Unul din consilierii ştiinţifici ai lui Joe Biden propune introducerea carantinei pe întreg teritoriul SUA timp de patru până la şase săptămâni

Foto: CNN

Un consilier ştiinţific al preşedintelui ales Joe Biden a lansat miercuri ideea unui lockdown la nivel național în Statele Unite pentru „patru până la șase săptămâni”.

Dr. Michael Osterholm, expert în boli infecțioase al Universității din Minnesota, a declarat într-un interviu acordat Yahoo! Finance faptul că un lockdown naţional ar putea controla răspândirea virusului fără să prejudicieze economia.

Michael Osterholm a fost numit luni în consiliul prezidenţial consultativ în problema Covid, format din 12 persoane. Miercuri, el a apărut la televiziunea CNBC și a reluat argumentele în favoarea unui ordin naţional de carantinare.

Statul ar putea plăti pentru un pachet care să acopere toate salariile pierdute de lucrătorii individuali”, a declarat el, adăugând că împrumuturile federale ar putea salva companiile mici şi mijlocii, orașele, statele și guvernele locale.

Dacă am face asta, atunci am putea institui un lockdown naţional timp de patru până la șase săptămâni”, a mai spus Osterholm.

El a susținut că acest lucru ar ajuta autorităţile să ţină sub control pandemia, „așa cum au făcut-o în Asia, Noua Zeelandă și Australia”.

În august, Osterholm a spus că măsurile de carantină dispuse de fiecare stat în parte nu au mers suficient de departe. „Problema cu carantina din martie şi până în mai e că nu a fost uniform de strictă în toată țara. De exemplu, Minnesota a considerat că 78 la sută din lucrătorii săi sunt esențiali ”, a scris el în New York Times.

Pentru a fi eficientă, carantina trebuie să fie cât mai cuprinzătoare și strictă posibil.”

El a susținut că această metodă ar proteja populaţia până când vaccinurile aflate în curs de dezvoltare vor fi gata să fie administrate.

El a spus că un vaccin ar putea fi disponibil pe scară largă anul viitor, dar nu înainte de apariția riscului de „oboseală pandemică”, când oamenii s-au săturat de restricţii şi încetează să mai adere la recomandările de sănătate publică privind distanţarea socială.

La începutul acestei săptămâni, Osterholm avertiza că țara este pe punctul de a intra în „iadul COVID”, pe măsură ce numărul de cazuri de infectare creşte şi spitalele sunt copleşite.

„Când număram 32.000 de cazuri pe zi în Statele Unite, oamenii au crezut că poate ameninţarea va dispărea”, a declarat el luni pentru radioul public din Minnesota. „După cum ați văzut, acum suntem la 125.000 de cazuri pe zi. Vedem tot mai multe spitale care nu mai fac faţă”.

Aceste cifre vor continua să crească, a mai spus epidemiologul, cel puțin în următoarele două-trei luni.

Preşedintele ales Joe Biden a afirmat în timpul campaniei electorale că este favorabil carantinării la nivel naţional, dacă asta îi vor spune oamenii de știință să facă. Un eventual lockdown pe întreg teritoriul Statelor Unite nu este însă posibil decât după învestirea noului preşedinte, la sfârşitul lunii ianuarie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu