Panou anti-vaccinare demontat. Proprietarul terenului a fost amendat

Panoul de pe Calea Turzii a fost demontat

Panoul amplasat pe strada Calea Turzii din Cluj-Napoca pe care a fost afișat un banner cu mesajul „Vaccinurile NU sunt sigure” a fost demontat, iar proprietarul terenului care a permis amplasarea panoului pe proprietatea sa a fost sancționat contravențional de către inspectorii din cadrul Direcției Inspecție și Control – Serviciul Control Urbanism și Disciplina în Construcții din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj s-a autosesizat în urma articolului apărut în Transilvania Reporter, la data de 8 decembrie 2017 (vezi articolul aici), și a solicitat autorităților locale să verifice legalitatea amplasării a două panouri publicitare pe raza municipiului (pe strada Calea Turzii, respectiv pe strada Câmpului), care promovau mesajul ”Vaccinurile NU sunt sigure”.

„Panoul publicitar de pe strada Calea Turzii nr. 144 a fost amplasat nelegal. În consecință, proprietarul terenului, responsabil de amplasarea panoului publicitar a fost sancționat contravențional și totodată au fost dispuse măsuri de desființare a panoului în termen de 5 zile”, se arată într-o adresă remisă redacției Transilvania Reporter, de către DSP Cluj.

De asemenea, conducerea Direcției de Sănătate Publică Cluj a trimis adrese autorităților județene privind necesitatea obținerii în prealabil a avizului Ministerului Sănătății pentru campaniile publicitare pe teme de sănătate publică. Vezi răspunsul DSP Cluj –  Vezi adresa DSP Cluj aici.

Un al doilea panou publicitar, amplasat pe strada Câmpului, a fost retras înainte ca inspectorii să ajungă pe teren. 

Conform art. 44 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, „campaniile de informare, educare și comunicare cu privire la teme care privesc sănătatea publică trebuie să fie avizate de Ministerul Sănătății”. Nerespectarea acestor dispoziții constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 25.000 lei.

Reamintim că la data de 31 decembrie 2017, secretarul de stat Raed Arafat a semnalat că la Cluj, Brașov și Iași au apărut panouri publicitare cu mesaje împotriva vaccinării, spunând că acestea reprezintă ”un atentat la sănătatea publică”. Arafat sublinia faptul că astfel de afișe, care nu arată în mod clar cui aparține mesajul, trebuie îndepărtate întrucât mesajul nu poate fi considerat unul banal sau o exprimare de părere”. (Vezi articolul aici)

„Se vrea să se spună că oamenii au dreptul la informare și la liberă alegere, un aspect cu care sunt total de acord, se vrea să ne convingă că afișul transmite un mesaj echilibrat prin care se cere populației să citească prospectul și să intre pe un site de informare…sau mai bine zis, cel puțin din punctul meu de vedere, ca medic, de dezinformare. Însă primul mesaj care rămâne în mentalul celui care citește este cel din primul punct și care afirmă că vaccinurile nu sunt sigure, o afirmație care nu are nici un fundament științific și care alcătuiește mesajul principal al campaniei”, afirma secretarul de stat, într-o postare pe contul său de facebook.

Ulterior, ministrul sănătății, Florian Bodog, a cerut sancționarea inițiatorilor campaniilor care vizează sănătatea publică și care nu au avizul ministerului, menționând la rândul său că panourile publicitare anti-vaccinare reprezintă un atentat la sănătatea copiilor. Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), la sfârșitul anului 2017 numărul cazurilor de rujeolă ajunsese, de la debutul epidemiei, la 12.279. De asemenea, din cauza rujeolei s-au înregistrat 37 de decese, ultimul caz fiind al unui bebeluș de șase luni din județul Neamț care suferea de anemie și era neeligibil pentru vaccinare.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Ana says:

    Începând din 1988, niciun producător de vaccin nu a fost responsabil de vătămarea sau de decesul provocat de vaccinurile recomadate “dacă vătămarea sau decesul au rezultat din efectele secundare inevitabile, chiar dacă vaccinul a fost pregătit corespunzător și a fost însoțit de instrucțiuni și avertismente.” Această limbă provine din cea de-a doua reluare a delictelor. Curtea Supremă din SUA a decis in cazul Bruesewitz vs. Wyeth, care sa ocupat în mod specific de această dispoziție în februarie 2011.

    În plus față de protecția generală a răspunderii, Legea din 1986 prevede, de asemenea, un alt scut producătorilor în temeiul legii federale. Legea din 1986 le permite acestora să nu divulge riscurile cunoscute părinților sau tutorilor celor care au fost vaccinați. Pe baza doctrinei “intermediare învățate”, producătorii nu sunt responsabili de furnizarea sau nu furnizarea de informații exacte sau complete acelora care au fost vaccinați și trebuie doar să furnizeze informații relevante medicilor care trebuie să ofere pacienților informații despre vaccinul CDC.

  2. Florin says:

    Abuz!!! Romania tara mafiotilor!!

  3. Gigi says:

    Pana acum erau legal amplasate panourile publicitare sau doar nu deranjau?

Postaţi un comentariu