Tişe cere din nou convocarea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă pentru Pata Rât

Foto: Szakats Istvan

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe a cerut convocarea din nou a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă pentru a se ajunge la soluţii clare pentru rezolvarea situaţiei grave de la Pata Rât. Aceasta după ce ieri Consiliul Judeţean Cluj a primit în cursul Avizul de forță majoră eliberat de Camera de Comerț și Industrie Cluj privind alunecările de la depozitul neconform de la Pata Rât. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, în document se arată faptul că solicitările repetate ale Consiliului Județean Cluj privind existența unui situații de urgență, generatoare a stării de alertă, se confirmă.

„Se apreciază ca și cauze ale producerii evenimentului existența unui cumul de mai mulți factori imprevizibili, insurmontabili și de neevitat ce au stat la baza producerii situației de forță majoră”, se arată în documentul citat.

“Am cerut încă din luna septembrie declararea unei stări de alertă în urma alunecărilor de teren de la Pata Rât, pe fondul unei situaţii de urgenţă determinată de alunecările de teren care au determinat scurgeri de levigat, dar Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj a refuzat solicitarea. Noi facem plângeri penale împotriva fiecărui membru al comitetului, vor răspunde individual, şi vom acţiona în judecată CJSU care a greşit când a refuzat starea de alertă şi a spus că măsurile acolo se pot lua în regim normal. Am primit de la Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) un act care decretează aviz de forţă majoră pentru Pata Rât. CCIR are competenţe prin lege şi spune că situaţia de la Pata Rât este un caz de forţă majoră, cauzat de factori imprevizibili, insurmontabili şi de neevitat”, a spus Alin Tişe.

Astfel, având în vedere poziția CCI Cluj,  Consiliul Județean Cluj se va re-adresa în cursul acestei zile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) al județului Cluj pentru convocarea acestui organism și, respectiv, stabilirea unui grup de suport tehnic pentru implementarea măsurilor care trebuie luate de îndată, în urma constatării situației invocate de instituția în a cărui competență legală întră și avizarea cazurilor de forță majoră. De asemenea, în acest context, Consiliul Județean Cluj își rezervă dreptul de a acționa în instanță membri CJSU Cluj care s-au opus, încă din luna septembrie 2017, declarării stării de alertă, și care, prin neasumarea răspunderii, au determinat o potențare a consecințelor poluării accidentale din acel areal.

În ceea ce privește problema levigatului de la Pata Rât, în funcție de răspunsul primit din partea CJSU Cluj, dar și a soluției tehnice recomandate de expertul contractat de Consiliul Județean Cluj în acest sens, forul administrativ județean va continua acțiunea de depoluare a zonei. Astfel, în ceea ce privește lacul de levigat acumulat până în acest moment și a cărui concentrație este una diluată, Consiliul Județean Cluj va acționa pentru depoluarea treptată a acestuia având în vedere cantitatea strânsă.

Referitor la levigatul pur, toxic, în concentrație ridicată, care se scurge din corpul depozitului, acesta va fi captat în cele două bazine de decantare și mai departe redirecționat spre stația de osmoză. În acest sens, Consiliul Județean a obținut acordul proprietarilor pentru amplasarea stației de osmoză, motiv pentru care preşedintele CJ Cluj va elibera ordinul de începere la lucrărilor.

De asemenea, în ceea ce privește reluarea acțiunii de închidere a depozitului neconform de la Pata Rât, antreprenorul va efectua în perioada imediat următoare, în regim de urgență, o serie de lucrări stabilite de experți și autorizate de către inginer.

Postaţi un comentariu