Staţiunea de Cercetare Horticolă a USAMV renaște. Vechile sere nefuncționale vor fi dărâmate, iar sediul e în curs de renovare

Foto: Cristina Beligăr

La Staţiunea de Cercetare Horticolă Cluj-Napoca, din cadrul USAMV, activitatea a luat amploare în aceste zile odată cu punerea în vânzare a peste 90.000 de răsaduri de legume din producția proprie. Specialiștii recomandă ca plantarea răsadurilor în această perioadă să aibă loc în sere sau solarii datorită oscilațiilor de temperatură. Răsadurile sunt însă destinate inclusiv plantării în grădini sau în câmp deschis.

Dacă în anii trecuți, Stațiunea avea un aer dezolant, anul acesta se văd reale îmbunătățiri.

Ec.dr. Lucian Naș, directorul general administrativ al USAMV Cluj-Napoca, a declarat pentru Transilvania Reporter că recent a fost pusă în funcțiune o seră de peste 500 de metri pătrați pentru răsaduri și flori, alături de alte două sere semiîngropate care au fost “resuscitate” tot în acest an.

“În vara aceasta vom dărâma serele care nu pot fi revitalizate în Stațiune, aproximativ două hectare și jumătate. Vor rămâne alte două hectare și jumătate funcționale. Oamenii trebuie să știe că nu vom construi blocuri sau supermarketuri pe terenurile eliberate, deci să nu se sperie când vor vedea buldozerele pe terenurile din stațiune. Nu am dat nimănui nimic și nici nu vom da. Acele sere nu mai sunt viabile ca structură. Am continuat lucrările la una dintre sere care a fost funcțională și anul trecut, pe un hectar, și funcționează și anul acesta. Mai avem una pe un hectar pe care am început să o curățăm. Cu puțin efort de 100.000-150.000 de euro sperăm să o acoperim și să o facem funcțională până în toamnă”, a spus directorul general administrativ al USAMV Cluj-Napoca.

Clădirea unde se desfășoară cercetarea în stațiune, respectiv sediul administrativ, este și ea în curs de renovare, geamurile au fost schimbate, iar în interior au fost înlocuite instalațiile electrice, parchetul și tot ce a fost necesar pentru un cadru decent de muncă.

“Mai avem de lucru maxim o săptămână în exterior și câteva zile în interior. Renovarea a costat, cu toate utilitățile, undeva la 300 de mii de euro și asta având în vedere că o parte consistentă din lucrări au fost în regie proprie, cu oamenii noștri. Lucrăm pe toate fronturile, atât la sere, cât și în livezi. Probleme majore nu avem cu forța de muncă. Pe lângă oamenii din universitate, avem personal sezonier și avem deja echipe de lucru pe care ne bazăm”, a mai precizat ec. ing. Lucian Naș.

Pe terenul vechilor sere vor fi construite unele noi, în funcție de finanțări, sau de banii produși în stațiune.

De exemplu, Staţiunea Didactică Experimentală “Ferma Cojocna” a venit cu oferta de carne de miel, comercializată pe baza înscrierilor, iar în trei zile cererea a depășit cu mult oferta. La magazinele universității se mai găsesc însă spre vânzare ouă de diferite mărimi, tot de la Ferma Cojocna, precum și gama de lactate Bio (lapte, sana, iaurt, telemea, caș, brânză burduf), patiserii și mezeluri, legume proaspete, toate din producție proprie.

“Carnea de miel s-a vândut incredibil de repede. 220 de miei i-am vândut în trei zile. Asta înseamnă undeva la 15.000 de euro. Mieii erau bio, dar am omis să comunicăm la vânzarea lor. Lumea e receptivă și i-am încurajat tot mai mult pe clujeni să cumpere de la noi și în general de la producătorii locali. Și noi la fel de mult muncim și ne străduim. Palocsay nu mai e în ruină și se vede o schimbare. Sunt zone mai complicat de reabilitat, dar se lucrează în stațiune destul de mult. Vrem să aducem publicului produse la prețuri corecte, chiar dacă nu sunt cele mai mici. Întotdeauna vor fi nemulțumiți”, a mai declarat ec.ing. Lucian Naș pentru Transilvania Reporter.

Foto: Cristina Beligăr

Astfel, vânzarea primelor răsaduri de legume din acest a început în 12 aprilie, la prețuri cuprinse între 1-4 lei/bucată. Doritorii au putut alege diferite soiuri de roșii, castraveți, ardei gras și kapia, gogoșari, ardei bulgărești, ardei iuți, broccoli, conopidă, gulie, varză Kale, salată verde. Din 19 aprilie, au fost puse la vânzare și alte soiuri, cum ar fi pepene galben, varză, vinete, țelină, alături de pătrunjel, oregano, busuioc, tarhon, salvie, cimbru sau leuștean. De asemenea, au fost puse în vânzare și primele flori din acest an – cârciumărese și crăițe.

