UNITER 2020 Cristian Grosu și Anca Hanu, premii pentru cei mai buni actori. „Chiritza în concert”, cel mai bun spectacol. Un discurs curajos și lobby pentru teatrul independent

Foto: Nicu Cherciu

Uniunea Teatrală din România a anunțat luni seară câștigătorii Premiilor UNITER 2020, ediția 28, eveniment care a avut loc la Craiova sub cupola Teatrului de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu”. În contextul pandemiei de coronavirus, invitații prezenți la gală au purtat măști de protecție și au respectat distanța recomandată condițiilor de pandemie, timp de mai bine de trei ore cât a durat întregul eveniment.

Pe muzica live a trupei Karpov not Kasparov, o combinație de muzică electronică, synth pop și new-wave, seara nu a mai părut a fi atât de lungă. Câștigătorii s-au limitat la discursuri scurte și punctuale. Mai lungă decât chiar cele trei ore ale galei a fost însă „defilarea” pe covorul roșu a invitaților, moment transmis live pe pagina de Facebook a Uniter. De altfel, „filmarea împiedicată” și „cadrele oribile” au fost aspru criticate de urmăritorii de pe Facebook care au sesizat lipsa unui regizor de emisie al întregii transmisiuni de pe covorul roșu.

În ceea ce privește câștigătorii, Teatrul Național din Cluj-Napoca a câștigat trei premii prin intermediul actorilor Anca Hanu și Cristian Grosu, premiați pentru rolurile din „Chiritza în concert”, respectiv „Furtuna”. De asemenea, spectacolul-concert „Chiritza în concert” a fost desemnat de juriul evenimentului drept Cel mai bun spectacol al anului 2019.

Totodată, la categoria Critică de teatru a fost premiată Oana Cristea Grigorescu care a activat ca jurnalist cultural la Radio România Cluj şi corespondent local pentru Radio România Cultural.

„E foarte greu pentru un critic să se confrunte cu scena goală. Eram învățați cu edițiile precedente, câns scena era plină, când eram înconjurați de artișitii pe care îi urmăream, îi criticam, îi iubeam. Premiul de astăzi e rezultatul credinței într-o artă și profesie pe care o servim. Acest premiu a fost posibil și prin efortul colegilor artiști pe care i-am urmărit, în mod special pe tinerii artiști. Și mă gândesc la artiștii independenți, pentru că ei au împrospătat teatrul românesc, au adus alternativa și ne-au dat nouă, criticilor, mult de scris și de meditat. Acest premiu îl împart cu acești colegi de breaslă, artiști și critici de teatru alături de care am urmărit mișcarea independentă. Ei, împreună, alături de artiștii din teatrele instituționalizate, sunt familia teatrului românesc”, a transmis Oana Cristea Grigorescu.

Un premiu important a fost obținut și la categoria Cel mai bun spectacol de teatru TV de „Manifest. Scrisoare către un prieten şi înapoi către ţară” de Ruxandra Cesereanu, regia Cornel Mihalache, producție a Societății Române de Televiziune (Casa de Producție a TVR). Ruxandra Ceserean este poetă, prozatoare, publicistă și eseistă română. Este, de asemenea, cadru universitar și cercetătoare la Facultatea de Litere din Cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Juriul final al Galei format din Radu Apostol (regizor), Cosmin Ardeleanu (scenograf), Doru Mareș (critic de teatru), Crina Mureșan (actriță), Cristina Rusiecki (critic de teatru) au decis câștigătorii celor 11 categorii de premii. La Gală a fost prezent și juriul de nominalizări, format din Călin Ciobotari, Ludmila Patlanjoglu și Maria Zărnescu.

