Ziua alegerilor pe Facebook: „Hai SICTIR…la vot!”

Foto: Dan Bodea
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Dacă anul acesta, mai mult ca oricând, unii candidaţi la preşedinţie au apelat la campania politică în online, la fel şi electoratul pare să se manifeste mult mai intens pe reţelele de socializare cu privire la ziua alegerii viitorului preşedinte. Trendul la această oră pare a fi acela de a-ţi posta pe pagina personală de Facebook poza care să-ţi dovedească prezenţa la urne. Totodată, din postările multor persoane, fie bloggeri sau politicieni nu lipsesc hashtag-urile #‎yeslavot şi #‎VinoLaVot”. Fie că îşi exprimă clar preferinţa de a vota un anume candidat, sau se folosesc de inventivitate pentru a-şi declara preferinţele, utilizatorii reţelei de socializare Facebook sunt mai activi ca oricând.

Un local din Cluj îi motivează pe alegători să meargă la vot şi vor primi în schimbul acestui gest civic o cafea din partea casei. Potrivit contului oficial de Facebook al localului Apartament 1, pentru a-şi ridica “premiul”, este nevoie doar să se prezinte în local cu buletinul. “Ai votat? Te-am premiat! Sună a mită electorala. De fapt, e mita de la Apartament.  Vino cu buletinul cu dovada că ai votat, iar noi îţi facem cinste cu o băutura din partea casei! Pentru că ne pasă că vă pasă!”.

De asemenea, unii utilizatori ai reţelei de socializare Facebook au remarcat prezenţa mare la vot, spre deosebire de alţi ani când “era plictiseală mare la secţia de votare”. Mulţi dintre posesorii unui cont de Facebook şi totodată posesori ai unei cărţi de identitate, şi-au postat poze cu buletinul prin care să dovedească faptul că au fost la vot.

1922486_10203087129887238_3905903655029385770_n

“Fetelor, să votezi e ca si cum ţi-ai alege rochia de mireasa. Păi îi lăsaţi pe alţii să aleagă pentru voi?!”, scrie un blogger pe pagina personală de Facebook.

“In your face, Vivi! ‪#‎VinoLaVot”, “Gândește-te la violet, Viorel..Violeeeeeet…Totul este violeeet…”, “Am fost la vot. Firește că NU am PONTA(t). Am votat ! CuMM ? CuMM am ştiut mai bine!”, sunt alte postări inventive din online în ziua alegerilor. “Nu am mai văzut la nici un rând de alegeri o aşa mare agitație la secția mea de vot. Foarte mulți tineri!”, este remarca unui alt utilizator al reţelei de socializare Facebook.

“Sper ca politicienii să-și amintească: obligația de a recunoaște votul oamenilor e la fel de importantă ca dreptul oamenilor de a vota. Poate așa să scăpăm de scandaluri și râcâ”, declară un alt formator de opinie.

“Ieri, în timp ce am condus câteva ore pe drumurile patriei, am pus cap la cap cam toate informaţiile pe care le am despre campania electorala. Jocuri politice interne şi externe, prietenii, interese etc. Şi-am ajuns la o concluzie care suna a teorie a conspiraţiei. Zice că la închiderea urnelor există şanse mari să avem o surpriză. — feeling hopeful”, scrie un utilizator al reţelei Facebook, continuând cu ideea că “dacă Daniel Papa a mers 160 km ca sa voteze, nu văd de ce nu mi-ar fi rusine daca nu aş trece strada ca să fac şi eu la fel. Să votez”.

Mai jos puteţi citi câteva dintre gândurile alegătorilor români “culese” de pe reţeaua de socializare Facebook:

Hai SICTIR…la vot!

„Eu votez la grădiniţa Sirena.  Nu, e Mica Sirena. Domn’le, chiar nu mai ştie nimeni personajele de Disney?”

“În drum spre secţia de votare: «mama, te-ai decis? ştii cu cine votezi?». «Da». «O să te descurci în cabină?».«Da». Îmi dau jos ochelarii şi îl caut pe ăla…” Nu va spun cu cine am votat, dar vă spun că cel puţin două voturi ale morţilor înviaţi de Halloween au fost anulate”.

“Câți „friends” aveți aici care au votat de fiecare dată, începând din 20 mai 1990 („Duminica Orbului”)? O să votez până mor împotriva comuniștilor! Hai la vot azi, că altfel ne aleg alţii viitorul! Aveam 20 de ani în 1990! Și tot n-am scăpat de ăștia! Dar Dra. Speranța moare ultima … Hai România!”.

„Îmi trimite tata mesaj pe WhatsApp: sperăm să schimbăm toată plaja cu un fir de nisip. Şi îmi ataşează o poză cu mama în faţa ambasadei de la Madrid. ‪#‎iesilavot‬ ‪#‎reporterlavot‬”

„Dacă te cerți cu prietenii că votează cu ăla sau cu aia, ești nătărău. La fel și dacă-i cataloghezi cretini pe amicii de pe fb, doar în funcție de vot. Fiecare are motivele lui să facă alegeri proaste în viață. De exemplu, eu am prieteni foarte dragi care țin cu Steaua”.

„Ești ardelean dacă nu dai pălinca de prune pe votcă rusească.Dă mai departe și musai să ieși la vot”.

„Eat, pray, vote!”

Postaţi un comentariu