-Bolyai)
Ana Blandiana (scriitoare)
Markus Bauer (profesor și scriitor)
Vasile Pușcaș (fost Ministru Delegat, Negociator Şef cu Uniunea Europeană)
Locație: Sala Tonița a Muzeului de Artă din Cluj Napoca
17:00
Ceremonie oficială
Vor lua cuvântul
Ioan-Aurel Pop (Rectorul Universității Babeș-Bolyai)
Werner Hans Lauk (Ambasadorul Republicii Federale Germania în România)
Emil Boc (Primarul municipiului Cluj-Napoca)
Rudolf Gräf (Președintele Societății Culturale Româno-Germane)
Fabian Mühlthaler (Directorul Centrului Cultural German Cluj)
Program: Corala Universitarilor Clujeni și Cellharmonics (Frankfurt am Main)
Locația: Aula Magna, Universitatea Babeș-Bolyai
19:00
Concert cameral: Cellharmonics & Anca Lupu
Locație: Sala Reduta, Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Vineri, 23.05
12:00 – 18:00
Ziua Porților Deschise la Centrul Cultural German Cluj
Program: Mini-cursuri de limbă germană, proiecții de film, prezentări, Comics, jocuri
Locație: Centrul Cultural German
19:00
Seară de jocuri de societate
Locație: Centrul Cultural German
21:30
Fortress Hill//:Cetăţuia de Frank Schulte
Vernisaj instalație de sunet
Locație: Dealul Cetăţuia
22:30
Set: DJ Alex Barck (Jazzanova Berlin), Marwan DUA
Locație: La Gazette