2000 de euro despăgubiri pentru evacuații de pe Coastei
Tribunalul Cluj a decis că relocarea în Pata-Rât a familiilor de nevoiași, majoritatea de etnie rromă, care locuiau pe strada Coastei a fost nelegală și a obligat Primăria Cluj la câte 2.000 de euro despăgubiri pentru fiecare reclamant. Sentința a fost pronunțată în 30 decembrie 2013, fiind atacabilă cu recurs.
Concret, instanța a decis că dispoziția primarului (nr. 6397/16.12.2010) prin care familiile din colonia de pe strada Coastei au fost mutate în locuințe sociale în zona Pata-Rât nu a fost legală. „Obligă pârâții să acorde despăgubiri pentru prejudiciul moral creat reclamanților prin evacuare și mutare în locuințele modulare din zona Pata-Rât și pentru condițiile de trai din aceste locuințe astfel: câte 2.000 Euro pentru fiecare reclamant, suma se socotește în lei la cursul BNR din ziua plății efective”, mai stipulează sentință.
În decembrie 2010, persoanele care trăiau într-o colonie formată din locuințe improvizate pe strada Coastei au fost mutate cu forța în locuințe sociale amplasate în zona Pata-Rât, unde se află groapa de gunoi a Clujului. În zona fostei colonii a fost amenajat un parc și un campus universitar.
„E foarte importantă decizia deoarece ne luptăm de trei ani de zile și am primit în sfârșit un rezultat favorabil și ne dăm astfel seama că justiția este dreaptă în România. Chiar dacă am trecut prin trauma evacuării această sentință favorabilă ne dă puterea de a lupta în continuare pentru drepturile care ne-au fost încălcate prin abuzul din17 Decembrie 2010. Vom lupta cu o forță mai mare până când vom fi relocați înapoi în oraș unde ne este și locul”, a declarat Claudia Greta, una dintre persoanele evacuate.
Reprezentanții Primăriei au declarat că decizia instanței nu le-a fost comunicată deocamdată pe cale oficială, dar că aceasta va fi atacată în termenul prevăzut, de cinci zile. „Noi considerăm că nu a fost vorba despre o evacuare ci despre satisfacerea unor cereri depuse pentru primirea de locuințe sociale. În momentul în care locuințele au fost finalizate și racordate la utilități, a fost emisă dispoziția prin care persoanelor de pe strada Coastei le-au fost alocate acele locuințe. Toți cei în cauză aveau depuse cereri pentru astfel de locuințe”, a precizat Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei.
Pe de altă parte, organizațiile care s-au implicat în apărarea familiilor evacuate nu și-au ascuns bucuria. „«Despăgubirile pentru prejudiciul moral creat» și «obligarea pârâților de a pune la dispoziția reclamanților locuințe adecvate» sunt două aspecte majore ale revendicării privind redobândirea demnității umane și cetățenești pe care, susținând comunitatea, am adresat-o autorităților prin diverse mijloace de-a lungul celor trei ani de după evacuarea și re-locarea ei forțată în Pata Rât. (…) În România de azi, care în multe zone ale sale cunoaște evacuări forțate și deposedări de diverse drepturi, o astfel de decizie este fenomenală, pentru că reamintește tuturor că statul este responsabil față de toți cetățenii săi, răspunde și el în fața legii și trebuie să repare greșelile comise. Pur și simplu: mă bucur enorm!”, a declarat prof. univ. Enikő Vincze, membră a Grupului de Lucru al Organizațiilor Civice (gLOC).
Astia se plang, de parca i-ar fi luat de pe proprietatea parintilor , nu de pe a Primariei. Primesc si de-a moaca si mai cer inca : ” da-i nas lui Ivan, ca se suie pe divan”