Video. Protestele continuă. Şi în versuri

Robert Sălăgean, Călin Goia, Marinela Mihăilescu
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Artiştii români se alătură protestelor care au loc în aceste zile în România, făcând ceea ce ştiu mai bine: cântând. Versurile, inspirate din realităţile cotidiene sunt dure, emoţionante, dar şi ironice, descriind perfect felul românilor de a fi şi de a recţiona în situaţii de acest gen.  

„Ţară de recuperat”

Robert Sălăgean, un tânăr artist originar din Câmpia Turzii, membru al trupei Căminu 16, trupă care a participat la concursul X Factor, a scris o piesă prin care îşi exprimă nemulţumirea vizavi de ceea ce se întâmplă pe plan politic în România. Piesa se numeşte „Ţară de recuperat”, iar versurile au fost redactate în aproximativ 30 de minute, după cum mărturiseşte tânărul care a participat la manifestările care au avut loc la Cluj-Napoca în ultimele zile.

„Am exprimat în cadrul acestei piese nemulţumirea unitară a populaţiei. M-am simţit îndatorat ca într-un mod artistic să completez mesajele stradale ale celor care, din fericire, au ieşit în stradă în perfectă cunoştinţă de cauză. Modul de implementare al OUG 13/2017 este un act sfidător în primul rând, iar prevederile acesteia sunt de natură penală”, a declarat Robert pentru Transilvania Reporter.

„Pe pielea mea-am simţit frigul de afară/ Scandând cu mii de oameni pentru binele din ţară/ Tu chiar nu vezi cât afectezi cu atitudinea/ Oare oglinda ta e scut la toată mizeria?”, sunt primele strofe ale piesei redactate la Cluj. 

Piesa poate fi ascultată integral aici:

Un alt demers artistic de notorietate este cel al trupei Voltaj. Piesa se numeşte „10 zile”, iar mesajul acesteia este cutremurător. Prin intermediul acesteia, România le transmite locuitorilor săi un mesaj. 

 În doar două zile de la lansare acesta a strâns peste 170.000 de vizualizări pe YouTube. Piesa a fost preluată şi de unele radio-uri comerciale. 

10 Zile

„Mai am doar 10 zile de trăit
Să ştiti copiii mei că v-am iubit
Mai am doar 9 zile şi apoi
Voi fi iar prăbuşita în noroi
Mai am 8 zile-n care să mai strig
Până am să mă întorc din nou în frig
Mai am doar 7 zile să-i opresc
Pe cei ce fără mila mă jertfesc
Mai am doar 6 zile să mai sper
Că n-o s-ajung în întunericul de ieri
Mai am 5 zile şi cam asta-i tot
Să mă ridic de jos n-am să mai pot
Mai am doar 4 zile să schimb totul
Căci lacrimile mele-s Mureşul şi Oltul
Mai am 3 zile şi nicio minune
Nu va dura mai mult, aşa se spune
Mai am doar 2 zile din păcate
Vreau să vă văd iar frate lângă frate
Mai am o zi şi doar un singur dor
Nu mă lăsaţi vă rog să mor!”

„Balada lui Dragnea”

Liderul PSD, Liviu Dragnea a devenit „protagonistul” unei balade. Piesa este un pamflet realizat de Marinela Mihăilescu, o tânără de 22 de ani din Timişoara. Piesa a fost publicată pe 21 ianuarie 2017 şi are în prezent 67.502 de vizualizări. 

Postaţi un comentariu