Uleiurile uzate, transformate în produse bio printr-un proiect european

110 companii reciclează uleiurile menajere printr-un nou sistem integrat realizat în regiunea Centru
• Un proiect european a creat patru întreprinderi sociale, în care și-au găsit loc de muncă 15 persoane din grupuri vulnerabile
• 73 de persoane au beneficiat de formare și consiliere în meserii căutate pe piața muncii

Alba Iulia, 20 decembrie 2015. Un sistem integrat de reciclare a uleiului menajer uzat și de transformare a acestuia în produse bio a fost dezvoltat în județul Alba, prin intermediul proiectului european „Economia socială – Inovație, Incluziune si Dezvoltare durabilă”, derulat de Asociația Centrul de Formare și Incluziune Socială (CEFIS România). Proiectul a inclus crearea a patru întreprinderi sociale, realizarea unui studiu sociologic, precum și activități de consiliere și formare profesională pentru persoane din grupuri vulnerabile, având o valoare totală de 2.182.552, 69 RON, din care 2.152.142, 98 RON asistență financiară nerambursabilă.
Înființarea celor patru întreprinderi sociale a fost cea mai importantă componentă a proiectului. Structura de economie socială (SES) 1 este NaturSoap SRL, care folosește o tehnologie modernă de producere a glicerinei necesare pentru săpun din ulei uzat. Produsele finale includ săpun industrial (solid și lichid), detergent de vase și săpunuri aromatizate. Întreprinderea are șapte angajați, din care cinci provin din grupuri vulnerabile: doi tineri care părăsesc sistemul de protecție a copilului, o persoană cu venit minim garantat și două persoane din comunitati izolate.
Fondurile proiectului au permis achiziția de echipamente, instalații și aparatură necesare liniei tehnologie, dar și materie primă; de asemenea, au fost asigurate salariile angajaților, costurile de publicitate, mobilier, consumabile, utilități, închirieri spații, instalații, administrative etc. Capacitatea de procesare este de minim 3.000 și maxim 10.000 litri/24h, din care se obține glicerina pentru 2.000 kg. săpun. Produsele finale se vând către SES 3 și 4, respectiv magazinele de prezentare și vânzare a săpunurilor NaturSoap. Perspectiva NaturSoap este de a-și dezvolta activitatea prin angajarea de noi persoane, pe posturi precum laborant, inginer tehnic, personal de pază și muncitori calificați.
CollectOil Center SRL este a doua structură de economie socială creată, obiectul ei de activitate fiind colectarea de uleiuri vegetale uzate și grăsimi animale uzate, respectiv materia primă pentru NaturSoap.
Compania are angajate opt persoane, din care șase provin din grupuri vulnerabile: 5 din comunități izolate, un tânăr post instituționalizat care urmează să părăsească sistemul de protectia a copilului si o femeie in risc. Acestia ocupa posturi de agenti vanzare/colectare si manager. Pana in prezent, activitatea întreprinderii s-a concentrat atât pe marketing si pe realizarea portofoliului de furnizori / potentiali furnizori, cat si pe activitatea propriu-zisa de colectare. In acest sens, s-a realizat o baza de date cu peste 1.000 persoane juridice și s-au incheiat contracte ferme cu 110 persoane juridice din jud. Alba, Mures și Sibiu, precum restaurante, hoteluri, pensiuni, firme de catering, sau cantine. De asemenea, există un portofoliu de persoane fizice înscrise în programul de reciclare. În total, CollectOil are astăzi capacitatea de a colecta peste 40.000 de litri / lună, iar întreprinderea urmărește ca, în perspectivă, să își extindă acoperirea spre alte județe, precum Cluj, Hunedoara și Brașov, prin angajarea altor trei persoane.
Prin intermediul proiectului s-au acoperit cheltuielile cu salariile angajatilor, cheltuieli de promovare, marketing si publicitate, consumabile, combustibil, recipiente de colectare si depozitare uleiuri/grasimi uzate inchirieri spatii, autoturisme, utilitati, administrative etc.
NaturSoap și CollectOil sunt înființate în mediul rural din județul Alba, pe raza comunei Galda de jos, în satul Oiejdea. Majoritatea angajaților acestor structuri sunt selectati din arealul geografic/rural al acestei localitati.
Structurile de economie socială 3 și 4 sunt Soap & Gift SRL Alba Iulia și BioSoap & Gift SRL din Târgu Mureș, respectiv magazinele destinate promovării și vânzării săpunului NaturSoap. Cele două angajează în total patru persoane: o tânără care urmează să părăsească sistemul de protecție a copilului și trei femei în risc (din mediul rural sau cu vârsta de peste 45 de ani).
