TEDxCluj 2019#What if? | Horea Avram: Ce-ar fi dacă ai putea spune o propoziție pe care întreaga lume să o audă?

Credit foto: Komiti

Cum ar fi fost acum prezentul dacă nu ne-am fi întrebat în trecut „WHAT IF”?, acesta este exercițiul de imaginație pe care echipa TEDxCluj îl propune în acest an invitaților săi. WHAT IF?-Ce-ar fi dacă? este fereastra spre o lume mai bună, spun organizatorii evenimentului care se va desfășura în acest an în data de 29 iunie la BT Arena. La întrebarea lansată anul acesta vor răspunde invitați precum Ștefan Mandachi (Antreprenor), Carl Honoré (TEDx Speaker & Author), Oana Pellea (Actriță), Oana Bogdan (Arhitect), Kathy Ward (International Mindfulness Teacher, Trainer and Supervisor), Ramin Hasani (Ph.D. Research Assistant), Radu Grosu (Professor & Cyber-Physical Systems Researcher), Irina Margareta Nistor (Translator & Critic de film), Tica Darie (Antreprenor Social), Iuliana Stan (Consultant Cultură de Organizație), Simona Tivadar (Medic primar – diabet și nutriție), Vladimir Draghia (Sportiv, Actor & Poet).

[stextbox id=’custom’]TEDxCluj are o tradiție de 9 ani în România. TED este o marcă a conferințelor care își definește misiunea ca “idei care merită să fie răspândite”. “TED” vine de la Technology, Entertainment, Design, trei domenii largi care, în mod colectiv, ne modelează viitorul. Evenimentul în sine este chiar mai amplu, prezentând idei care contează în orice disciplină.[/stextbox]

Ce-ar fi dacă ai putea spune o propoziție pe care întreaga lume să o audă?, Ce-ar fi dacă ai avea șansa să schimbi ceva în istorie?, Ce-ar fi dacă ai putea să trăiești perfect fără să dormi?, Ce-ar fi dacă s-ar respecta/îndeplini toate promisiunile electorale?, Ce-ar fi dacă ai fi city manager pentru o zi?, Ce-ar fi dacă ai putea să te naști a doua oară?, Ce-ar fi dacă ai putea să alcătuiești programa școlară a elevilor de gimnaziu?, Ce-ar fi dacă profesia ta ar fi preluată de o inteligență artificială? sunt doar câteva dintre întrebările prin care am încercat să îi provocăm pe invitații rubricii #What if?, inițiată de Transilvania Reporter și TEDxCluj, să ia în calcul și alte posibilități ale modului în care își pot trăi viața și pot influența viețile celor din jurul lor. Astfel, oameni creativi din medii diferite, cu profesii la fel de diferite, pe care noi i-am considerat relevanți și totodată distinctivi în mediul în care activează, au avut libertatea să își imagineze situații care au avut punct de plecare întrebarea Ce-ar fi dacă?. Răspunsurile lor pot fi o fereastră spre o lume mai bună și un exemplu al modului în care poți să gândești dincolo de aparentele bariere.

Horea Avram (curator și teoretician în domeniul artelor vizuale)

Ce ar fi dacă oamenii din jurul tău ar fi de două ori mai inteligenți decât sunt acum?

Desigur, mai întâi ar trebui să cădem de acord ce înseamnă inteligent: mai multă rațiune și un spirit mai ascuțit, mai multă carte, mai multă experiență și pricepere, mai mult instinct, sau un scor bun la testele IQ…? Cu oricare definiție am lucra, însă, dacă am dubla numărul celor inteligenți din jurul nostru, eu zic că am avea o lume ceva mai bună. Cred că multe activități ar merge mai bine, s-ar lua decizii cu mai multă luciditate, s-ar citi mai mult, s-ar discuta mai articulat și, mai ales!, s-ar vota mai responsabil.

Ce ar fi dacă ai putea să-ți schimbi numele? Care ar fi numele tău nou și de ce ai alege acel nume?

Nu cred că am un nume pregătit care ar putea să-l înlocuiască pe cel de acum. Însă aș dori ca prenumele meu să fie ceva mai internațional. Locuind mulți ani în străinătate, am avut probleme mari cu el: mulți pur și simplu nu îl rețineau, alții îl poceau cumplit.

Trebuie însă să ne dăm seama, că numele, ca și schimbarea lui, presupun, se pare, și o modificare de structură sufletească și de direcție a destinului. Asta susțin mai toate cărțile bune și mințile luminate. Cabala, de exemplu, spunea că fiecare literă a numelui reflectă caracterul nostru, îndrumându-ne nu numai în viață, dar și în cunoașterea de sine. Apoi, Platon în Cratylos vorbește despre dreapta potrivire dintre nume și cel denumit. Goethe, la rândul lui se frământa despre valențele interioare ale numelui. În creștinism, numele unui om este asociat unui sfânt atât ca act de venerație, cât și ca o formă de protecție cu efect, zice-se, în destinul celui identificat nominal cu respectivul sfânt. În literatura de la noi, Mircea Horia Simionescu a făcut, în al său magistral Dicționar onomastic, un joc al imaginației pe bază de nume, deopotrivă aleatoriu-suprarealist și plauzibil, în care lega numele de varii întâmplări sau, dimpotrivă, de informații specifice, seci, ca de registru. Toate aceste exemple sunt ilustrarea persistenței ideii conform căreia există, se pare, o conexiune între nume și destin. Într-adevăr, cred că, în pofida determinantelor sociale, soarta-n viață a unui Vasilică este complet diferită de cea a unui Ferdinand.

Ce ar fi dacă la o petrecere ați putea să invitați pe oricine (aflat în viață, sau nu), pe cine ați invita? 

Cred că niște personaje de desene animate ar fi cele mai potrivite.

Ce-ar fi dacă s-ar respecta/îndeplini toate promisiunile electorale?

Alegerile ar deveni plicticoase, ca plata facturilor lunare. Le-am da curs periodic, căci fără ele nu se poate, dar fără entuziasmul și patima momentelor electorale. Partea bună este că ar dispărea populiștii și extremiștii de stânga sau de dreapta, cu toții autodeclarați mântuitori ai națiunior și, evident, ai lumii-ntregi. Acestora le-ar dispărea argumentul principal (salvarea națiunii de noi înșine) și obiectul muncii (gargara). [Notați, vă rog, că exclud posibilitatea ca populiștii sau extremiștii să poată duce la capăt vreo promisiune, sau să funcționeze pentru multă vreme la putere].

Ce-ar fi dacă ai putea spune o propoziție pe care întreaga lume să o audă? Ce propoziție ai alege? 

Ar fi foarte multe variante. Mi-e greu să găsesc una semnificativă acum. Ce mi-ar plăcea însă, ar fi să am puterea de a manipula în secret mințile oamenilor în momente cheie, cum ar fi alegerile, deciziile legate de războaie sau atacuri teroriste, atitudinea față de ideologiile totalitare etc. Îmi place să cred că astfel manipulați (în sens pozitiv), oamenii ar fi mai buni, treaba ar merge, antagonismele majore ar dispărea și implicit am avea un mediu de viață mai locuibil. Însă trebuie să recunoaștem că asta ar conduce inevitabil la situația descrisă la întrebarea anterioară, cu toate consecințele care decurg de acolo.

Citiți și:

TEDxCluj 2019-What if? | Rarița Zbranca: Ce-ar fi dacă ai putea să alcătuiești programa școlară a elevilor?

TEDxCluj 2019-What if? | Dan Ciulea: Ce-ar fi dacă nu am mai avea internet?

TEDxCluj 2019-What if? | Tibi Codorean: Ce-ar fi dacă ai putea spune o propoziție pe care întreaga lume să o audă?

TEDxCluj 2019-What if? | Călin Biriș: Ce-ar fi dacă profesia ta ar fi preluată de o inteligență artificială?

TEDxCluj 2019#What if? | Simona Baciu: Ce-ar fi dacă ați fi city manager pentru o zi?

Distribuie:

Postaţi un comentariu