Juriul TIFF 2014: Se ştie foarte puţin despre TIFF în restul lumii. Poate ar trebui schimbată denumirea

Foto: Dan Bodea

Membrii juriului Festivalului Internaţional de Film Transilvania s-au întâlnit joi cu reprezentanţii presei aducând în discuţie potenţialul ideal al oraşului de a reprezenta cadrul de filmare pentru viitoare producţii cinematografice.

“Nu înţeleg de ce nu se întâmplă mai multe pe străzile din Cluj din punct de vedere cinematografic. Sper să am onoarea să fac parte din echipa de filmare într-un viitor proiect cinematografic care se va întâmpla la Cluj”, a precizat Directorul de imagine Giora Bejach. Regizorul maghiar de film şi teatru, Janos Szasz, a ţinut să precizeze că la Cluj se simte acasă, acest sentiment fiind consolidat de colaborarea pe care a avut-o cu actriţele Maia Morgenstern şi Diana Văcaru, precum şi cu alţi actori români. “Sunt foarte onorat să mă aflu în juriu cu actriţa Cristina Flutur şi poate vom găsi o modalitate să lucrăm împreună. Iubesc foarte mult filmele româneşti”, a spus Janos Szasz, regizor al cunoscutelor producţii “Woyzeck” şi “Băieţii Witman”.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Cristina Flutur (actriță), Nik Powell (producător, directorul National Film & Television School din Londra), Michael Kutza (directorul Festivalului Internațional de Film de la Chicago), János Szász (regizor), Giora Bejach (director de imagine), sunt cei cinci membri ai juriului ediţiei din acest an. “Mihai Chirilov şi Tudor Giurgiu m-au chemat în ultimii ani să iau parte la festival şi le-am spus că vin doar pentru a-l vedea pe Dracula. Am văzut deja multe filme, am întâlnit oameni fantastici şi cinefili care trăiesc cu pasiunea aceste zile de festival. Mă impresionează modul în care s-au făcut alăturările filmelor scurte din competiţia Shadow Shorts cu cele de lungmetraj din competiţia principală. Deşi nu am mai fost în Cluj până acum, aş filma următorul meu film aici pentru că oraşul pare să fie foarte pregătit pentru a fi filmat”, a declarat Michael Kutza, designer grafic şi cineast renumit, fondatorul şi directorul Festivalului Internaţional de Film de la Chicago.

Citiţi şi: Michael Kutza, invitat special TIFF: Când eşti ales într-un juriu de festival nu eşti în vacanţă

Declarându-se un optimist al industriei europene de film, producătorul Nik Powell a precizat că atâta timp cât şcolile de cinematografie încurajează producţia de film, mai bună sau mai puţin bună, precum şi avântul cineaştilor, cinematografia nu este în pericol. “Nu sunt de acord cu cei care spun că filmul românesc este într-un moment prost doar pentru că el este mai slab reprezentat la festivalurile mari. Nu cred că cinematografia românească este într-un moment prost, aveţi filme de succes la care oamenii merg, care au succes comercial”, a adăugat Michael Kutza. De asemenea, Janos Szasz a afirmat că deşi nu se află la Cluj pentru a salva filmul românesc, recunoaşte în vocea jurnaliştilor români şi vocea jurnaliştilor maghiari, care aduc în discuţie decăderea cinematografiei locale şi sfatul lui este de a nu asculta astfel de voci. “Poate ar fi bine să apreciem încercările oamenilor care fac film în România. Avem tendinţa să fim agresivi şi să evidenţiem ce nu e bine, dar sunt foarte mulţi regizori care vin cu propuneri interesante care ar trebui apreciaţi mai mult”, a transmis, totodată, actriţa Cristina Flutur.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Michael Kutza a revenit  la propunerea pe care a făcut-o zilele trecute, aceea ca TIFF-ul să îşi schimbe denumirea. “Aş renunţa la această denumire pentru că există alte festivaluri în lume care au aceeaşi denumire. Festivalul ar trebui promovat într-un alt mod pentru a avea o individualitate”, a declarat Michael Kutza.

Membrii juriului au admirat calitatea şi vitalitatea Festivalului Internaţional de Film Transilvania, la fel şi selecţia şi programarea filmelor, mărturisind că TIFF are o anumită notorietatea în lumea profesioniştilor, dar încă mai are nevoie de promovare. “Chiar dacă Budapesta este foarte aproape de Cluj, mult mai aproape decât Londra, Chicago, sau Tel Aviv, se scrie foarte puţin în presă despre acest festival, ceea ce este mare păcat”, a precizat Janos Szasz.

Distribuie:

Postaţi un comentariu