Vânzarea răsadurilor se face în două puncte ale stațiunii: la magazinul situat la capătul str. Liviu Rebreanu (zona parking, capăt autobuze 33,34, 48) și la una din serele din incintă, cu intrare din str. Horticultorilor nr. 5. Program vânzare: zilnic, de luni și până vineri, între orele 8.00 – 16.00, iar sâmbătă, între orele 8.00 – 13.00, cu excepția sărbătorilor legale.

Foto: Cristina Beligăr

Pentru detalii puteți suna la numerele de telefon: 0756/966132 sau 0760/291241.

Răsadurile sunt vândute în tăvițe alveolare, în limita stocului, iar comenzi pentru livrări prin curierat nu se primesc. Alte răsaduri de legume și flori vor fi puse în vânzare și la serele din campus sau la magazinul USAMV Cluj-Napoca, de pe Calea Mănăștur nr. 7, însă după data de 1 mai, acestea fiind destinate plantării direct în aer liber.

În cursul zilei de miercuri, am vizitat serele din Staţiunea de Cercetare Horticolă Cluj-Napoca, unde se lucrează de zor la îngrijirea răsadurilor. Una dintre sere este recent renovată și dată în funcțiune din acest an și găzduiește mii de răsaduri de legume. Acestea sunt produse atât în scop de comercializare, cât și pentru înființare de culturi proprii de legumicole.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

„Răsadurile nu sunt chimizate, intervenim cu tratamente chimice doar când avem un dăunător pentru a nu scăpa situația de sub control. La nivel de sol fertilizăm cu îngrășăminte naturale. În fiecare an avem clienți noi și ne bucurăm să vedem că oamenii au încredere în noi. Trebuie să menținem ce am format până acum.

În cazul tomatelor avem inclusiv roșii cherry, de consum și decorative, dar și așa-zisele roșii țărănești, precum și trei dintre soiurile obținute în stațiune, începând cu anii 80, respectiv Cluj 80, Nati și Perla Clujului. Cluj 17 e o elită, în curs de omologare. Din două sau trei soiuri, cercetătorii încearcă să facă încrucișări urmând un anumit ritual al cercetării. Românii sunt mari consumatori de roșii și de aceea sunt cele mai căutate răsaduri. Uneori plantează în abundență”, a precizat pentru Transilvania Reporter, ing. dr. Ioana Moldovan.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

În câmp, răsadurile se plantează în jur de data de 10 mai, în funcție de prognoza meteo. Noaptea este foarte important ca temperatura să nu scadă sub zece grade, ori altfel planta se inhibă și se oprește din creștere.

„Anul acesta s-au produs cantități mai mari ca în anii trecuți, având în vedere că cererea a fost mai mare”, a precizat ing.dr. Ioana Moldovan.

La mare căutare sunt și plantele aromatice în această perioadă, respectiv busuioc, cimbru, tarhon sau salvie, ideale pentru persoanele care locuiesc la bloc și care vor să-și amenajeze o mică grădină pe balcon.

„Din fericire avem în această perioadă zilieri care vin să ne ajute în sere, ceea ce e foarte bine. Până începe sezonul sunt constanți și putem să ne facem o bază. Să îi formăm”, mai precizează ing.dr. Ioana Moldovan.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

O altă parte a serei recent renovate, separată de ce de legume, este dedicată florilor, respectiv mușcatelor clasice- tradiționale, de diferite culori, dar și stolonilor de căpșuni. Comenzile încep să vină și pentru amenajarea jardinierelor, fiind primul an când Stațiunea oferă și acest „serviciu”.

„Căpșuni curgători nu există, deși oamenii întreabă și despre așa ceva. Fiecare plantă de căpșun emite un filament care crește și care formează noi mici plante care se dezvoltă la sol. Planta mamă nu va mai face fructe la un moment-dat, lăsând loc celor noi apărute”, explică ing. dr. Ioana Moldovan.

Potrivit site-ului USAMV, Staţiunea de Cercetare Horticolă Cluj-Napoca din cadrul Universităţii de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, a fost înfiinţată în luna iunie a anului 1953. În prezent, stațiunea are în administrare o suprafață de 164 de hectare și 191 de hectare în folosință.

Distribuie:

Postaţi un comentariu