Ursul din Carpați, subiect de dispută între un senator UDMR și un realizator TV britanic

Ursul brun | Foto: Wikipedia

Realizatorul TV britanic Charlie Otley critică inițiativa senatorului UDMR Tanczos Barna care vizează reducerea numărului de urși din România. Tanczos a depus la Ministerul Mediului o petiție prin care solicită reanalizarea întregului sistem de management al carnivorelor mari, în special al ursului, ținând cont că pagubele produse de acest animal sunt tot mai numeroase iar numărul de exemplare este tot mai mare.

În replică, Charlie Otley – realizatorul documentarului „Wild Carpathia” și un avocat vocal al păstrării biodiversității în Carpați – îl acuză pe Tanczos că demersul său este un rezultat al acțiunilor de lobby desfășurate de cluburile de vânătoare. „Aceasta este cea mai ridicolă formă de propagandă pro-vânătoare, bazată pe informații false, despre care v-ați fi dat seama, în cazul în care v-ați fi făcut documentat și nu ați fi fost doar o portavoce pentru cluburile de vânătoare, care sunt în continuare responsabile cu numărarea urșilor și care umflă aceste cifre, pentru a obține licențe de vânătoare, pe care adesea le vând pe sume importante de bani unor imbecili însetați de sânge”, a scris realizatorul TV pe pagina sa de Facebook.

Tanczos Barna a precizat, potrivit Agerpres, că sistemul legislativ, de protecție, este depășit, în momentul de față și se bazează, cu precădere, pe opinia ONG-urilor care se ocupă de protecția mediului, a Ministerului Mediului, a agențiilor și a specialiștilor din acest domeniu și nu are în vedere aproape deloc punctul de vedere al agricultorilor, al fermierilor și al societății civile, al autorităților locale, care se confruntă cu din ce în ce mai multe probleme din cauza urșilor.

„Nu putem noi să ducem în cârcă dezideratele întregii Uniuni Europene la nivel de populație de urși, noi să fim grădina zoologică a Europei și ei să aibă producții de zece mii de tone de porumb pe hectar, de zece ori mai multe bovine pe hectar și noi să nu putem crește efectivele și să pierdem cotele de lapte și așa mai departe, pentru că noi trebuie să păstrăm natura intactă, specii protejate etc. Compensările ar trebui să fie pe măsură, cel puțin”, a afirmat Tanczos Barna.

Acesta a susținut că numărul urșilor crește în fiecare an cu câteva sute sau chiar mii, „ajungând la peste 10.000 de exemplare în întreaga țară”, în condițiile în care România și-a asumat, printr-un angajament față de UE, că va proteja cel puțin 6.000 de urși.

„Este o specie care și-a depășit demult habitatul natural, ne intersectăm din ce în ce mai des în orașe, în comune, în sate cu acest animal sălbatic și, în afară de pericolul pe care-l reprezintă la adresa vieții umane, trebuie să găsim și soluții pentru despăgubirile corecte, cinstite pe care să le încaseze fermierii care sunt afectați”, a mai spus Tanzcos Barna.

În replică, realizatorul documentarul „Wild Carpathia” comentează acid:

Aveți una dintre ultimele populații semnificative de urși din Europa. Aceasta nu este o resursă care trebuie exploatată. Este ceva care trebuie sărbătorit și protejat. Alte țări sunt mult mai inteligente și folosesc diversitatea faunei pentru a face bani din ecoturism, dar poate Romania are nevoie de un alt tip de leadership dacă cei de acum nu înțeleg acest potențial evident.

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Dr.. Patkó Ferenc says:

    Pajistile din judetul Harghita sunt pajisti distruse , suprafolosite. Unde fecalele bovinelor si urina a distrus vegetatia autohtona si originala. Ursii nu prezinta un pericol. Putem trai impreuna cu ele. Majoritatea ursilor sunt subnitriti(observate de mine de expl.) fiindca nu gasesc hrana vegetala sau nevertebrata. Pentru a hiberna trebuie sa se ingrasa. In locul de trai sunt persecutati permanent.Nu au mediu de trai linistit.Aceste pajisti nu se pot asemana cu cele din Olanda , de expl.Mamiferelor din Carpati le este frica de om, si stiu ei de ce…Ursi protejati ar trebui sa devina un fel de obiect turistic.Asta se poate face, dar disparitia lor nu va rezolva saracia din Romania.

Postaţi un comentariu