Un târg dulce de 8 Martie

Zeci de apicultorii, consumatori de produse apicole și producători de echipamente pentru apicultură au participat în acest weekend la a cincea ediție a Târgului pentru un Viitor Sănătos. La evenimentul găzduit pe platoul Sălii Sporturilor dar și în sală, au fost prezenți apicultori din mai multe județe ale Transilvaniei.

Vremea frumoasă, chiar dacă mai rece, i-a scos pe clujeni din casă pentru a vizita standurile pline cu bunătăți naturale dulci. ”Am găsit într-adevăr miere foarte bună. Dacă iei calitatea și faptul că ce ai în borcan e ceva cu adevărat natural atunci și prețul este în regulă. E foarte util un asemenea târg în această perioadă”, spune Delia care și-a împrospătat provizia de miere.

Iar cumpărătorii chiar au avut de unde alege. Zeci de sortimente de miere, polifloră de munte, polifloră de câmpie, miere de salcâm, de tei, specialități cu corinadru, nuci în miere, polen uscat și crud, lăptișor de matcă, propolis, bomboane din miere cu diferite arome de la eucalipt, la cimbrișor, sunt numai câteva din produsele care au putut fi găsite din belșug la târg.

”A fost bine, destul de multă lume, vânzare bună. În primul rând nu știe toată lumea ce e cu adevărat mierea de calitate și sunt reticenți la a gusta. Eu recomand întotdeauna să guști înainte să cumperi, pentru că nu tot ce se află în borcanul cu miere se numește miere. Calitatea contează. Anul trecut a fost un an foarte greu și pentru efectivul de albine și ca producție, sperăm ca în acest an să fie mai bine. Noi am adus multe sortimente la vânzare: salcâm, polifloră, rapiță, de pădure foarte bună și aromată, precum și produse derivate faguri cu miere, polen, miere cu nucă, miere cu propolis”, a spus Simona Cozma producător venit la târg tocmai din Hunedoara.

”E binișor, sâmbătă au fost mai mulți, dar a fost lume. Toate produsele care sunt sută la sută naturale și de calitate se caută, producătorii care sunt cunoscuți au desfacere mai bună în zona asta. Târgurile de acest gen sunt utile pentru cei care suntem consecvenți în producerea mierii. Chiar dacă am avut un an foarte greu, aproape cel mai greu de când mă ocup eu cu apicultura, cea mai puțină recoltă din ultimii 20 de ani, seceta și-a făcut efectul. Eu am acum 270 de familii, am pierdut cam 10% pe parcursul iernii”, spune și Vasile Cristea, producător clujean de 20 de ani.

”Anul acesta am avut un pic mai puțin vizitatori și expozanți decât anul trecut pentru că s-a suprapus și cu alte două târguri de profil din țară. Perioada aceasta e aleasă, primăvara devreme, pentru că acum stuparii nu sunt ocupați la stup, abia urmează sezonul, se pregătesc. Fiind mai puțină lume am avut și vânzare mai slabă față de anul trecut, dar în general a fost bine. Țin albine din pasiune de la 18 ani, de vreo 14 ani și anul trecut a fost cel mai rău din cei 14, am avut provocări și din cauza dăunătorilor care au provocat mari pierderi în stupi, dar și vremea proastă și cules slab. Anul acesta sperăm să fie un an mult mai bun”, explică și Mihai Rus, din partea companiei. stuparul.ro.

Foto: Claudia Romitan

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu