Tematica poluării și a defrișărilor ilegale deschide seria expozițiilor din 2020 în spațiul La Cave

Defrişare XII | tehnică mixtă pe lemn | 21x29cm | 2019 Photo credit: YAP studio

Opt proiecte artistice au fost selectate spre a fi expuse în 2020 în spațiul de expresie contemporană La Cave (str. I.I.C. Brătianu, nr. 22) în urma apelului lansat de Institutul Francez din Cluj-Napoca la finele anului trecut, conform comunicatului transmis presei.

Artiștii selecționați sunt: Isa Balogh, Costel Chițimuș, Anne Dubos, Claire Fahys, Ovidiu Komlod, Ada Muntean, Michel Vinay, un grup de studenți și absolvenți ai Departamentului Arte Textile – Design Textil UAD Cluj.

Numărul de propuneri primite s-a dublat față de anul trecut, ajungând la 30. Proiectele alese sunt demersuri artistice originale, ce explorează diferite medii de exprimare: pictură, sculptură, instalație, multimedia, fotografie, design textil, performance.

Seria de expoziții este deschisă în 30 ianuarie de Costel Chițimuș, masterand în pictură la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, cu o serie de lucrări-manifest pe tema defrișării și a poluării.

„Numele, 30 IANUARIE, reflectă faptul că aceste chestiuni sunt cât se poate de prezente azi, iar miza ecologică este o urgență imediată. Marcate de libertate cromatică și compozițională, peisajele lui Costel Chițimuș sunt un manifest pentru protejarea naturii, un semnal de alarmă. Acest proiect, înscris în evenimentul mondial La Nuit des idées, care are loc în aceeași seară de 30 ianuarie, dorește să crească nivelul de conștientizare al privitorului, să îl facă martorul direct al unei realități tragice cunoscute, interpretate subiectiv și trecute prin filtrul pictural”, se precizează în descrierea evenimentului.

Vernisajul va avea loc joi, 30 ianuarie, de la ora 19.30 în cadrul evenimentului mondial Noaptea ideilor și va fi precedat de o dezbatere pe tema rolului artei în creșterea conștiinței ecologice, cu participarea filosofului francez Loïc Fel, fondator al Coaliției pentru Artă și Dezvoltare Durabilă (COAL).

Deschis în 2017, La Cave a găzduit până acum peste 30 de expoziții, dar și proiecții, performance-uri, conferințe și ateliere dedicate artei și culturii contemporane. Spațiu de expunere și dialog, La Cave reprezintă o platformă pentru artiștii emergenți, care încurajează proiectele transdisciplinare și colaborative. În același timp, artiștii confirmați găsesc aici noi provocări și un public internațional.

Expozițiile sunt anunțate regulat pe site-ul Institutului Francez Cluj-Napoca și pagina de Facebook Institut français de Cluj, iar intrarea este liberă. Programul de vizitare este de luni până vineri între orele 10 și 17.

Distribuie:

Postaţi un comentariu