Magazinul SOAP&GIFT din Alba Iulia este deschis in Mall Alba Iulia si este dedicat persoanelor fizice. Are in vanzare sapunuri aromatizate, lumanari aromatizate si produse unicat de arta (ceramica, tablouri) si decorative (vaze, veioze-hand made). Vanzarea se concentreaza pe cadouri sub forma de pachet, cuprinzand cel putin 2 produse.
Magazinul BioSoap din Targu Mures este deschis in zona centrala municipala si este dedicat in special persoanelor juridice. Vanzarea este exclusiva de sapun-produse NaturSoap de tip en-gros si personalizate in functie de cerintele clientilor (hoteluri, pensiuni, restaurante etc.). Prin proiect s-au realizat cheltuieli pentru salariile angajatilor, stoc de marfa, inchirieri spatii, utilitati, publicitate, consumabile, mobilier etc.
Structurile au devenit operationale, conform legislatiei, incepand cu luna iunie a acestui an. Cele 4 structuri ocupa fiecare etapă din procesul de reciclare: colectarea, prelucrarea, reutilizarea și comercializarea produsului final. Valoarea totala a ajutoarelor de minimis transferate ca subventie pentru operationalizarea SES-urilor a fost de 1.721.639, 41 RON.
Pentru a defini contextul de piață în care cele patru companii operează, proiectul a inclus realizarea unei cercetări științifice: Studiu privind oportunitățile de dezvoltare a structurilor de economie socială în domeniul sectorului materialelor reciclabile. Rezultatele cercetării ne arată că există o tendință ascendentă a pieței materialelor reciclabile relevată și de datele referitoare la firme și activitatea acestora și de opiniile experților. Piața se dezvoltă cantitativ și calitativ prin diversificarea și specializarea actorilor economici și este percepută și existența unei competiții din ce în ce mai serioase. Principalii factori care afecteaza dezvoltarea pieței și a SES-urilor sunt lipsa unei viziuni și strategii de dezvoltare a acestui sector și lipsa reglementării economiei sociale în România (lipsa legii economiei sociale si a normelor metodologice de aplicare a fost cea mai des invocată) care pun în expectativă actorii economici și sociali interesati să dezvolte activități economic clasice și SES-uri. În ce privește actorii sociali care dezvoltă SES-uri sunt dependenți de finanțările europene și nu pot asigura sustenabilitatea SES-urilor lor din cauza lipsei reglementărilor și impredictibilității pieței.
Impactul social al activităților economice în domeniu este redus, dezvoltarea sectorului materialelor reciclabile implică creșterea și specializarea actorilor economici din domeniu iar acest lucru reclamă și specializarea forței de muncă fapt care afecteaza integrarea pe piața muncii a grupurilor defavorizate.
Proiectul a fost implementat prin eforturile echipei compusa din 5 experti in management si implementare, formatori, experti pe termen scurt in PR, informare si selectie beneficiari si analiza de nevoi, furnizori/prestatori contractati si voluntari (actionarii SES si reteaua comunitara implicata) care au muncit pentru a initia si demara activitatile de identificare beneficiari, formare, operationalizare SES-uri, monitorizare, evaluare si raportare activitati si cheltuieli realizate.

Proiectul „Economia socială – Inovație, Incluziune si Dezvoltare durabilă” este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 și se înscrie pe axa prioritară nr. 6 – “Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenție 6.1. – ”Dezvoltarea Economiei Sociale”.
Proiectul a fost implementat în parteneriat cu SC TELL-US CONSULTING SRL si firmele SC Formarom SRL si SC DALEMA WEST SRL, acreditati ca furnizori de formare profesionala a adultilor si care au desfășurat deja zeci de cursuri pentru formare si calificare profesională. Perioada de implementare a proiectului a fost 29 decembrie 2014 – 28 decembrie 2015.

Persoană de contact pentru mai multe informații:
Asociația Centrul de Formare și Incluziune Socială România (C.E.F.I.S. România)
Laura Pleșa – manager proiect
tel. 0745.96.32.39

Conținutul acestui material nu reflectă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Economia sociala

Distribuie:

Postaţi un comentariu