Toni Servillo, protagonistul din filmul de Oscar „La grande bellezza”, va juca pe scena Teatrului Maghiar de Stat Cluj

Filmul „La grande belezza” a fost regizat de Paolo Sorrentino

Teatrul Maghiar de Stat Cluj a anunțat luni, 10 septembrie, deschiderea stagiunii 2018-2019, o stagiune care potrivit lui Gábor Tompa, directorul general al teatrului, a fost extrem de greu de planificat din cauza problemelor financiare cu care se confruntă teatrul. Chiar și în aceste condiții, spectatorii vor avea ocazia să asiste la câteva premiere, să participe la a șasea ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Interferențe” și să îl vadă pe scenă în calitate de regizor și actor pe celebrul Toni Servillo, protagonist al filmului „La grande bellezza”, distins cu Premiul Oscar în 2014 la categoria Cel mai bun film străin.

Toni Servillo va juca în spectacolul „Elvira”, care vorbește despre perioada în care Louis Jouvet, marele regizor și director de teatru francez, pleacă în timpul celui de-al doilea Război Mondial cu întreaga trupă într-un turneu în America de Sud, cu piesele lui Molière și, întorcându-se de acolo, după război, înființează Athénée théâtre Louis-Jouvet din Paris.

Toni Servillo și Petra Valentini în «Elvira», pe scena Piccolo Teatro Grassi di Milano/Foto: Fabio Esposito/La Stampa

Stagiune „precară” la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

„Această conferință de presă ar trebui să vă prezinte o stagiune ferm planificată, când de fapt este doar o propunere de stagiune. Așa cum am spus la ultima întâlnire, bugetul teatrului este în continuare precar. Rectificarea bugetară nu o cunoaștem așa că deocamdată vom rămâne în aceeași situație de a ne zbate să lansăm o premieră care ar fi trebuit să se întâmple încă din luna martie. Din cele opt proiecte prevăzute pentru acest an, doar trei se vor realiza și în acest sens planul stagiunii următoare cuprinde și o serie de spectacole-restanță pe care le-am amânat cu speranța că le vom putea realiza. Cea dintâi premieră a stagiunii va fi Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare, în Sala Mare, spectacol care din cauza dificultăților bugetare nu a putut fi realizat până acum. Premiera va avea loc, sperăm, în data de 28 septembrie. Este a treia premieră a acestui an și prima a noii stagiuni și probabil ultima din acest an care se realizează din bugetul propriu al teatrului. O altă premieră va fi în luna noiembrie spectacolul „Under construction”, de Sipos Krisztina, un fel de continuare a spectacolului „Homemade”, realizat în 2016”, a precizat  Gábor Tompa.

Proiectul realizat cu metode de teatru devised, cu titlul de lucru Under Construction, se bazează pe interviuri focus-grup realizate cu tineri aflați în pragul maturizării și este condus de Krisztina Sipos. Proiectul este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Gábor Tompa a expus în fața jurnaliștilor prezenți la conferință care a fost motivația care l-a determinat să monteze în această toamnă spectacolul „Neguțătorul din Veneția” de William Shakespeare. „Într-o lume a banului și a profitului, de care suntem dependenți, într-o lume condusă și manipulată de o elită financiară care se află deasupra statelor și guvernelor, această piesă capătă o lumină diferită”, a spus regizorul.

Foto: Biro Istvan

Între 22 și 30 noiembrie, Teatrul Maghiar de Stat Cluj va găzdui a șasea ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Interferențe” cu tema „Războaie”.

„Niciodată nu am avut atâtea emoții în privința organizării festivalului. Din păcate, el nu se va mai desfășura pe durata a 12 zile ca până acum, ci doar pe durata a opt zile și nu vor mai fi prezentate 24 de spectacole, ci doar 16. Totuși se preconizează a fi o ediție puternică. Singura finanțare pe care am primit-o parțial ar fi ajuns pentru a acoperi 40% din buget, dar am fost nevoiți să folosim o parte din această finanțare pentru plata facturilor și a colaboratorilor”, a spus Gábor Tompa.

Anul acesta tematica festivalului este „Războaie”, cu trimitere la împlinirea a 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial.

„Sunt câteva spectacole foarte puternice, cu toate că am fost nevoiți să renunțăm la multe alte spectacole. Printre invitați se numără VolksTheater din Viena, Teatrul Național din Atena, Compania Forte-Trafo din Ungaria, Khroma Company din Belgia, Baltic House din Rusia, Komuna din Varșovia, Teatrul Național din Belgrad, Piccolo Teatro din Milano, Teatrul Dramatic din Lituania, Jaffa Theatre din Israel, ElectroTheatre din Rusia, Ao Cabo Teatro din Portugalia. Vor fi spectcole realizate de Luk Perceval, Toni Servillo, Anna Badora, Eimuntas Nekrosius și alții. Festivalul va avea și alte evenimente, inclusiv expoziții, conferințe și lansări de carte”, a transmis Gábor Tompa.

După Festivalul Interferențe, Teatrul Maghiar de Stat Cluj intră pe un teren „necunoscut”, de recuperare a unor proiecte gândite pentru stagiunea trecută. Este vorba despre proiectele câștigătoare ale concursului dedicat tinerilor regizori, care nu au putut fi realizate. Astfel, în stagiunea 2018-2019 Teatrul Maghiar va încerca să prezinte trei din cele patru proiecte câștigătoare: „In(vizibil)” în regia Letei Popescu, „Mercenari” în regia Ioanei Păun și „Las Meninhas”, regizat de Andrei Măjeri. Alături de aceste proiecte mai sunt programate spectacolele: „Nora” de Henrik Ibsen, în regia lui Botond Nagy, „Lulu” de Frank Wedekind, în regia lui Eszenyi Eniko și „Mutter Courage și copiii ei”, în regia lui Armin Petras.

„Am primit peste 30 de proiecte din partea tinerilor regizori și ceea ce m-a surprins a fost seriozitatea cu care aceste proiecte au fost tratate. Această generație de regizori este de luat în seamă și ceea ce o unește este sensibilitatea față de fenomenul contemporan, politic și social, reacția la evenimentele actuale, dar și la problematica tinerilor și problematica tabu a societății noastre. Există multă diversitate de viziuni și de stil. Văd la  ei o anume influență din partea marilor regizori sau artiști de semnătură. Este o diversitate foarte binevenită. Teatrul nu trebuie împărțit în categorii de vârstă. Războiul între generații este un lucru artificial suscitat. Tinerețea este o stare mai mult spirituală în artă, decât biologică. Sunt realizatori excepționali în fiecare generație și valorile nu se exclud”, a concluzionat Gábor Tompa.

Trupa Teatrului Maghiar de Stat va participa, în luna octombrie, la mai multe festivaluri din țară: spectacolul Ilegitim, regia Adrian Sitaru, este invitat la Festivalul Tranzit din Satu Mare și la Fest(in) pe Bulevard din București, iar spectacolul serial Îngeri în America de Tony Kushner, regia Victor Ioan Frunză, se va juca în cadrul Festivalului Național de Teatru.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Silviu Fusu,regizor says:

    Succese.imi plac proictele.

Postaţi un comentariu