Trei laureați ai premiului Nobel s-au vaccinat ieri în Franța ca parte a strategiei de convingere a populației generale

Foto: Préfète de la région Grand Est et du Bas-Rhin

Mai mulți câștigători ai premiului Nobel din Franța au primit vaccinul anti COVID-19 la Paris și Strasbourg, luni, 18 ianuarie, în încercarea autorităților franceze de a asigura publicul general de siguranța vaccinului.

Laureații sunt toți oameni de știință și au fost invitați să primească vaccinul de către imunologul care coordonează strategia de vaccinare a Franței, Alain Fischer. Ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran, a declarat că Franța va ajunge la un milion de persoane vaccinate până la sfârșitul lunii ianuarie.

Printre laureații Nobel care s-au vaccinat luni au fost Jean-Marie Lehn (Premiul Nobel în Chimie în 1987), Jules Hoffmann (Premiul Nobel în Fiziologie-Medicină în 2011) și Jean-Pierre Sauvage (Premiul Nobel în Chimie în 2016).

De partea sa, Jules Hoffmann a precizat că:

„nu există niciun pericol intrinsec în ceea ce privește vaccinarea pentru că știm în detaliu foarte multe despre modul în care funcționează. Nu există nicio alternativă!. Fie ne vaccinăm, fie procedăm cum procedează China și blocăm complet sistemul și așteptăm să se prăbușească toată economia”, a spus Hoffmann.

Jean-Pierre Sauvage a adăugat în fața jurnaliștilor din Franța că teama de vaccin este alimentată în mare parte de rețelele de socializare unde informațiile nu sunt furnizate de experți. „Este minunat să te vaccinezi fără risc”, a continuat Jean-Pierre Sauvage, purtând un tricou cu un tabel periodic cu atomi care formează jocul de cuvinte Breaking Bad, o cunoscută serie TV.

„Teoria acestor vaccinuri este cunoscută de cincisprezece ani, a existat doar lipsa finanțării pentru a le dezvolta”, a precizat Jean-Marie Lehn.

Toți au dorit să-și sublinieze respectul pentru munca științifică și medicală realizată în jurul acestui vaccin specific.

Specialistul în imunitate Jules Hoffmann a adăugat că vaccinul va face parte din viața noastră și nu există niciun indiciu că acesta reprezintă vreun pericol.

Franța încă se află în spatele multor alte țări europene în privința vaccinării, cum ar fi Marea Britanie, unde numărul persoanelor care au primit o primă doză de vaccinare ajunsese până la 3,2 milioane vineri, 15 ianuarie. În Germania și Italia, peste un milion de persoane fuseseră vaccinate până la sfârșitul săptămânii trecute, scrie Reuters.

La acest moment, pe data de 19 ianuarie 2021 sunt vaccinate 196.734 de persoane din etapa întâi, ceea ce reprezintă 75% din numărul persoanelor eligibile din prima etapă, la care mai sunt programate deja 27.577 de persoane până la data de 31 ianuarie, ceea ce înseamnă un procent de 89% dintre persoanele eligibile din etapa întâi care ar putea fi vaccinate.

Prima etapă de vaccinare a început la data de 27 decembrie 2020, dar ritmul s-a accelerat abia după 4 ianuarie. Începând din 15 ianuarie, odată cu declanșarea activităților de vaccinare pentru populația eligibilă pentru etapa a II-a, campania de vaccinare se derulează în același timp cu imunizarea persoanelor din etapa I.

Distribuie:

Postaţi un comentariu