Un sfert dintre români se roagă la Dumnezeu mai mult decât înainte de pandemie

Un studiu realizat, în urmă cu o săptămână, arată că peste un sfert dintre români se roagă mai mult acum decât înainte de pandemia de COVID – 19. Totodată, 15% dintre români recunosc că au discutat despre situația generată de noul coronavirus cu pretotul sau duhovnicul.

 

Principalele date din studiul IRES:

# 9 din 10 români cred în Dumnezeu.

# 8 din 10 români cred că există suflet.

# 85% cred în păcat.

# Trei sferturi cred în îngeri.

# 7 din 10 cred în rai și doar puțin peste jumătate cred în iad.

# Jumătate dintre români cred în viața de după moarte, un procent similar (44%) cred în învierea morților, iar 1 din 5 români cred în reîncarnare.

# Jumătate dintre români cred în diavol, iar 45% cred în telepatie.

# Peste un sfert dintre români spun că se roagă de mai multe ori pe zi, peste o treime afirmă că se roagă zilnic, iar 12% au acest obicei o dată pe săptămână. 

# O treime dintre participanții la studiu spun că rugăciunea i-a ajutat în foarte mare măsură de-a lungul vieții, iar 4 din 10 susțin că i-a ajutat în mare măsură, în timp ce doar 7% spun că nu i-a ajutat deloc.

Femeile, persoanele între 36 și 51 de ani și cei care locuiesc în mediul rural spun în proporții mai ridicate că rugăciunea i-a ajutat în foarte mare măsură de-a lungul vieții.        

# Mai mult de un sfert dintre români spun că țin postul Paștelui.

Acest obicei este prezent într-o mai mare măsură în rândul vârstnicilor, la persoanele cu educație scăzută și la cei din regiunea Moldovei.

 # Peste un sfert dintre români s-au rugat mai mult în perioada pandemiei, iar 62% spun că s-au rugat mai puțin.

Femeile, persoanele peste 51 de ani, cei cu educație scăzută și persoanele din mediul rural sunt respondenții care au avut acest comportament în proporții mai ridicate.

# Doar 1 din 10 români au afirmat că au fost la biserică în săptămâna 14 – 17 martie, iar 43% dintre aceștia au spus că au participat la slujba de duminică, în timp ce o treime au fost la biserică doar în afara liturghiilor de duminică.

 # 15% dintre români recunosc că au discutat subiectul pandemiei de COVID – 19 cu un preot sau cu un duhovnic.

Au făcut acest lucru în proporții mai ridicate respodenții din mediul rural, cei cu educație scăzută și cei care locuiesc în regiunea Moldovei.

 

[stextbox id=’custom’]

Fișa tehnică a studiului:

Volumul eșantionului: 1.553 indivizi de 18 ani și peste

Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național

Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,5%

Perioada realizării anchetei: 21 -24 martie 2020

Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

[/stextbox]

 

Rezultatele pe larg ale studiului pot fi consultate pe website-ul IRES.

 

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, cea mai mare companie de cercetare socială cu capital românesc, a realizat în perioada 21 – 24 martie 2020 un studiu complex cu privire la atitudinile, practicile și comportamentele românilor pe durata restricțiilor reglementate de starea de urgență impusă de pandemia de COVID – 19.

Prima parte a acestui studiu a evaluat modul în care s-au modificat percepțiile și atitudinile românilor cu privire la situația de urgență în care se află România, încrederea în autorități și a focusat dimensiuni legate de disponibilitatea de implicare socială a românilor.

A doua parte a studiului a urmărit să surprindă în ce mod restricțiile de mișcare impuse de starea de urgență au influențat relațiile românilor cu membri familiilor lor și apropiații și a arătat care sunt activitățile de zi cu zi ale românilor în această perioadă și care sunt proporțiile în care fac aceste activități.

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Popescu Cristina- Daniela says:

    Aveti o placere garantata, de a tot evidentia ca tin postul, cei cu o educatie scazuta…nu este chiar asa! Faceti macar precizarea ca acestia il tin BENEVOL, in timp ce educatii la care faceti referire, DE NEVOIE, atunci cand ii ajung din urma, tot felul de boli! Si asa, doar in treacat va spun ca mai untem si dintre aceia foarte educati, nu putini, cei care tinem POSTUL! Dupa felul in care am pus toate virgulele, cred ca veti fi de acord ca nu am exagerat vorbind despre relatia dintre pot si oamenii educati! POFTE BUNA!TUTUROR!

  2. mee says:

    scuze si daca nu ma rog deloc nici inainte , nici acum bifez “la fel”? care inseamna cu totul altceva?!

    sondaj facut de niste oameni care cautau un anumit tip de raspuns , fara nici o valoare statistica!

Postaţi un comentariu