Târgul de Crăciun de la Cluj începe pe 23 noiembrie

Anul acesta, Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca își va deschide porțile în data de 23 noiembrie, sub tema „Unește oamenii, reunește familionul”. Păstrând același format jucăuș și plin de viață, organizatorii ne invită să ne adunăm împreună cu tot familionul în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

Unește oamenii, reunește familionul

Dacă anul trecut creatorii târgului ne reaminteau că sărbătorile de iarnă sunt, practic, sărbătorile familionului (oricât de divers și de extins ar fi acest familion), în acest an, urmează să ne petrecem mai bine de 5 săptămâni ocrotiți de ideea de ÎMPREUNĂ. Tematica propusă pentru 2018, în acord cu privilegiul Centenarului pe care o Românie întreagă îl celebrează în acest an, ne invită să privim ALĂTURAREA, UNIREA, “ÎMPREUNĂ”, cel puțin dintr-o nouă perspectivă: o unire înțeleasă nu ca stabilire a unor noi granițe (fie ele chiar și geografice), ci dimpotrivă, ca renunțare la ele, invitând astfel oamenii spre întâlnire, contopire și simbioză inerentă în experimentarea relației cu celălalt, cu “altul meu”.

Suntem invitați, așadar, să explorăm ideea de centenar din perspectiva unirii oamenilor în ansamblul diversității culturale pe care Clujul o găzduiește. Suntem invitați să descoperim rădăcinile care pulsează în inimile locuitorilor, să pornim conversații despre multiculturalism și despre modul în care sărbătorile de iarnă pot fi celebrate într-un spirit de comuniune și respect pentru diversele naționalități care conviețuiesc în Cluj.

„Ne bucurăm să ne aflăm în Piața Unirii pentru a doua oară în această formulă de organizare. Continuăm conform planului comunicat în 2017: anul acesta, familionul se îndreaptă către rădăcini, iar programul pregătit, prin evenimentele sale, celebrează diversitatea Clujului. Vă așteptăm cu aceeași amenajare festivă și cu un calendar bogat, care va cuprinde spectacole inedite din diverse culturi și zone geografice. Anul acesta, ne-am dorit să avem mai multe evenimente, astfel încât, în fiecare seară, să avem un puls al Târgului care vibrează constant” menționează Mihai Oprean, directorul Târgului de Crăciun.

Printre noutățile târgului de anul acesta se numără: căsuțe noi cu cadouri și bunătăți, un program antrenant presărat cu activități multiculturale, o săptămână dedicată vizionării filmelor, un radio al Târgului de Crăciun, o săptămână culinară cu activități specifice și multe alte surprize, care vor fi dezvăluite pe parcurs.

Deschiderea oficială a Târgului de Crăciun

Pentru deschiderea oficială, planificată în perioada 23-25 noiembrie, organizatorii Târgului ne pregătesc:
● Tradiționala pornire a iluminatului de Crăciun din Piața Unirii;
● Concerte ale îndrăgitelor trupe românești Phoenix, Compact B și Cobzality;
● Un concert inedit al orchestrei Istanbul Büyük Şehir Belediyesi Kent Orkestrası;
● „Jocurile muzicale de iarnă” – un spectacol feeric cu piese celebre. Acest spectacol este realizat în colaborare cu școlile muzicale The Beat, Rock Academy, Voltaj Academy și Armonia Music;
● Spectacolul „100 de ani de muzică în 100 de minute”, care ne propune o incursiune în muzica românească, realizată împreună cu Rada Stan, Armonia Music si Scena Urbană;
● Tramvaiul lui Moș Crăciun;
● Animație stradală cu personaje îndrăgite precum Minnie și Mickey, Hello Kitty, Albă ca Zăpada, Eroi în pijamale, Cenușăreasa, Anna și Elsa, Crăiasa Zapezii, Goofy și Pluto, Winnie și Țestoasa, Peter Pan, Crăiasa Florilor, Rapunzel, Scooby Doo, Harry Potter şi multe altele;
● Workshop-uri pentru părinți oferite de organizația „Oameni mici și mari” la Căsuța lui Moș Crăciun;

Săptămâni tematice

Începând cu anul acesta, pentru fiecare săptămână din cele cinci în care Târgul de Crăciun va fi deschis, organizatorii au stabilit câte o tematică dedicată.
Astfel, în prima săptămână vom avea parte de diverse activități muzicale, în cea de-a doua îl vom aștepta, alături de copilași, pe Moș Crăciun, în cea de-a treia vom vorbi despre zona culinară, în cea de-a patra vom pregăti cadouri pentru cei dragi, iar în ultima săptămână, ne vom juca și ne vom uita împreună la filme.

Alte oraşe 

Târgul de Crăciun de la Sibiu va avea deschiderea pe 16 noiembrie. Inițiativa a pornit în 2007, în Piața Mică, urmând ca în 2008 evenimentul să fie mutat în Piața Mare. Primăria Sibiu a finanțat partea evenimentelor culturale care se desfășoară pe durata acestui târg. Contribuția financiară pe care Primăria Sibiu a avut-o în organizarea târgului a fost cuprinsă de-a lungul anilor între 40.000 de lei și 200.000 de lei.

„Suma de finanțare a variat de la an, la an, în funcție de propunerile organizatorilor. În 2012, pentru prima dată Sibiul a avut o cortină de lumini, model care apoi a fost preluat în mai multe orașe din România. Specific la Târgul de Crăciun este mirosul de vin fiert, scorțișoară și turtă dulce, nu de mici și bere. Datorită Târgului de Crăciun avem un al doilea sezon turistic care începe odată cu deschiderea târgului. Anul acesta cred că vom deschide acest sezon în 10 noiembrie. În 2010, pentru prima dată târgul de la noi a apărut în topurile internaționale”, a punctat primarului orașului Sibiu, Astrid Fodor, la Conferinţa de Bune Practici în Administraţia Locală desfăşurată în septembrie la Cluj-Napoca.

Pe parcurs, târgul s-a reinventat și a venit cu noi componente, inclusiv cu pachete de citybreak și componente educative. În perioada 2013-2015 s-a pus mai mare accent pe programul cultural, în timp ce în 2016 a fost introdus elementul de videomapping pe clădirile din Piața Mare. În noiembrie 2017, numărul expozanților a fost de peste 100.

Postaţi un comentariu