VIDEO Sateliții lui Elon Musk au făcut spectacol pe cerul Clujului

Foto: starwalk.space

Zeci de sateliți lansați recent de compania antreprenorului Elon Musk au fost vizibili pe cerul din județul Cluj, în noaptea de joi spre vineri, în zona comunelor Frata și Suatu. Acest tip de sateliți au scopul de a îmbunătăţi calitatea legăturii de internet la nivel mondial. În forma finală, ei vor alcătui o reţea ce va acoperi întreaga suprafaţă a Pământului.

Starlink este numele acestei rețele de sateliți pe care compania de zboruri spațiale private SpaceX o dezvoltă pentru a oferi internet cu preț redus regiunilor izolate. În timp ce SpaceX speră în cele din urmă să aibă mii de sateliți într-o așa-numită megaconstelație, dimensiunea proiectului a îngrijorat astronomii profesioniști și amatori, care se tem că obiectele luminoase aflate pe orbită joasă, tot mai multe pe zi ce trece, vor interfera cu observațiile asupra universului.

Constelațiile de sateliți pot oferi o varietate de funcții, inclusiv monitorizarea climei, gestionarea dezastrelor sau conectivitate digitală, cum ar fi banda largă prin satelit. Dar, pentru a asigura acoperirea întregii planete cu sateliți mici este nevoie de foarte mulți. În plus, trebuie să orbiteze aproape de suprafața Pământului pentru a reduce întreruperea acoperirii și întârzierile de comunicare.

Cercetătorul Liviu Mircea, de la Observatorul Astronomic din Cluj-Napoca a precizat pentru Transilvania Reporter:

“Starlink se vrea a fi o constelație de sateliți de comunicații, dar nu pe orbită geostaționară cum sunt marea majoritate a sateliților, adică la o altitudine a orbitei de 42.000 de km, ci la o orbită mult mai joasă, aproximativ 550 de km. Acest fapt implică o comunicare mult mai promptă. Compania SpaceX a proiectat această constelație cu un efectiv de 42.000 de unități identice, iar proiectul urmează a se finaliza în jurul anului 2022. Momentan, sunt în probe comunicațiile cu acești sateliți.

Într-adevăr, acești sateliți se pot vedea și cu ochiul liber din diverse zone ale Globului. O perioadă de vizibilitate optică durează aproximativ o săptămână deoarece orbita lor nu este fixă în spațiu. Ei efectuează aproape 16 revoluții pe zi, în 24 de ore, mai exact trec deasupra aceluiași loc de pe Pământ de 16 ori pe zi.

Scopul lor, este după cum se știe, de a asigura internet de mare viteză datorită faptului că sunt poziționați pe orbită joasă. Comunitatea astronomilor este ușor îngrijorată, dat fiind că acești sateliți poluează luminos observațiile astronomice foarte pretențioase, mai ales unde se fac măsurători de fotometrie stelară, sau fotometrie a corpurilor galactice și extragalactice. O salbă de 60 de sateliți, vă dați seama că deranjează”, a precizat pentru Transilvania Reporter cercetătorul Liviu Mircea.

Mai jos, puteți vedea filmarea realizată în această noapte cu sateliții Starlink și trimisă redacției de Claudiu Zăhan, cititor al Transilvania Reporter:

O rachetă SpaceX Falcon 9 a lansat marți după-amiază (4 mai) nu mai puțin de 60 de sateliți Starlink pe orbita joasă a Pământului, compania lui Elon Musk având în prezent permisiunea de a lansa până la 40.000 de sateliți Starlink, cu opțiunea de a crește numărul lor. Odată cu această lansare, SpaceX a plasat până acum pe orbită 1.505 de sateliți Starlink, dintre care 1.434 sunt funcționali.

Foto: Twitter SpaceX

Citiți și:

Un cer cu tone de obiecte defecte. Interviu despre deșeurile spațiale cu Marius-Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române

Veterana rachetă Falcon 9 a decolat marți de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida, marcând, astfel, cea de-a 13-a lansare a anului pentru companie.

SpaceX și-a lansat, astfel, propria versiune a „celor mai rapide bucăți de deșeuri din galaxie”, în ziua de 4 mai, (May the Fourth, cu referire la îndemnul May the Force be with you sau Forța fie cu tine, replică atribuită personajului Obi-Wan Kenobi din seria Războiul Stelelor), o sărbătoare globală pentru fanii seriei „Războiul Stelelor”. Racheta Falcon 9, cu înălțimea de 70 de metri, a fost numită după Falcon Millennium – nava iconică din franciza „Războiul Stelelor” pilotată de Han Solo.

Lansarea a avut loc la o zi după ce Comisia Federală pentru Comunicații din SUA a aprobat cererea SpaceX de a modifica constelația Starlink. Modificarea a presupus mutarea a 2.814 de sateliți aprobați inițial pentru lansarea pe orbite de 1.100 până la 1.300 de kilometri pe orbite de 540 până la 570 de kilometri, similar orbitelor de 550 de kilometri folosite de sateliții Starlink existenți.

Distribuie:

Postaţi un comentariu