Vaccinul nemţesc promite să pună capăt pandemiei

Compania germană CureVac speră că vaccinul său, dezvoltat cu tehnologia ARN-mesager, va rivaliza cu cele produse de Moderna şi Pfizer-BioNTech şi va ajuta la satisfacerea nevoii globale de vaccinuri anti-Covid. Vaccinul nemţesc ar putea ajunge pe piaţă luna viitoare, anunţă jurnaliştii de la New York Times.

Serul produs de CureVac aparține celui de al doilea val de vaccinuri anti-Covid-19, de la care se aşteaptă să acopere cererea mondială de vaccinuri. Novavax, o companie cu sediul în Maryland, al cărei vaccin folosește proteine din structura coronavirusului, va solicita autorizarea de urgenţă în SUA în următoarele săptămâni. În India, compania farmaceutică Biological E testează un alt vaccin pe bază de proteine, dezvoltat de cercetători din Texas. În Brazilia, Mexic, Thailanda și Vietnam, cercetătorii încep studiile pentru un vaccin anti-Covid incubat în ouă de pui.

Compania germană CureVac este pe punctul de a anunța rezultatele studiului său clinic de ultimă fază săptămâna viitoare.

New York Times relatează că experții în vaccinuri sunt deosebit de curioși să vadă rezultatele CureVac, deoarece acesta are un avantaj important față de celelalte vaccinuri ARNm, de la Moderna și Pfizer-BioNTech. În timp ce aceste două vaccinuri trebuie păstrate la temperaturi foarte scăzute, vaccinul CureVac rămâne stabil în frigider şi poate fi ţinut 24 de ore la temperatura camerei.

A ieşit din atenţie o vreme (vaccinul CureVac, n.r.)”, a spus Jacob Kirkegaard, partener senior la Peterson Institute for International Economics din Washington, D.C. Dar acum, a adăugat el, „germanii par destul de bine poziționați pentru a acapara piața globală”.

Recent, şi Pfizer a anunţat că va cere autorizaţie pentru păstrarea vaccinului său la temperatura de frigider.

CureVac este o mică firmă germană angajată de peste un sfert de veac în studii de pionierat privind ARN. În 2017, CureVac a anunțat că vaccinul său ARNm împotriva cancerului de prostată nu a oferit beneficii pacienților. Chiar şi aşa, compania a câștigat o reputație solidă şi perspectivele ei au explodat odată cu pandemia Covid.

În martie 2020, ziarele germane au relatat că președintele Donald J. Trump a oferit CureVac un miliard de dolari pentru a-și muta operațiunile în Statele Unite, o sumă egală cu cea primită de Moderna de la guvernul american. CureVac a negat rapoartele, dar directorul executiv al companiei a demisionat fără explicaţii.

În iunie, guvernul german a investit 300 de milioane de euro (aproximativ 360 de milioane de dolari) în cercetarea Covid-19 a celor de la CureVac, iar alți investitori au urmat în curând. În decembrie, după datele promițătoare din studiile timpurii de siguranță, compania a început așa-numitul studiu de fază 3, recrutând 40.000 de voluntari în Europa și America Latină.

Reprezentanţii companiei spun că se așteaptă să aibă datele acestui ultim studiu până la mijlocul lunii mai. Nu există nicio modalitate de a le ști în avans. Dar având în vedere performanța altor vaccinuri ARNm, coroborată cu rezultatele de până acum anunţate de CureVac, unii oameni de știință au așteptări mari.

Aș fi cu adevărat surprins dacă vaccinul nu ar funcționa bine”, a spus John Moore, virolog la Weill Cornell Medicine din New York, care a colaborat cu CureVac la un vaccin pe bază de ARN împotriva HIV.

Anul trecut, CureVac a semnat acorduri cu o serie de companii mari pentru a extinde producția vaccinului său anti-Covid, în cazul în care studiile sale clinice vor ieşi bine. Compania a negociat, de asemenea, un acord cu Uniunea Europeană pentru 225 de milioane de doze, precum și o opțiune de a adăuga încă 180 de milioane de doze în lunile următoare.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu