Nu rata noul număr din Transilvania Reporter: „Asfalt tango.Varianta Cluj 2014”
„Asfalt tango.Varianta Cluj 2014”, titrează Transilvania Reporter în ediția disponibilă de joi, 24 aprilie la punctele de vânzare a presei. Mai jos, un rezumat al celor mai importante subiecte ale ziarului.
- Actualitate: „Justiție sincron”, un editorial scris de redactorul-șef al Transilvania Reporter
- Analiză: „Vasile Dâncu: USL este un vis care nu va mai deveni realitate”. Prin controversatul mesaj postat pe Facebook- care s-a doveit a fi cel mai citit text politic din ultimul deceniu- Victor Ponta a câștigat câteva procente în plus, în ceea ce privește încrederea și intenția de vot, afirmă directorul IRES, sociologul Vasile Dâncu.
- Politic: „O victorie a stângii europene ar încheia o epocă sumbră”. Interviu cu Remus Lăpușan, președinte PSD Cluj.
- Economia pământului: „Ministrul german al agriculturii, cucerit de pălincă”. Îl cheamă Ghișe Florian și este din Tulca Bihorului., unde toată lumea îl știe de pruncu Florii Trămii. „Trămuța este marca sa înregistrată de pălincă de prune, care l-a făcut cunoscut și peste hotare”.
- Comunitate: „Povestea unui samurai curajos: Statul i-a luat șansa la viață, comunitatea i-a redat-o”. La doar 6 ani, Eduard duce o luptă aprigă cu o formă de cancer osos denumită Sarcom Ewing. Statul l-a tratat cu aceeași monedă cu care tratează majoritatea pacienților, singurul ajutor pentru micuțul clujean rămânând comunitatea de oameni inimoși care i-au redat șansa la o viață normală.
„Clinica pentru pacienți exotici din jungla de beton”. Câinele și pisica au încetat să mai fie singurii prieteni necuvântători ai omului. Tot mai des vedem iubitori de animale care cresc reptile, dihori, arici sau broaște. Ce se întâmplă când acestea se îmbolnăvesc? Soluția este Clinica Noilor Animale de Companie din cadrul USAMV Cluj. - Opinii: „Ucraina- drumul spre libertate”, de Mircea Popa.
„Scandalul- pâinea noastră cea de toate zilele”, de Viorel Cacoveanu - Opinie: „Chișinăul va recunoaște independența Transnistriei! De ce nu e bună federalizarea”, de Valentin Naumescu.
- Educație: „Leonard Dan, <<Profesorul Secolului>>: Reforma din învățământ s-a transformat într-un stres galopant”. A fost desemnat „Profesorul Anului” în cadrul Galei de Excelență Zece Pentru Cluj şi este unul dintre cei mai iubiţi dascăli pe care îi are Clujul la momentul actual. Deşi este profesor de limba engleză îi displace cuvântul “job” şi încearcă să evite folosirea lui atunci când vorbeşte despre meseria pe care o practică.
- Cultură: „Elevii votează pentru Premiile Academiei Europene de Film”
„Muzicianul Renato Borghetti va deschide Transilvania Jazz Festival 2014” - Reportaj: „Clujul ca un șantier. Străzi, poduri, parkinguri și săli de sport”. 19 străzi, şapte poduri, un parking, o sală polivalentă, o sală de sport pentru copii, o creşă şi reabilitarea unui cinematograf. Acestea sunt principalele şantiere publice ale Clujului în 2014. Unele lucrări sunt continuate de anul trecut, altele abia încep, iar unele vor demara doar în cursul verii sau al toamnei. Toate vor transforma oraşul într-un imens şantier. Iar bugetul de dezvoltare prevăzut este pe măsură, aproape 400 de milioane de lei.
- Colțul secret: „Ștefan Emilian, din Bonțida în elita universitară a Iașului”. Din cercetările efectuate de mai mulţi istorici s-a format un bogat material care-i vizează scurta perioadă a copilăriei petrecute în localitatea Bonţida şi din perioada instrucţiei şcolare de la Sibiu, a studiat universitatea de la Viana, perioada de profesor la Liceul „Andrei Şaguna” din Braşov şi apoi din Iaşi, unde s-a stabilit definitiv din 1858 şi a trăit până la sfârşitul vieţi îndeplinind funcţia de profesor universitar.
- Povești din oraș: „<<Frumoșii nebuni>> ai orașului în secolul al XVI-lea”. Călătorul însetat care va fi trecut prin Clujul secolului al XVI-lea, oprindu-se la o cârciumă din centrul oraşului, se va fi crucit de hărmălaia din interior, de ciocnitul şi spartul cupelor de lut pline cu vin, de înjurăturile şi certurile partenerilor de la jocurile de cărţi sau zaruri pe fondul cântecelor de vioară sau de lăută.
- Diaspora: „Limba română, interzisă la Forli:<<Să vorbești la tine acasă limba română, aici suntem în Italia>>”
„Turiști prădați și agresați de romi la Paris, în ziua de Paște”. - Pașaport de Ardeal: „Monseniorul Urban, superiorul iezuiților de pe Dealul Clujului”. Ordinul care a fondat școala clujeană și a reinventat arhitectura orașului s-a retras pe o coastă de deal, în cartierul Europa, sub păstorirea unui preot format în același oraș cu Papa Ioan Paul al II-lea.
- Dosar: „Și politicienii sunt oameni. Care sunt pasiunile lor, mai mult sau mai puțin ascunse”. Liderii politici ai lumii au şi ei pasiuni şi hobby-uri, ca şi oamenii obişnuiţi. Unii pictează sau cântă la diverse instrumente, alţii scriu, iar alţii practică tot felul de sporturi, ori pilotează avioane şi maşini de curse.
- Sport: „Cifrele impresionante ale lui Cadu”
„Un nou început pentru Meszaros”.
+ Divertisment, Sănătate, Timp Liber, Agendă.