UBB rămâne în topul global QS al universităților, dar prorectorul David atrage atenția că situația generală e proastă

Prorectorul UBB Daniel David | Foto: Dan Bodea

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este prezentă din nou în clasamentele internaționale reprezentative ale instituțiilor de învățământ superior, situându-se în intervalul 801-1000 în clasamentul QS. Această ierarhie este una dintre cele mai respectate din lume, alături de topul Shanghai și clasamentul Times Higher Education.

Conform datelor publicate la finalul acestei săptămâni, UBB este una dintre cele doar două instituții de învățământ superior din România care au fost incluse în clasamentul internaţional QS al universităților. Cealaltă universitate din România prezentă în top este Universitatea din București, aflată pe același palier valoric. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Politehnica din București și Universitatea de Vest din Timișoara au ieșit din topul primelor 1000 de universități.

„Faptul că alte universități ale lumii au crescut mai repede și mai mult decât universitățile românești, scoțându-le pe acestea din urmă din rankinguri, trebuie să fie un semnal de alarmă pentru guvernanți. Aceștia trebuie să demareze urgent un model de susținere a excelenței academice în marile universități din centrele academice tradiționale – după modelul altor țări europene -, pentru a le asigura dezvoltarea unui profil world-class, altfel țara rămâne necompetitivă (o colonie academică/științific-tehnologică și/sau un jucător periferic în această arie), iar într-o societate bazată pe cunoaștere acest lucru are apoi un impact negativ asupra calității vieții oamenilor”, a declarat prorectorul UBB, Daniel David, citat într-un comunicat de presă al universității.

QS Ranking 2020 a fost realizat ținându-se cont de indicatori, precum: reputația academică, reputația universităților la nivelul angajatorilor, raportul dintre numărul de studenți dintr-o universitate și numărul de cadre didactice, perspectiva internațională privind studenții și cadrele didactice, productivitatea activității de cercetare bazată pe lucrările publicate de cadrele didactice, impactul web și citările.

În sistemul QS, UBB este singura universitate din România care în 2019 a obținut statutul de universitate internațională de excelență în predare/cercetare (QS****), iar în clasamentul QS pe arii geografice EECA (Emerging Europe and Central Asia) UBB este prima din România (pe poziția 34 din 301 de universități din această zonă).

Distribuie:

Postaţi un comentariu