Raportul MCV e bun. Sau rău. Depinde de cine îl citește. Lecturează-l și tu!

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, în debutul ședinței de Guvern, că Raportul MCV publicat de Comisia Europeană arată că România a făcut progrese importante, indiferent de interpretările politice care se dau acestui document.

”Am văzut raportul MCV. Indiferent de interpretările politice care, evident, nu vor lipsi, am auzit ce a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene: România a făcut progrese importante și substanțiale. Suntem în continuare, din punctul de vedere al Comisiei, pregătiți să intrăm în Spațiul Schengen, decizia va fi una politică a statelor membre”, a afirmat premierul.

În acest context, Victor Ponta i-a cerut ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, să prezinte “în mod echilibrat” conținutul raportului.

“Toate lucrurile care sunt trecute în raportul MCV vă rog să le prezentați și să le explicați într-un mod echilibrat și profesionist, indiferent de modul în care, în tradiția deja cunoscută, vor fi speculate politic”, a spus Ponta.

Rapoartele privind progresele înregistrate de România și Bulgaria în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare au fost adoptate și prezentate miercuri, la Bruxelles, de Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

România a făcut progrese în numeroase domenii de la ultimul raport în cadrul MCV, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

“Bilanțul instituțiilor-cheie din domeniul judiciar și în materie de integritate a rămas pozitiv, în ciuda unor circumstanțe uneori dificile. A continuat adoptarea unor modificări legislative necesare și îndelung așteptate, iar spiritul de cooperare dintre instituțiile judiciare și Ministerul Justiției contribuie la soluționarea problemelor de ordin managerial. În acest sens, situația a beneficiat de atmosfera mai calmă din punct de vedere politic din ultimii ani”, a spus Mark Gray.

Purtătorul de cuvânt al executivului comunitar a adăugat că,   cu toate acestea, persistă preocupările legate de independența sistemului judiciar și sunt multe exemple de rezistență la măsurile în materie de integritate și anticorupție.

Boc: Raportul MCV, mai dureros decât o moţiune de cenzură

„Acest raport pe justiție marchează regresul României în planul democrației și al statului de drept. Este o moțiune de cenzură la adresa Guvernului României și la adresa guvernării USL. Dacă nu au moțiune de cenzură în Parlament pentru că au 70%, din nefericire moțiunea de cenzură ce vine de la Bruxelles prin MCV este mai dureroasă. Este de fapt un vot de blam la adresa guvernării USL care, repet, face regrese importante în ce privește progresele țării noastre pe linia statului de drept, a democrației și a justiției independente”, a spus fostul premier.

În schimb purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat miercuri că aprecierile CE privind activitatea ANI, DNA, CSM și a altor instituții arată că nu se poate invoca intervenția politicului în justiție.

“În ceea ce privește aprecierile constante ale CE privind activitatea ANI, DNA, CSM și a altor structuri similare, acestea demonstrează că nu se poate clama intervenția politicului în justiție, ci dimpotrivă. PNL a susținut întotdeauna independența justiției, a luat toate deciziile în acest sens, așa cum a fost de exemplu și nominalizarea la Ministerul Justiției a Monei Pivniceru, o persoană neimplicată politic și cu o impecabilă reputație profesională”, a spus Pocora.

În continuare, puteți vizualiza textul integral al raportului.

Com 2014 37_ro from Transilvania Reporter
Distribuie:

Postaţi un comentariu