Lege locală pentru conviețuirea româno-maghiară în Harghita
Consiliul Judeţean Harghita a aprobat miercuri demararea unui „Program de convieţuire între români şi maghiari”, în cadrul căruia ar urma să se adopte un «Regulament de convieţuire», care să fie o anexă la statutul judeţului, cu valoare de lege locală, informează Agerpres.
Hotărârea privind demararea acestui program a fost aprobată cu voturile majorităţii consilierilor prezenţi la şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean, chiar dacă nu s-au alocat fonduri în acest sens.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că ideea programului a fost lansată în februarie, când rezultatele unui sondaj comandat de autoritatea judeţeană au arătat faptul că, la nivelul oamenilor de rând nu există probleme interetnice, ci doar „divergenţe şi sensibilităţi” care pot fi rezolvate.
Borboly consideră că situaţia poate fi normalizată dacă se elaborează un regulament în care să fie cuprinse solicitările ambelor părţi, cele privind folosirea limbii, a simbolurilor locale sau a tradiţiilor şi obiceiurilor, care să fie aprobat de CJ şi de fiecare localitate din judeţ.
„Noi, cu Departamentul de Relaţii Interetnice, am dori să realizăm un proiect de hotărâre de CJ care, cumva, este o lege, să fie o anexă la statutul judeţului Harghita. (…) Ce se va stipula acolo, va fi lege pentru Consiliul Judeţean. Dar, tot la fel, şi pentru localităţi (…) în urma acestor discuţii şi realizarea unor compromisuri, vor fi legi locale (…) Eu sper că foarte multe lucruri care până acum ne-au îngreunat viaţa, ne-a pus unul împotriva celuilalt se pot rezolva. Se poate că (…) nu se pot rezolva toate, dar majoritatea pot să fac pariu că se poate rezolva. Aici oamenii trăiesc liniştiţi şi bine şi dacă de aici vom putea demonstra celor de la Bucureşti că mai bine să se ocupe cu problemele ţării, decât cu pericolul maghiar din Harghita, cred că şi ţara ar avea de câştigat”, a declarat Borboly.
Acesta a mai precizat că în urma sondajului menţionat, a reieşit faptul că problemele dintre românii şi maghiarii din Harghita sunt generate atât de jurnaliştii de la Bucureşti care ‘nu au fost niciodată în Harghita şi spun profeţii despre judeţ’, dar şi de politicienii care câştigă voturi încingând spiritele.
Dragi meii doar um singur lucru vreau so comentez cáci nu sánt de ier dar vá pot spune cáci 52 de Anii am tráit ín Románia íntrun Oras ín Banat unde erau Románi Ungur Nemti Sárb si mai stie ce nationalitate dar mai ales si Cigány dar nu a fost asa ceva ce a ce se íntámplá la ora actualá.si spun 100% cáci numai de Polirticenii fac aceastá urá,si comlicitátile care sámt ín Tará eu pe cánd am fost copil nu a fost asa ceva am fácut scoala profesionalá 1951-1954 nu am stiut O boabá románeste acolo am ínvátat doar ín scoalá nu am fost mai multi de dou persoane dar nu sa vázut si nimeni nu a pus íntrebarea cáci tu est Ungur din contra mau ajutat sá ínváti limba atát pot spune,Dar mai dezválui ceva 1950-1951 am fácut scoala de sofer ín Oradea nu am avut probleme dar ín 1975 mam ínscris la Bucurest la Ínternationale ca sofer si am plecat sá dau examen,si dupá toate prin ce am trecut,si am reusit,si cánd mam dus dupá rezultate miau spus ín fatá fiid cáci est de Nationalitate Maghiar nu putem sá te angajám na pe atuncia deja Ceausescu era la putere numai atáta am vrut sá spun,si ín 1989 ma urmárit Secueitate si am fost nevoie sá párásesc Tara unde mam náscut.