Ziua Școlii Ardelene, marcată la Cluj-Napoca de editura cu același nume

Directorul Editurii „Școala Ardeleană”, Vasile George Dâncu (stânga imaginii), și directorul Institutului de Istorie „George Barițiu”, Ioan Bolovan (dreapta) | Foto: Bogdan Stanciu

De Ziua Școlii Ardelene (11 octombrie), editura care îi poartă numele a organizat, în fața Grupului Statuar „Școala Ardeleană”, sculptat de Romul Ladea, din Cluj-Napoca, un exercițiu de admirație. Invitat special a fost profesorul Ioan Bolovan, directorul Institutului de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române, care a vorbit despre importanța celei mai de seamă mișcări iluministe românești:

„Școala Ardeleană a fost unul dintre pilonii formării și afirmării națiunii române în epoca modernă. Fără existența acestui curent cultural, ideologic și politic nu am fi asistat la mișcarea de renaștere națională. Cu siguranță, ar fi fost greu să ne imaginăm parcursul istoriei românilor până la 1 Decembrie fără această grupare intelectuală. Propun autorităților să reflecteze în viitorul apropiat și la nevoia imperioasă de a crea un Institut Școala Ardeleană, cu sediul la Blaj și cu filiale în toată țara. Națiunile civilizate au asemenea instituții pentru a marca evenimentele fundamentale din existența lor”, a declarta profesorul Bolovan cu această ocazie.

Trecătorii au fost întrebați ce reprezintă grupul statuar și cei care au știut au primit în dar o carte.

Distribuie:

Postaţi un comentariu