Adrian Năstase, înapoi la închisoare
UPDATE: Instanța supremă l-a condamnat definitiv pe fostul premier al României Adrian Nastase la patru ani de închisoare cu executare și cinci ani interzicerea unor drepturi pentru șantaj și luare de mita în formă continuată. Prin contopirea pedepselor, Adrian Nastase va executa pedepsa de patru ani de închisoare, potrivit hotnews.ro. Dana Nastase a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la luare de mită. ICCJ a decis și confiscarea unei sume de 400.000 de euro din averea familiei Năstase. Sentința a fost pronunțată în unanimitate de un complet de cinci judecători.
Imediat după anunțarea sentinței, avocatul lui Năstase, Ion Cazacu, a declarat la Digi24 că Adrian Năstase va mai avea de executat și un rest din pedeapsă din condamnarea anterioară, în dosarul „Trofeul Calității”. Potrivit avocatului, fostul premier ar putea fi eliberat după executarea unei treimi din pedeapsa totală, el având peste 60 de ani.
În același dosar, fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu, a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Aceasta a fost găsită vinovată de spălare de bani.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) se va pronunța luni în dosarul Zambaccian în care fostul premier Adrian Năstase este judecat pentru luare de mită și șantaj, alături de soția sa Dana Năstase, acuzată de complicitate la luare de mită, și de fostul inspector ITC Irina Jianu.
La ultimul termen din 19 decembrie 2013 procurorul de ședință al DNA a cerut judecătorilor Instanței supreme condamnarea la o pedeapsă cu executare pentru luare de mită a lui Adrian Năstase și, de asemenea, o pedeapsă cu închisoare pentru șantaj, în dosarul “Zambaccian”. În același dosar, procurorul a mai cerut condamnarea Danei Năstase la pedeapsa cu închisoarea pentru complicitate la luare de mită și majorarea pedepsei pentru Irina Paula Jianu, însă a menționat că pentru aceasta a intervenit prescripția faptelor.
La acest termen, procurorul a mai solicitat judecătorilor confiscarea contravalorii foloaselor necuvenite dobândite de Adrian și Dana Năstase.
La rândul lor, avocații lui Adrian Năstase au cerut instanței rejudecarea dosarului Zambaccian.
“O rejudecare ar folosi pentru că se pun în discuție niște lucruri extrem de importante, respectiv înregistrările în mediu ambiental care la acea dată nu erau prevăzute de lege, indiferent dacă s-au făcut în faza premergătoare urmăririi penale, fie în faza de urmărire penală. Nu era prevăzută înregistrarea ambientală în lege la acel moment, abia prin modificarea Codului penal, în septembrie 2006, ele au fost introduse. Ar fi foarte important pentru că ar reprezenta pentru noi o rejudecare, ne-ar putea conduce la niște argumente foarte puternice legate de achitarea în legătură cu infracțiunile de corupție și de șantaj. Dacă s-ar accepta acest motiv de recurs pe care noi l-am formulat, instanța nu are de ales, pentru că legea prevede că în acest caz este obligată să trimită cauza pentru rejudecare”, a declarat, pe 19 decembrie 2013, avocatul Ioan Cazacu.
În martie 2012, un complet de trei judecători de la Curtea supremă l-a condamnat pe Adrian Năstase la trei ani de închisoare cu suspendare pentru șantaj și l-a achitat pentru infracțiunea de luare de mită.
Magistrații au mai decis atunci achitarea soției lui Adrian Năstase, Dana Năstase, pentru infracțiunile de complicitate la luare de mită și pentru spălare de bani și condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare pentru participație improprie la folosirea la autoritatea vamală de documente false.
ÎCCJ a mai hotărât condamnarea Irinei Jianu la trei ani de închisoare pentru participație improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală.