Traficul aerian s-a prăbușit! Directorul Aeroportului Cluj solicită reluarea zborurilor și o schemă de ajutor pentru sectorul aviației civile

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca este pregătit să reia zborurile spre Germania, Austria, Belgia, Elveția și alte țări europene. În acest sens, directorul general al Aeroportului Cluj, David Ciceo, a solicitat ministrului Transporturilor, Lucian Bode, ridicarea restricțiilor privind zborurile din România și reluarea traficului aerian spre țările cu risc epidemiologic redus.

În cadrul întâlnirii dintre delegații Asociației Aeroporturilor din România (AAR, reprezentată de directorii generali ai aeroporturilor din țara noastră) și ministrul Transporturilor, David Ciceo a arătat că în contextul actual generat de pandemia de Covid-19, aviația civilă a fost grav afectată. Conform lui Ciceo, de la intrarea în stare de urgență, traficul aerian a scăzut cu până la 95%, implicit scăzând și veniturile aeroporturilor din România.

„Traficul pe aeroporturile din România a scăzut, de la declararea stării de urgență cu aproape
95%, lucru care a dus la pierderi financiare uriașe. Având în vedere că traficul feroviar și rutier au fost deschise de la 1 iunie, iar țările vecine, Bulgaria, Ungaria sau Serbia permit deja
zborurile spre destinații externe, solicităm ca după data de 17 iunie să fie ridicate restricțiile
privind zborurile către țările unde numărul cazurilor de coronavirus este în scădere, precum
Germania, Elveția, Belgia sau Austria.

Am implementat toate măsurile pentru limitarea răspândirii Covid-19 și pentru siguranța pasagerilor. Aeroporturile din România își desfășoară activitatea pe o piață extrem de concurențială, iar, dacă restricțiile de zbor se mențin, considerăm că vom avea un dezavantaj foarte mare față de aeroporturile din țările vecine”, a declarat David Ciceo, director general al Aeroportului Internațional Cluj și președinte al AAR.

Asociația Aeroporturilor din România (AAR) are 23 de membri, dintre care 16 aeroporturi civile și 7 companii cu activitate în domeniul aviației. AAR. reprezintă și promovează interesele aeroporturilor în rândul autorităților naționale și colaborează în permanență cu instituțiile internaționale din domeniu, având un rol important în dezvoltarea aviației civile din România.

David Ciceo a mai precizat, în cadrul întâlnirii cu ministrul Bode, că din cauza restricțiilor de zbor și a închiderii spațiului aerian, numai la Cluj-Napoca, 150 de angajați ai aeroportului se află în șomaj tehnic. Pe această cale, Ciceo a mai solicitat ministrului Transporturilor să elaboreze împreună cu reprezentanții Guvernului o schemă de ajutor pentru acest sector.

„Ne confruntăm cu o situație critică din cauza scăderii veniturilor. În Cluj-Napoca avem peste 150 de angajați în șomaj tehnic. Solicităm o întâlnire și cu ministrul Muncii, pentru a clarifica aspectele privind modul de aplicare a ordonanței de urgență ce privește șomajul și ajutorul de după șomajul tehnic. Dorim să se finalizeze o schemă de ajutor de stat pentru aeroporturi și posibilitatea ca statul să garanteze împrumuturi și acordarea de ajutoare”, a mai spus Ciceo.

Ministrul Transporturilor a fost de acord cu solicitările Asociației Aeroporturilor și a făcut
demersurile pentru reluarea traficului aerian spre țările cu risc epidemiologic redus. Totodată,
Lucian Bode a declarat că va sprijini aeroporturile pentru a depăși criza financiară cu care acestea se confruntă și a propus o întâlnire între directorii aeroporturilor și ministrul Finanțelor Publice, ministrul Dezvoltării și ministrul Muncii, săptămâna viitoare la București.

Distribuie:

Postaţi un comentariu