Zoo Turda, prioritate zero pentru noul primar

Foto: Dan Bodea

Lucrările de reamenajare a grădinii zoologice din Turda vor fi reluate în cel mai scurt timp. Promisiunea aparține primarului Matei Cristian, ca urmare a articolului publicat de Transilvania Reporter, în ediția tipărită din data de 30 iunie. Directorul Zoo Turda, Mate Csaba și edilul municipiului Turda au discutat pe marginea posibilității reluării lucrărilor, blocate încă din 2010. „În urma întâlnirii cu domnul primar am obținut promisiunea că săptămâna viitoare va fi invitat la o întâlnire și reprezentantul companiei Romabelt, cea care conform contractului inițial se obliga să continue lucrările începute de firma Benzot Har, care între timp a dat faliment”, a confirmat și Mate Csaba.

Turda va avea un complex turistc unic

Odată cu reluarea lucrărilor de reamenajare a grădinii zoologice, municipiul Turda va fi una dintre cele mai atractive destinații turiscice a Transilvaniei. Alături de Salina Turda și ștrandul termal, Zoo Turda va întregi un ”complex turistic” unic în România. Primarul Matei Cristian l-a convocat la o ședință pe directorul grădinii zooologice, Mate Csaba, pentru a creiona împreună un plan de reeșalonare a lucrărilor și a finanțării acestora. În plus, edilul a obținut și acordul administratorului companiei Roma Belt de a continua lucrările care stagnează din 2010, din cauza birocrației și a legislației. „Ar fi păcat ca un astfel de proiect să rămână doar pe hârtie. Am discutat cu domnul Mate Csaba și am înțeles perfect cât de important este acest proiect. Știu că în acest moment există un blocaj din cauza legislației, dar trebuie să deblocăm această situație. Grădina zoologică trebuie redeschisă și vom căuta toate soluțiile legale să se reia cât mai repede lucrările de amenajare”, a conchis Matei Cristian.

Imediat ce lucrările de amenajare vor fi reluate, directorul Zoo Turda va da startul unei alte inițiative fără de care grădina zoologică nu poate funcționa. ”În primul rând trebuie să facem o grilă de personal, pe care de altfel noi o avem, apoi vor trebui scoase la concurs posturile, iar după ocuparea acestora e obligatoriu să trecem la etapa urmăroare – specializarea personalului”, a explicat Mate.

Investița în valoare de aproximativ 9 milioane de lei, merită fiecare ban cheltuit. La finalul lucrărilor, care vor dura aproximativ un an de zile, conform directorului Mate Csaba, Zoo Turda va reprezenta un proiect unic în România, dar și unul dintre cele mai atractive obiective turistice din această parte a Europei. ”Proiectul este unic în țară. Animalele pe care vrem să le aducem și proiectul așa cum l-am gândit este ceva ce nu se mai găsește în România. Vrem să amenajăm o mini savană în care să ținem laolaltă girafe, antilope, struți, zebre. Vom avea și rinoceri, dar asta este doar o parte a colecției de animale pe care vrem să o aducem la Turda. Cealaltă parte a colecției va fi din speciile autohtone, tot ce ține de speciile autohtone. Avem deja construit harnașamentul în care vom ține urșii cu lupii împreună, în libertate, pe același areal. O să avem o casă exotică unde oamenii vor admira diverse specii de păsări, maimuțe mici etc, și o să mai avem și un acvariu”, explică Mate Csaba. Directorul Zoo Turda nu a ignorant nici scopul educațional pe care îl reprezintă o grădină zoologică. ”În fapt o grădină zoologică are ca și scop declarat conservarea și educația. Dacă vrem să facem pentru zona noastră educație, nu o să ne apucăm să le vorbim copiilor cum să salvăm specii în Sahara. Ne interesează în primul rând să cunoască fauna locală și de aceea aducem animale din speciile autohtone, despre care oamenii să afle cât mai multe lucruri”, a adăugat Mate. O altă noutate pentru România vor fi plimbările pe cămile. Ideea directorului Zoo Turda este aceea de a amenaja o zonă special în care copiii, sau adulții să poată să facă plimbări pe cai și cămile. „De ce să mergi până în Africa să te plimbi pe cămilă? Se poate face acest lucru foarte bine și în cadrul unei grădini zoologice, dacă animalul este dresat. Vom avea deasemenea, cursuri de echitație și vom face chiar terapie prin echitație”, a mai spus Mate Csaba.

Citiți și:

Zoo Turda, proiect unic în România blocat de birocrație

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu