Aeronautica ardeleană: de la Pintea Viteazul, la două milioane de pasageri pe aeroportul clujean

O inedită expoziţie de fotografii, desene şi machete de aeronave, construite începând cu anul 1529, a fost vernisată, luni, în Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj, iar printre părinţii aviaţiei este considerat şi celebrul haiduc Pintea Viteazul.

„Expoziţia ISTORIA AERONAUTICII DIN TRANSILVANIA reunește fotografii și machete ale aeronavelor din perioada 1529-2015. Vernisajul acestei expoziții este organizat cu prilejul Zilei Internaţionale a Aviației Civile, context în care este evocat sincronismul aeronauticii românești cu cea mondială”, se arată într-o informare a aeroportului clujean.

Directorul Aeroportului Avram Iancu Cluj, David Ciceo, a declarat, luni, cu ocazia vernisajului expoziţiei, că pe 7 decembrie este marcată Ziua Internaţională a Aviaţiei Civile.

„România este o ţară care a avut o contribuţie importantă la aviaţia civilă mondială, are o vechime importantă în organizaţia internaţională a aviaţiei civile şi ne bucurăm că este un moment în care sărbătorim împreună şi cu aviaţia militară şi cu toţi participanţii la activităţile aviaţiei civile”, a menţionat David Ciceo.

În cadrul expoziţiei sunt prezentate imagini ale aparatelor, schiţelor şi ale personalităţilor care au contribuit la dezvoltarea aviaţiei: Traian Vuia, Aurel Vlaicu, Smaranda Brăescu, Dumitru Prunariu, Hermann Oberth.

De asemenea, sunt prezentate imagini şi date despre „predecesorii aeronauticii din Transilvania”. Printre aceştia figurează Conrad Rudolf Haas (1509-1576), care este considerat precursor al zborului cu racheta şi care a inventat la Sibiu tehnica rachetei în trepte. De asemenea, despre celebru haiduc Pintea Viteazul (Gligor Pintea -1670-1703) se spune că este unul dintre „părinţii” aviaţiei, el fiind pasionat de zbor şi construind „aparate pe care le-a testat”. Despre maramureşeanul Pintea există şi o  atestare din 1701, păstrată încă în manuscris, în care se spune că a zburat cu „sburătoare” făcută de el şi că îi învaţa şi pe „pandurii” săi să zboare. Un alt pionier al aviaţiei este hunedoreanul Ion Stoica (1861-1921), care a construit un elicopter în miniatură şi care, în 1901, a zburat în grădina casei sale cu un planor.

Aeroportul Internaţional Avram Iancu ar urma să ajungă, în 2017, la circa două milioane de pasageri. „Ne aşteptăm, datorită noilor destinaţii care vor fi în viitor, (…) la o creştere impresionantă a traficului şi există şanse ca în anul 2017 să atingem două milioane de pasageri”, a declarat David Ciceo. El a mai spus că, oricum, de la preluarea aeroportului în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, în 1997, numărul pasagerilor a crescut de aproximativ 50 de ori.

„Atunci aveam aproximativ 30.000 pasageri, iar în urma investiţiilor şi a companiilor aeriene care au venit la Cluj, am ajuns acum la 1, 5 milioane de pasageri, de 50 de ori mai mult”, a completat David Ciceo.

Postaţi un comentariu