Parc fotovoltaic de 3 milioane de euro pe Groapa de Gunoi din Oradea
Firma ECO Bihor SRL care administrează Groapa de Gunoi din Oradea, singurul depozit ecologic de deșeuri autorizat din județul Bihor, dorește să construiască un parc fotovoltaic. Investiția se realizează în urma aplicării cu succes a S.C. ECO Bihor S.R.L. într-o primă etapă în cadrul programului „Green Industry Innovation Programme Romania”, program finanţat de statul Norvegian.
Proiectul prevede închiderea unei părţi din groapa de gunoi de pe strada Matei Corvin din Oradea cu scopul realizării unui parc fotovoltaic pe acesta. Investiţia este o premieră pe plan naţional şi pentru Europa de Est deoarece se doreşte a se realiza unicul parc fotovoltaic pe o groapă de gunoi, iar energia generată va fi folosită pentru funcţionarea unor echipamente ecologice de ultimă generaţie.
Valoarea totală a proiectului depăşeşte 3 milioane de euro şi va fi finanţat în proporţie de 49% de către Innovation Norway. Ca urmare a aplicaţiei Project Development Fund s-a ajuns la un acord privind finanţarea de către Innovation Norwey a elaborării proiectului final, obţinându-se o finanţare nerambursabilă iniţială în valoare de 10.000 euro. Scopul proiectului constă în închiderea depozitului ecologic judeţean de deşeuri nepericuloase Oradea, celula 1, cu suprafaţa de 3, 8 ha şi montarea unui parc fotovoltaic pe acesta.
Beneficiile proiectului
Închiderea celulei 1 va avea următoarele beneficii: oferirea de protecţie de durată împotriva formării de mirosuri şi praf, deşeurile uşoare (hârtie, plastic) nu vor mai fi împrăştiate de către vânt, apa din precipitaţii nu va mai pătrunde în corpul depozitului, gazele nu vor mai fi emanate în atmosferă, se va limita apariţia incendiilor de depozite, stratul de vegetaţie de la suprafaţă nu va mai fi deteriorat din cauza gazului de depozit, iar zona depozitului se va integra în peisajul înconjurător.
Dupã nivelarea la profil a sistemului de impermeabilizare se va trece la faza de realizare a parcului fotovoltaic. Pe suprafaþa recultivatã a celulei 1 se vor monta un numãr de aproximativ 4.000 de celule fotovoltaice (policristaline) cu o capacitate totalã de 0, 99 MW. Durata planificatã a proiectului este de 24 de luni, din care închiderea celulei 1 de depozitare deºeuri nepericuloase va dura 9, 5 luni, iar montarea panouri fotovoltaice este estimatã a se finaliza dupã 7, 5 luni. Valoarea totalã a proiectului pregãtit depãºeºte 3, 1 milioane de euro din care valoarea nerambursabilã este de peste 1, 49 milioane de euro.
Text: Daniel Meze