Spectacolul „Chiritza în concert”, după Vasile Alecsandri și Matei Millo, un spectacol concert de Ada Milea la Teatrul Naţional Cluj-Napoca a câștigat la categoria „Cel mai bun spectacol”, iar Anca Hanu, care o interpretează pe Chiritza Bârzoi în același spectacol a fost premiată la categoria „Cea mai bună actriţă în rol principal”. Actrița Anca Hanu a câștigat în 2015 Premiul Uniter la categoria „Cea mai bună actriță în rol principal”, pentru rolul din “Amalia respiră adânc”, spectacol pus în scenă tot la Teatrul Național din Cluj-Napoca în regia și scenografia lui Tudor Lucanu. Anca Hanu a mai fost nominalizată la Uniter în 2007, pentru debut, cu rolul „Grace” din spectacolul “Purificare”, în regia lui Andrei Şerban, jucat la Teatrul Național din Cluj.

Pe scena Galei Uniter, Anca Hanu a mulțumit echipei spectacolului, respectiv cantautoarei Ada Milea, colegilor ei de scenă, echipei tehnice și teatrului în care „se joacă”. O mulțumire specială a fost adresată scenografei spectacolului, Alexandra Constantin, care și-a pierdut viața într-un accident de mașină la începutul acestui an. În scurtul său discurs, Anca Hanu l-a amintit și pe tânărul actor Andrei Nedelea care, de asemenea, s-a stins din viață anul acesta.

„Știu că este dificilă pentru toți această perioadă, dar vă doresc să fiți bine și să aveți răbdare. Va fi bine”, a transmis actrița Anca Hanu.

De asemenea, actorul Cristian Grosu, de la Teatrul Național din Cluj a câștigat premiul Uniter pentru rolul Caliban din spectacolul „Furtuna” de William Shakespeare, în regia lui Gábor Tompa, la categoria „Cel mai bun actor în rol secundar”. El a obținut Premiul pentru Debut la Galele UNITER, pentru rolul Graham din spectacolul „PURIFICARE” de Sarah Kane, în 2007.

Cristian Grosu a dedicat premiul obținut aseară foștilor și actualilor săi studenți și a mulțumit trupei Teatrului Național din Cluj pentru sprijinul oferit.

În ceea ce privește Teatrul Maghiar de Stat Cluj, juriul l-a nominalizat pe Botond Nagy la premiul pentru Cea mai bună regie a spectacolului „Nora” de Henrik Ibsen, iar pentru scenografia spectacolului au fost nominalizați la premiul UNITER Carmencita Brojboiu și András Rancz.

Spectacolele care au intrat în atenţia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019.

Un discurs curajos a avut și regizorul Eugen Jebeleanu, premiat pentru regia spectacolului „Itinerarii. Într-o zi lumea se va schimba” la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și Compagnie des Ogres. Acesta i-a mulțumit partenerului său de viață și de muncă, Yann Verburgh, alături de care a pus bazele companiei de teatru Compagnie des Ogres.

„Alături de Yann am învățat că a fi diferit de normă, a fi homosexual, în societatea în care trăim, nu este o rușine, ci o mândrie”, a spus Eugen Jebeleanu.

Regizorul a mai mulțumit și artistei Velica Panduru, precum și echipei de actori și echipei tehnice.

„Mulțumesc și teatrului independent pentru că eu de acolo vin, ca regizor. Sectorul teatrului independent este poate sectorul în care lucrează cei mai mulți artiști din această țară. Nu voi uita momentul când Voicu Rădescu mi-a deschis ușa de la Green Hours pentru a monta primul meu spectacol. Dedic acest premiu sectorului independent care are nevoia de toată susținerea. Regret faptul că printre cei trei nominalizați nu se află și o prezență feminină. Spor și curaj în noua stagiune”, a precizat Eugen Jebeleanu.

În finalul evenimentului, Ion Caramitru, președintele UNITER, a transmis în fața lui Sergiu Nistor, consilier al președintelui Iohannis, că în acest moment există în România în jur de 5000 de artiști independenți.

„România are vreo 60 de teatre. Acești oameni calificați nu vor avea, poate, niciodată șansa de a fi angajați de un teatru de stat. Este o situație fără precedent. Legile care guvernează domeniul nostru sunt profund comuniste. E momentul unei reforme, e momentul ca acești oameni să aibă șanse egale cu toți acei oameni angajați în teatre. Fac un apel public către ei, să se îndrepte spre UNITER care se angajează să le apere interesele”, a spus Ion Caramitru.

