Iubirea 2.0, praf în ochi pentru generația Facebook

Ce a mai rămas autentic din iubirile trăite altădată? Cât de sănătoasă este o relație „născută”  în mediul online? Cât de prieteni suntem cu prietenii de pe Facebook? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care Ariana Guga a încercat să ofere un răspuns celor care cred că iubirea online nu este iubire autentică.

Absolventă de filosofie și masterandă în Comunicare în cadrul Facultății de Științe Politice Administrative și ale Comunicării din Cluj-Napoca, Ariana studiază impactul pe care rețelele de socializare îl au asupra relațiilor inter-umane și în special asupra celor de iubire.

„Generația tânără nu își poate imagina o viață fară internet și tot ceea ce implică el. Nu cred în ideea de comunicare virtuală. Se realizează într-adevăr un schimb dar care nu poate fi asimilat comunicării. Privirea cuiva, atingerea unei persoane nu se pot compensa cu un click, cu o conversație pe Skype sau câteva cuvinte într-un e-mail sau SMS. Foarte mulți tineri înțeleg prin iubire o posibilitate de dezvoltare care are loc pe internet și social media. Unii oameni văd un <<like>> sau un <<share>> ca o dovadă de iubire. Nu văd social media ca fiind o modalitate de comunicare sau de iubire. Pe internet, avem și iubim o variantă a cuivă. Aici putem fi oricine, putem să fim complet diferiți față de realitate. Astfel apar deziluziile celor care se cunosc pe internet, într-un cadru superficial și apoi când se întâlnesc își dau seama că nu îi leagă nimic”, explică Ariana.

Sintagma „o imagine este cât o mie de cuvinte” a devenit tot mai folosită de cei care aleg să înlocuiască interacțiunea fizică cu cea virtuală. Cu toate aceastea, în opinia Arianei, cuvintele și imaginile nu ar trebui să substituie într-o relație întâlnirile și timpul petrecut în compania persoanei iubite.

„Când este vorba de sentimente, nimic din ceea ce simțim nu poate fi transpus prin imagini pe Facebook, un comentariu, un like sau o conversație banală. Cuvintele sunt puternice, dar dacă nu au un corespondent în realitatea imediată își pierd din valoare”, avertizează Ariana.

Despărțirile și împăcările, o banalitate

Certurile pe care le vedem în filmele de dragoste și împăcările cu flori, ciocolată și declarații de dragoste la balcon sunt demult istorie. Astăzi, tinerii își poartă războaiele iubirii în ferestrele de chat ale Facebook-ului sau prin postări acide. Inevitabil, relația se va termina cu un „unfriend” pentru a lăsa loc unei alte relații ce va fi inaugurată, cel mai probabil cu un „add” și câteva „like”-uri.

„Așa cum poți da <<unfriend>> și <<unlike>> și cum șterge o postare, unii au impresia că pot face la fel și cu persoanele din viața lor. Ori asta este ceva mai greu. Când cunoști pe cineva și ajungi la un nivel de relaționare asta nu mai este posibil. Foarte mult s-a denaturat ideea de amintire. Facebook-ul nu te mai lasă să îți faci amintiri cu cineva. Doar îți aduci vag aminte de un profil, o postare sau o poză fără să ne mai amintim sentimente sau stări sufletești legate de acea persoană. Iubirea de astăzi este un <<add>> pe Facebook, câteva like-uri care se încheie cu <<unfriend>> atunci când ne plictisim. Ceea ce se întâmplă foarte repede pentru că nu mai există răbdare și nu există amintiri, așa cum părinții noștri au de exemplu. Totul este un praf în ochi”, spune Ariana.

Relațiile la distanță, la mare distanță de a fi relații

Poveștile de iubire în care fata își așteaptă ani de zile logodnicul plecat pe front și primește abia lunar câte o scrisoare redactată pe fugă au devenit și ele istorie o dată cu răspândirea internetului. Cu puține excepții, astăzi putem discuta cu jumătatea noastră în timp real oriunde s-ar afla. Chiar și așa, problemele relațiilor la distanță nu au fost rezolvate, ba chiar accentuate.

