Ziua libertății orașului Cluj, marcată la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Un eveniment editorial deosebit va avea loc miercuri, 19 august, în curtea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, unde autorii volumului „Explorăm Clujul Istoric – Bogo și elevii Colegiului Național George Barițiu”, vor prezenta ediția în limba maghiară a volumului – FELFEDEZZÜK A TÖRTÉNELMI KOLO.

Profesorul Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, inițiatorul proiectului, a declarat că data nu a fost aleasă deloc întâmplător și ca participanții la eveniment vor avea oportunitatea de a discuta pe marginea lucrării și a conținutului acesteia.

Îți recomandăm:

Pentru cei ce vor să își cunoască și să își iubească orașul, explorăm Clujul istoric

„E o provocare venită din dragoste de Cluj – ceea ce îi înveți pe alții, te dezvoltă și pe tine. Vom prezenta o carte prin care urmărim să relevăm adevărul Clujului: un oraș multietnic, multiconfesional, care dă o multiculturalitate și care dă o vibrație a unui adevărat centru european și centru de cultură.

Diploma regală din 19 August 1316 reprezintă actul de naștere a orașului medieval Cluj, iar libertățile obținute prin diploma regelui Carol Robert de Anjou au desprins istoria Clujului din provincialism și au înscris-o pe o traiectorie europeană. Așadar, 19 august 1316 este ziua în care Clujul devine un oraș liber, astfel că data aleasă pentru acest eveniment nu este deloc întâmplătoare.

Acțiunea va avea loc în cadrul Zilelor Culturale Maghiare, la Muzeul de Istorie al Transilvaniei, unde îi invit pe toți iubitorii de istorie a Clujului și îi asigur că vor afla niște lucruri noi și vom dialoga pe diverse teme, unele propuse de participanți, altele propuse de noi”, spune profesorul Bogosavlievici.

La această întâlnire cu publicul vor fi prezenți și invitații autorului:
– prof. univ. dr. Radu Ardevan
– dr. Tudor Sălăjean
– prof. dr. Laszlo Alexandru
– Vincze Zoltan și Vincze Timea (traducătorii volumului în limba maghiară).

Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, în curtea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, însă, din cauza restricțiilor impuse de autorități în contextul prevenirii și extinderii răspândirii virusului SARS-COV-2 participarea este restrânsă la maximum 100 de persoane.

Distribuie:

Postaţi un comentariu