Premiul pentru Cel mai bun spectacol, „Chiritza în concert”, a fost ridicat tot de actrița Anca Hanu, reprezentanta echipei spectacolului.

Nominalizările și câștigătorii pentru anul teatral 2019 sunt următoarele:

Debut:

Andrei Chifu, pentru rolul El din spectacolul „Casa de pe graniţă” de Sławomir Mrožek, un spectacol de Ada Lupu Hausvater la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara

Tamás Jakab, pentru rolul George Gibbs din spectacolul „Oraşul nostru” de Thornton Wilder, regia Vladimir Anton la Teatrul „Tomcsa Sándor” Odorheiu Secuiesc

Constantin Radu Tudosie, pentru regia spectacolului „A douăsprezecea noapte” la Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroşani

Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic:

„Hamlet” de William Shakespeare, adaptarea radiofonică şi regia artistică Mihai Lungeanu, producție a Societății Române de Radiodifuziune

„Jos comunismul – joc pe calculator de strategie şi RPG” de Ema Stere,  regia artistică Attila Vizauer, producție a Societății Române de Radiodifuziune

„Frumoasa adormită şi trezită” de Alexandra Ares, regia artistică Diana Mihailopol, producție a Societății Române de Radiodifuziune

Cel mai bun spectacol de teatru TV:

„Furtuna” de William Shakespeare, regia Alexandru Lustig, producție a Societății Române de Televiziune și a Fundației Teatru Contemporan

„Manfest. Scrisoare către un prieten şi înapoi către ţară” de Ruxandra Cesereanu, regia Cornel Mihalache, producție a Societății Române de Televiziune (Casa de Producție a TVR)

Premiul pentru critică de teatru:

Oana Cristea Grigorescu

Raluca Rădulescu

Irina Zlotea

Cea mai bună scenografie:

Carmencita Brojboiu şi András Rancz, pentru scenografia spectacolului „Nora” de Henrik Ibsen, regia Botond Nagy la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Cristina Milea, pentru scenografia spectacolului „Legături primejdioase” de Christopher Hampton, după romanul lui Choderlos de Laclos, regia Cristi Juncu la Teatrul Mic Bucureşti

Irina Moscu, pentru scenografia spectacolului „Casa cu suricate” de David Drábek, regia Radu Afrim la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova

Cea mai bună actriţă în rol secundar:

Puşa Darie, pentru rolul Mama din spectacolul „Dansul Delhi” de Ivan Vîrîpaev, regia Radu Afrim la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi

Elena Popa, pentru rolurile din spectacolul „Dragonul de aur” de Roland Schimmelfenning, regia Catinca Drăgănescu la Teatrul „Andrei Mureşanu” Sfântu Gheorghe

Alina Rotaru, pentru rolul Madame de Tourvel din spectacolul „Legături primejdioase” de Christopher Hampton, după romanul lui Choderlos de Laclos, regia Cristi Juncu la Teatrul Mic Bucureşti

Cel mai bun actor în rol secundar:

Andrei Cătălin, pentru rolurile din spectacolul „Emisie: Titanic Vals”, după Tudor Mușatescu, regia Matei Lucaci-Grunberg la Teatrul „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea

Cristian Grosu, pentru rolul Caliban din spectacolul „Furtuna” de William Shakespeare, regia Gábor Tompa la Teatrul Naţional Cluj-Napoca

Răzvan Vicoveanu, pentru rolul Joshua din spectacolul „Creştini” de Lucas Hnath, regia Radu Iacoban la Teatrul „Regina Maria” Oradea

Cea mai bună actriţă în rol principal:

Anca Hanu, pentru rolul Chiritza Bârzoi din spectacolul „Chiritza în concert”, după Vasile Alecsandri și Matei Millo, un spectacol concert de Ada Milea la Teatrul Naţional Cluj-Napoca

Ofelia Popii, pentru rolul Martha din spectacolul „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee, regia Andrei și Andreea Grosu la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu

Oana Predescu, pentru rolul Morticia Addams din spectacolul „Familia Addams”, regia, coregrafia și costumele Răzvan Mazilu la Teatrul Excelsior Bucureşti

Cel mai bun actor în rol principal:

Lucian Ionescu, pentru rolul Gomez Addams din spectacolul „Familia Addams”, regia, coregrafia și costumele Răzvan Mazilu la Teatrul Excelsior Bucureşti

Sorin Leoveanu, pentru rolul Barry Champlain din spectacolul „Radio” de Eric Bogosian, regia Bobi Pricop la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova

Marius Turdeanu, pentru rolul George din spectacolul „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee, regia Andrei și Andreea Grosu la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu

Cea mai bună regie:

Eugen Jebeleanu, pentru regia spectacolului „Itinerarii. Într-o zi lumea se va schimba” la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și Compagnie des Ogres

Alexandru Mâzgăreanu, pentru regia spectacolului „Steaua fără nume” la Teatrul Tineretului Piatra Neamţ

Botond Nagy, pentru regia spectacolului „Nora” la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Cel mai bun spectacol:

„Chiritza în concert”, după Vasile Alecsandri și Matei Millo, un spectacol concert de Ada Milea la Teatrul Naţional Cluj-Napoca

„Familia Addams”, regia, coregrafia și costumele Răzvan Mazilu la Teatrul Excelsior Bucureşti

„Oraşul nostru” de Thornton Wilder, regia Vladimir Anton la Teatrul „Tomcsa Sándor” Odorheiu Secuiesc

Conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER acordă în cadrul Galei Premiilor UNITER premiul de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale. Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER, în şedinţa din data de 24.02.2020, Senatul a acordat următoarele premii:

Premiul de Excelență: Festivalul Național de Teatru pentru calitatea excepţională a ultimelor șase ediții

Premiul pentru întreaga activitate actriță: Rodica Mandache

Premiul pentru întreaga activitate actor: Mircea Rusu

Premiul pentru întreaga activitate regie: Dragoș Galgoțiu

Premiul pentru întreaga activitate scenografie: Constantin Ciubotariu

Premiul pentru întreaga activitate critică și istorie teatrală: Mya Liontescu

PREMII SPECIALE

Premiul special pentru promovarea teatrului-dans: Linotip – Centru Independent COREGRAFIC

Premiul special pentru teatru de păpuși și marionete: Festivalul „Puppets Occupy Street” / „Păpușile Ocupă Strada”, Ediția 2019 cu tema „Evoluție prin Revoluție” organizat de Teatrul pentru copii și tineret Colibri Craiova

Premiu special pentru video mapping: Andrei Cozlac

Premiul special pentru o activitate de șase decenii în editarea cărții de teatru: Viorica Matei

Premiul special pentru machiaj de scenă: Minela Popa

Premiul Președintelui: Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova pentru 170 de ani de istorie în teatrul românesc

„Nici nu se putea o coincidență mai fericită pentru o Gală aniversară și pentru cinstirea unui Teatru etalon! Eram pregătiți ca în luna mai, luna florilor, să ne bucurăm cu toții la Craiova de sărbătoarea unei arte care a făcut și face istorie în România.

N-a fost să fie, un dușman nevăzut, necunoscut, un virus buclucaș ne-a lovit în plin și a scufundat, pentru o vreme, un titanic al speranței într-un ocean ostil și rece.

Cu masca pe figură, ca în Commedia dell’arte, ne-am ascuns de public în așteptarea unor vremuri mai bune. Iată-ne acum în Craiova, în plin septembrie, în aer liber, întinzând pânzele Galei și gata de a spune totul despre noi, cei care nu ne ținem gura, când avem de spus ceva despre tot și despre toate. Astăzi vom vorbi despre cei mai buni dintre noi, îi vom vedea, îi vom premia. Rostul Galei noastre este de a ține fruntea sus, oricând, în orice condiții și de a menține Teatrul viu și neatins, cât și misterul mereu provocator al artei noastre”, a transmis Ion Caramitru, președintele UNITER.

Distribuie:

Postaţi un comentariu