„Comunicarea online într-o relație la distanță este o soluție de compromis adaptată totuși la vremurile în care trăim. Astăzi putem fi într-un loc, mâine putem fi în altă țară, pe alt continent și asta nu se prea întâmpla în trecut. Este o soluție de compromis și implică multă încredere. În trecut era perfect  normal să aștepți o scrisoare timp de o săptămână sau chiar o lună, dar astăzi vrem să știm tot, imediat. Compromisul va funcționa până când sentimentul în sine va fi compromis. O relație se poate prelungi pe internet, dar aceștia sunt cei care nu s-au lăsat schimbați de acest fenomen la fel de mult ca și cei care pur și simplu nu concep o relație fără  comunicarea virtuală”, adaugă tânara masterandă, care recunoaște că își alege cu mare grijă prietenii din mediul online.

Prieteniile regăsite pe Facebook, vulnerabile

Rețelele de socializare s-au lăudat dintotdeauna că au readus împreună oameni care nu-și mai vorbiseră de zeci de ani. Însă pe termen lung, prieteniile întreținute în online au tendința să își piardă din forță, așa cum și Ariana a remarcat.

„Una este să vorbim despre vechii prieteni care se regăsesc dar aceasta este doar o încercare de regăsire. Interpretăm la un moment dat fiecare gest. Social media crează comportamente și unele nu sunt tocmai sănătoase. Până la urmă ce și cât poți să vorbești pe internet? Câteva întrebări de rutină, care se tot repetă și cam atât.

Am devenit mult prea comozi. Facem eforturi pentru orice altceva, dar nu și pentru oamenii care contează pentru noi. Internetul încălzește situații care se răcesc constant. Dar nu le poate duce la fierbere, la punctul în care să conteze. Nu ar trebui să lăsăm mult timp să treacă fără să vedem o persoană importantă, chiar dacă ținem legătura pe Facebook. Când vorbești cu cineva pe Facebook probabil că mai faci o mie de alte lucruri și atenția îți este în altă parte. Practic facem doar un schimb de opinii”, mai explică Ariana.

Întâlnirile sub clar de lună vs un buchet de trandafiri…pe wall

Percepția asupra gesturilor romantice a fost și ea modificată de tendințele promovate de rețelele de socializare. Dacă în trecut dedicam poezii iubitelor, astăzi copiem un citat de pe internet și îl postăm persoanei iubite pe „perete”.

„Iubirea devine astfel o poveste foarte neserioasă pentru că este simplificată atât de mult. Oamenii au devenit superficiali. Romantismul a dispărut tot din cauza lipsei valorilor și a reperelor. Auzisem așteptând în stație o discuție între doi tineri, discuție care mi-a dat de gândit. Băiatul s-a certat cu iubita lui. Aparent a fost vorba de o ceartă serioasă. Și ca să o împace pe iubita lui i-a trimis un SMS: <<Pui, îmi pare rău, te iubesc>>. Asta înseamnă romantism astăzi. Gesturile cândva romantice sunt privite astăzi ca fiind de modă veche, inutile nelalocul lor. Dacă astăzi un bărbat îi scrie unei femei o poezie este privit ciudat. Este mare păcat pentru că ajungem să nu mai simțim nimic și să facem totul automat. Și apoi ajungem să ne întrebăm de ce suntem nefericiți. Nu poți cunoaște oameni potriviți în locuri nepotrivite. Romantismul s-a diluat și a devenit un sirop dulce cu care ne îmbătăm. De fapt este o simplă apă rece”, atrage Ariana atenția.

Am putea deci concluziona că internetul a reușit să ne facă să percepem sentimentele și persoanele de lângă noi altfel decât pe vremea părinților noștri. Romantismul a dispărut, iubirea este privită superficial și în grabă iar relațiile de prietenie sunt norocoase dacă ajung să aibă măcar o importanță secundară în viața noastră. Așadar, i-a mai rămas internetului ceva de distrus?

„Nu vreu să fiu pesimistă sau să exagerez. Internetul face multe lucruri bune. La fiecare exemplu dat, există sigur și excepții. Foarte puține, dar există. Cert este că o relație sănătoasă, de dragoste sau prietenie, nu ar trebui să se desfășoare în mediul online. Din dragostea de altădată a mai rămas doar speranța celor care încă mai caută altceva și folosind exemplele din familie, vor mai mult de la o relație. Sentimente adevărate mai există doar că trebui să vedem oameni din umbră, nu atât de zgomotoși, pe care tindem să îi pierdem din vedere”, conchide Ariana.

Radu Hângănuţ

Distribuie:

Postaţi un comentariu