Veste excelentă pentru sportivi. Înainte să fie revocat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a semnat actele

Sursa foto: stirileprotv.ro

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost revocat din funcție, miercuri, de prim-ministrul Florin Cîțu, nu înainte să semneze documentația care legiferează posibilitatea ca sportivii să fie testați cu teste rapide pentru COVID-19 și nu exclusiv cu teste RT-PCR, care sunt mult mai scumpe.

Documentul semnat de Vlad Voiculescu și și ministrul Tineretului și Sportului Eduard Novak era așteptat de toate cluburile sportive din România, principalul beneficiu fiind scăderea semnificativă a cheltuielilor. Un test antigen costă aproximativ 30 de lei, pe când unul RT-PCR, singurele acceptate anterior semnării noului protocol, costă în jur de 300 de lei. Protocolul a fost publicat în Monitorul Oficial și intră în vigoare de miercuri, 14 aprilie 2021.

”Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, și Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, au semnat ordinul comun nr.197/462/2021, care va permite folosirea testelor rapide pentru sportivi. Testarea sportivilor se va putea face și prin metoda testelor rapide.

Aceste teste sunt recomandate pentru utilizare numai în anumite condiții și de către profesioniști, fiind considerate valabile doar dacă sunt făcute în unități avizate de Ministerul Sănătății și efectuate în conformitate cu metodele aprobate de Ministerul Sănătății, prin Ordinul ministrului sănătății nr. 1.513/2020, la fel ca și testele RT-PCR.

Lista unităților avizate se regăsește pe pagina Ministerului Sănătății. Această modificare de reglementare atât de așteptată va face activitatea sportivă mai accesibilă, inclusiv pentru amatori, și va ușura presiunea financiară care a generat constrângeri și dificultăți în lumea sportului, date fiind costurile semnificativ mai mici ale acestor teste, prin comparație cu cele RT-PCR”, a anunțat MTS.

Testele antigen, care vor putea fi efectuate începând de miercuri de sportivi, detectează prezența virusului SARS-CoV-2, depistând infecția activa COVID-19 și funcționează cel mai bine dacă sunt utilizate în primele zile de la debutul simptomelor, când încărcătura virala este maximă și durează aproximativ 1-5 zile. Testele rapide bazate pe detecția de antigen identifică prezența proteinelor coronavirusului (antigene virale), în probe de secreție naso-faringiana recoltate de la pacienți.

Antigenele virale sunt proteine din structura virusului care determina răspunsul imun specific al organismului la acest virus. Secrețiile naso-faringiene de la pacient se pun pe o banda de hârtie pe care sunt fixați anticorpi specifici coronavirusului SARS- CoV-2. Daca secrețiile conțin antigen viral se va produce o reacție vizibilă între anticorpii fixați pe banda de hârtie și antigenele virale din secreții.

Totuși, Organizația Mondială a Sănătății nu recomanda utilizarea acestor teste pentru diagnosticul și triajul pacienților datorită lipsei dovezilor privind performanța lor.

Distribuie:

Postaţi un comentariu