Iosif Viehmann: „Este o ruşine ce se întâmplă cu Muzeul de Speologie”

Foto: Dan Bodea

Ilustrul speolog, prof. univ. dr. Iosif Viehmann a fost distins joi, în cadrul unei ceremonii publice, cu Titlul de Cetăţean de Onoare al Judeţului Cluj – „Clujean de Onoare”.

La ceremonia au participat numeroase personalităţi ale vieţii publice, academice şi ştiinţifice clujene, preşedintele Academiei Române – Filiala Cluj, academ. Emil Burzo, parlamentari de Cluj, consilieri judeţeni, reprezentanţi ai Institutului de Speologie “Emil Racoviţă”, cadre didactice ale Facultăţii de Biologie şi Geologie din cadrul UBB, reprezentanţi ai Muzeului de Mineralogie, numeroşi alţi colaboratori şi prieteni apropiaţi ai profesorului Viehmann, discursul de laudatio fiind rostit de Gheorghe Frăţilă, Şeful Serviciului Public “Salvamont-Salvaspeo” Cluj.

Gheorghe Frăţilă, Şeful Serviciului Public “Salvamont-Salvaspeo” Cluj/Foto: Dan Bodea

Gheorghe Frăţilă, Şeful Serviciului Public “Salvamont-Salvaspeo” Cluj/Foto: Dan Bodea

„Ceea ce este remarcabil la profesorul Iosif Viehmann, este faptul că în continuare se implică în viaţa speologilor fotografi, jurizând diverse concursuri şi participând în tabere de profil. Îmi aduc cu plăcere aminte de colecţia „«Ciuperci otrăvite» unde am descoperit finul simţ al umorului pe care îl are profesorul. În domeniul civic, domnul Iosif Viehmann a iniţiat primul club Rotary din România şi a pus pasiune în tot ceea ce a făcut. Un exemplu este momentul când, ca profesor debutant de geografie în Năsăud, a înfiinţat prima Grădină Zoologică din ţară în cadrul unei instituţii de învăţământ. A fost atras de misterul adâncurilor încă din studenţie şi destinul a făcut ca primii paşi ca speolog să-i fie îndrumaţi de cercetătorii Institutului de Speologie din Cluj. Să nu uităm că a primit prima sa lampă de carbid din mâna ilustrului Emil Racoviţă”, a precizat Gheorghe Frăţilă, Şeful Serviciului Public “Salvamont-Salvaspeo” Cluj.

Iosif Viehmann a făcut un apel către autoritățile clujene să redeschidă Muzeul de Speologie ale cărui porţi sunt închise încă din 2010, de când unul dintre proprietarii imobilului a blocat accesul de teama unor accidente cauzate de starea precară în care se află imobilul. „Este o ruşine ce se întâmplă cu Muzeul de Speologie. Am apelat la multe foruri şi le-am spus să deschidă porţile muzeului, de altfel singurul de speologie din această parte a Europei”, a precizat profesorul Iosif Viehmann în faţa autorităţilor judeţene şi a celorlalţi invitaţi.

IMG_9844

Prof. univ. dr. Iosif Viehmann s-a născut la Cluj în 1925, întreaga sa viaţă fiind dedicată educaţiei dar şi peşterilor de care s-a îndrăgostit irevocabil. În anul 1950 s-a înscris la Facultatea de Ştiinţele Naturii din cadrul Universităţii „Victor Babeş”, Iosif Viehmann punând astfel bazele unei îndelungate şi de excepţie cariere în domeniul speologiei, După obţinerea licenţei, Iosif Viehmann se mută la Năsăud. Aici înfiinţează o micro-grădină zoologică, precum şi un club al iubitorilor de natură, perpetuat până în zilele noastre. În acelaşi timp, a înfiinţat un club foto în cadrul căruia numeroşi elevi au deprins tainele artei fotografice. În anul 1956, Iosif Viehmann se reîntoarce la Cluj unde ocupă, prin concurs, postul de cercetător ştiinţific al Institutului de Speologie „Emil Racoviţă” din Cluj, în cadrul acestei instituţii urmând a-şi desfăşura activitatea pentru mai bine de cinci decenii. În 1991 obţine titlul de doctor, teza domniei sale – „Geneza Formațiunilor Stalagmitice” fiind prima teză în specialitatea speologie apărută în România. Dintre numeroasele stagii de specializare urmate de Iosif Viehmann pot fi amintite cele din Iugoslavia (1966), Austria (1991-1992 şi 1993), precum şi Norvegia (1996).

IMG_9952

Renumitul speolog clujean este recunoscut la nivel naţional ca specialist de excepţie în domeniile: faună fosilă a cuaternarului din peşterile României, perlele de cavernă, cristalizarea calcit-aragonitului, peşterile de gheaţă, geneza speleotemelor, mediul de cavernă şi morfologia carstică. Dintre rezultatele deosebite ale profesorului Iosif Viehmann pot fi menţionate descoperirile: „picurul permanent” din peştera Pojar, urma „Omului de Vârtop” veche de 68.000 de ani şi „stalactitele termoindicatoare” (gheaţă), premiere în ştiinţa speologiei. De asemenea, profesorul Iosif Viehmann este coautor al teoriei „Geze-Viehmann” privind geneza monocristalelor excentrice (cristalictite) din peştera Pojarul Poliţei. Totodată, domnia sa a participat la explorarea şi cartarea peşterilor Tăuşoare (Munţii Rodnei) şi Cetăţile Ponorului (Munţii Bihorului). În anul 2003 s-a implicat direct într-un experiment de ecologie subterană care a constat în izolare totală cu încarcerare în Peştera Vântului pentru o perioadă de 10 zile, experiment derulat de două ori. Scopul izolării l-a reprezentat studiul comportamentului uman în mediul de cavernă, concluziile esenţiale referindu-se la existenţa, din punct de vedere medical, a ceasului biologic intern.

Profesorul Iosif Viehmann va împlini în luna septembrie 89 de ani/Foto: Dan Bodea

Profesorul Iosif Viehmann va împlini în luna septembrie 89 de ani/Foto: Dan Bodea

Pe lângă activitatea ştiinţifică, profesorul Iosif Viehmann a desfăşurat o intensă activitate didactică, în calitate de profesor universitar, la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Bogdan-Vodă” din Baia Mare şi la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava. În această calitate a publicat trei cursuri universitare. De-a lungul activităţii sale profesionale de peste 60 de ani, Iosif Viehmann a ţinut, în cadrul congreselor şi seminariilor la care a participat, peste 420 de conferinţe de popularizare a ştiinţei, pe diverse teme inspirate din viaţa şi opera savantului Emil Racoviţă. De asemenea, în calitate de artist fotograf a fost recompensat cu 34 de premii naţionale şi internaţionale, fiind totodată membru al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (Elveţia) şi al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România.

Profesorul universitar doctor Iosif Viehmann a fost distins cu numeroase premii naţionale şi internaţionale.

Distribuie:

Postaţi un comentariu