Unde putem schia, în Cluj, „primăvara” aceasta? Trei pârtii noi aşteaptă zăpada

Foto: Dan Bodea

Dacă sfârşitul anului 2017 a fost ceva mai generos cu iubitorii sporturilor de iarnă din Cluj şi din împrejurimi, oferindu-le pârtiilor temperatura optimă pentru a menţine zăpada artificială, anul 2018 a sărit, cel puţin deocamdată, peste sezonul rece, păşind voios direct spre temperaturile de primăvară. Ghioceii au început să înflorească în grădini, sub atenta supraveghere a soarelui care alungă orice posibilitate de ninsoare. Încălzirea globală îşi spune cuvântul, iar zăpada a devenit o resursă preţioasă în această perioadă. Chiar şi cea artificială.

Pârtia Teleski Feleacu s-a deschis pe 22 decembrie, începând cu ora 14:00. Odată cu temperaturile ceva mai scăzute scăzute, pârtia a fost acoperită cu zăpadă artificială, pentru ca iubitorii sporturilor de iarnă să se poată bucura de condiţii bune de schi. Eforturile administratorilor pârtiei au fost pe măsură, întrucât au trebuit să amenajeze totul de la zero. Rezultatul? O fâşie albă pe un deal de noroi, situat deasupra Clujului, care încet, încet îşi pierde strălucirea. Cu toate acestea, câţiva schiori amatori au profitat de ocazie şi şi-au petrecut câteva ore bune pe pârtie, atât înainte, cât şi după Crăciun.

Dacă unii de abia au așteptat să își pună schiurile în picioare pentru a petrece o seară dinamică pe dealul Feleacului, alții au venit de teamă ca nu cumva să se încălzească vremea înainte de a profita și ei de zăpadă, fie ea chiar şi artificială.

002W0A5634 002W0A5616 002W0A5584 002W0A5572
<
>
Foto: Dan Bodea

Zăpada moale din această perioadă a fost de preferat gheţii care a acaparat pârtiile de la Muntele Băişorii, unde sciatul a fost imposibil până la căderea zăpezii, lucru care acolo s-a întâmplat zilele următoare şi care a „salvat onoarea” judeţului la acest capitol.

Prețurile practicate de Pârtia Teleski Feleacu din acest sezon sunt de 5 lei pentru fiecare urcare și reduceri obişnuite pentru pachetele cu mai multe urcări: 45 de lei – 10 urcări, 65 de lei – 15 urcări, 80 de lei – 20 de urcări. Centrul de închirieri este deschis, oferind iubitorilor sporturilor de iarnă echipament complet de schi și snowboard la prețul de 40 de lei/zi.

Pârtia este deschisă în fiecare zi a săptămânii până la ora 22:00, diferite fiind doar orele de deschidere. Astfel, de marți până joi, pârtia se deschide la ora 16:00, în zilele de weekend este disponibilă încă de dimineața de la 10:00, iar vinerea de la ora 14:00. Săptămâna începe cu o zi în care pârtia este pregătită după aglomerația din weekend, așa încât lunea se deschide doar la 18:00. Pârtia dedicată începătorilor aşteaptă şi aceasta temperaturile scăzute, pentru ca elevii să îşi poată continua cursurile. O urcare cu”baby-lift”-ul costă 2 lei.

Înainte de a merge efectiv pe pârtie, vă sugerăm să consultaţi web cam-ul instalat deasupra pârtiei pentru a vedea starea acesteia în timp real. Zilele trecute, zapada a început să se topească, iar cei câţiva clujeni care au ajuns pe pârtie, nu au putut decât să se plimbe şi să admire vacile care şi-au făcut drum, chiar prin mijlocul pârtiei.

Pârtia are o lungime a traseului de 765 de metri, diferența de nivel fiind de 98 m. Este dotată cu instalație de zăpadă artificială (9 tunuri de ultimă generație) și sistem eficient de iluminație, pentru a oferi condiții cât mai bune clienților pe timp de noapte.

Foto: Dan Bodea

Locul în care se termină iarna / Foto: Dan Bodea

Veste bună pentru iubitorii sporturilor de iarnă

Cele trei pârtii de la Mărişel vor fi deschise în această lună sau cel puţin asta spune administratorul acestora, Radu Mureşanu, care este totodată administratorul Pârtiei Teleski Feleacu. Lucrările sunt gata, însă trebuie soluţionate autorizaţiile pentru telescaun şi realizate câteva ajustări la instalaţia de zăpadă artificială.

Au fost amenajate trei pârtii: o pârtie albastră, ideală pentru cei începători cu o lungime de 1,7 km, o pârtie roşie, pentru cei ceva mai curajoşi de 1,5 km şi o pârtie neagră dedicată celor avansaţi de 1.3 km.

Momentan la Mărişel nu este zăpadă, dar de îndată ce temperaturile vor permite, tunurile de zăpadă îşi vor duce la îndeplinire misiunea, după mai bine de trei ani de aşteptări. Pârtia Mărişel va avea şi un snowboard. Nu va lipsi nici instalaţia nocturnă. Pentru a ajunge, există două rute: drumul judeţean DJ 107P Marişel sau drumul judeţean DJ 1R Beliş-Fântânele.

[stextbox id=’custom’]

Unde mai putem schia? 

În județul Cluj se mai poate schia pe pârtiile de pe vârful Buscat, aflat la 55 de km de Cluj-Napoca, sau pe pârtiile din staţiunea Băişoara.

Buscat Ski&Summer Resort este situat la 1.676 m altitudine și este cea mai ozonificată zonă din România, a doua din Europa.

Un abonament pentru toată ziua este 120 lei pentru adulți și 90 lei pentru copii, studenți și pensionari. Zilele de extraweekend vin cu reduceri pentru toată lumea. Programul pârtiei este: luni-vineri: 10:00-16:00 și sâmbătă-duminică: 09:00-17:00.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu