Vaccinul AstraZeneca oferă o protecţie puternică şi nu are efecte secundare grave, arată un amplu studiu clinic derulat în SUA

Vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea din Oxford a dovedit că oferă o protecție puternică împotriva Covid-19, arată rezultatele unui amplu studiu derulat în Statele Unite date publicităţii luni.

Vaccinul conferă protecție completă împotriva celor mai grave manifestări ale bolii, fără să provoace efecte secundare grave, indică studiul.

Potrivit publicaţiei New York Times, constatările cercetării, date publicităţii printr-un comunicat al celor de la AstraZeneca, pot contribui la consolidarea încrederii globale în vaccin. Dar este posibil ca aceste date să nu facă diferența în Statele Unite, unde vaccinul aflat înaintea autorizării de urgenţă este posibil să nu fie necesar. Până când vaccinul AstraZeneca va deveni disponibil, la jumătatea lunii mai,  oficialii federali citaţi de NYT sunt de părere că necesarul de doze de vaccin în Statele Unite va fi deja atins.  

Anunțul vine într-un moment greu pentru AstraZeneca, aminteşte publicaţia. Numeroase țări au suspendat temporar vaccinările după ce au apărut îngrijorări cu privire la posibile efecte secundare grave, cea mai recentă dintr-o serie de probleme pentru AstraZeneca care au subminat încrederea atât în ​​rândul publicului, cât și al unor oficiali guvernamentali.

Oficialii AstraZeneca au declarat luni că vor continua să analizeze noile date și să se pregătească pentru a solicita autorizația de urgență de la Agenţia Americană pentru Medicamente. Vaccinul a fost deja autorizat în mai mult de 70 de țări, însă autorizarea în SUA  ar contribui la recredibilizarea lui, mai scrie New York Times.

Studiul din SUA, care  a recrutat și participanți din Chile și Peru,  a consemnat că vaccinul AstraZeneca are o eficienţă de 79 la sută în prevenirea infecțiilor simptomatice. Vaccinul s-a dovedit extrem de sigur în prevenirea formelor severe de boală, cu o eficiență de 100 la sută în rândul participanților la studiu care au fost inoculaţi.

Eficacitatea generală a vaccinului este chiar mai mare decât cea observată în studiile clinice anterioare. Mai mult, studiul nu a evidenţiat efecte secundare grave, o constatare care conferă mai multă încredere în vaccin.

Autoritățile europene de reglementare au inițiat săptămâna trecută un proces de revizuire a certificatului de siguranță al vaccinului AstraZeneca după ce un număr mic de persoane din Europa, care au fost recent inoculate, au dezvoltat cheaguri de sânge și au suferit de sângerări anormale.

Autoritățile de reglementare au constatat că vaccinul nu crește riscul general de formare a cheagurilor de sânge, dar au spus că nu pot exclude posibilitatea existenţei unei legături între vaccin și unele complicaţii rare care să ducă la sângerări craniene.

În România, CNCAV a decis reluarea vaccinării cu lotul ABV2856, același din care proveneau vaccinurile administrate celor doi italieni care au decedat, după ce vaccinarea cu acesta a fost supendată ca măsură de precauție extremă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu