Soprana Lucia Stănescu s-a stins din viață la vârsta de 94 de ani. A fost singura femeie director a Operei din Cluj

Foto arhivă: Dan Bodea

Opera Națională Română din Cluj-Napoca anunță cu profundă tristețe trecerea la cele veșnice a sopranei Lucia Stănescu.

În urmă cu doi ani, istoricul Varga Attila povestea pentru Transilvania Reporter detalii despre personalitatea Luciei Stănescu, cu ocazia lansării volumelor „Istoria Operei Naționale din Cluj-Napoca”, publicate la distanță de 99 de ani de la ridicarea primei instituții lirice din România.

„În istoria de un secol a Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, conducerea prestigioasei instituţii a fost asigurată de către 29 de personalităţi distincte. Lucia Stănescu s-a aflat în fruntea instituţiei în intervalul 1970/1971 respectiv 1974/1975 şi a fost singura femeie director. Eu personal nu ştiu să fi fost, pe atunci, o anumită atitudine faţă de femei. La fel ca şi azi, şi în acel răstimp au existat femei puternice şi inspirate care, la un moment dat, au avut curajul şi tăria de caracter de a păşi în faţă pentru a-şi asuma anumite responsabilităţi, dar mai ales pentru a pune în aplicare diverse proiecte îndrăzneţe. Lucia Stănescu a fost, pe atunci, o mare luptătoare şi aşa este şi astăzi la vârsta frumoasă pe care o are. Nu am beneficiat încă de privilegiul de a o cunoaşte personal, dar am avut în mână celebra sa carte cu caracter autobiografic: „Lucia Stănescu – A fost o viaţă sau un vis?” care cred că va inspira, de acum încolo, multe generaţii de Stele ale Scenei. Dacă parcurgi cartea Luciei Stănescu, nu poţi să nu admiri femeia, artista de geniu, managerul de operă care, inevitabil, pe durata mandatului, a trecut prin bune şi rele, dar oricum ar fi fost un lucru este cert: şi în răstimpul ei, oamenii au iubit opera mult şi au venit mereu aproape de ea. Cred ca asta este tot ce ai nevoie pentru a şti că misiunea a fost îndeplinită cu succes, iar în urma ta rămâne o istorie pe care o regăsesc alţii la un moment dat şi o dau mai departe. Şi atunci ca să vă răspund la întrebarea legată de situaţia Operei Române din Cluj în timpul Luciei Stănescu, aş concentra totul în câteva cuvinte sugestive pe care deja le ştie atâta lume: Pur şi simplu… a fost odată o viaţă… a fost odată un vis… care, din fericire pentru Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, continuă încă”, a declarat istoricul Varga Attila.

Mai jos puteți citi un interviu cu soprana Lucia Stănescu realizat de Transilvania Reporter în 2012, cu ocazia lansării cărții sale:

Lucia Stanescu – o viaţă pe scena

„Artistă lirică de faimă internaţională, soprană cu o voce splendidă și unică, Lucia Stănescu a fost, este și va fi pentru totdeauna un nume aclamat pe cele mai înalte scene ale lumii. Născută la 16 iunie 1926 în Someşul Rece, judeţul Cluj, aceasta a urmat în paralel cursurile Facultăţii de Drept din Bucureşti şi cele de canto din cadrul Academiei Regale de Muzică, la clasa tenorului şi profesorului Constantin Stroescu. A participat la numeroase concursuri de canto, fiind răsplătită cu Premiul I la Concursul Tinerilor Solişti, Premiul I la Concursul Internaţional de Canto din Moscova, precum și la Festivalul Tineretului şi Studenţilor din Bucureşti.

A devenit solistă a Operei Române din Cluj-Napoca încă din anul IV de studenție, unde a debutat în rolul Cherubino din opera mozartiană Nunta lui Figaro, urmată de un amplu repertoriu operistic internațional, interpretat cu aceeași măiestrie admirabilă.

Apreciată pentru excepţionala sa artă interpretativă şi puritatea vocii, pentru activitatea sa artistică şi bogata experienţă, i-a fost încredinţată funcţia de Director al Operei Române din Cluj-Napoca, îndeplinită cu deplină dăruire timp de cinci ani (1969-1974), încununați de rezultate remarcabile, de numeroase premiere, un nivelul artistic ascensiv și un lung șir de turnee internaționale care au consolidat prestigiului instituției noastre în întreaga lume.
Lucia Stănescu a desfăşurat, totodată, şi o fructuoasă activitate pedagogică în cadrul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, conturând în mod excepțional numeroși artiști consacrați ai noilor generații. Începând cu anul 1977, Lucia Stănescu s-a stabilit la Italia, unde şi-a continuat cariera artistică şi solistică, urmând ca, după un concert emoţionant de addio alle scene în 1981, să desfăşoare o carieră didactică timp de 15 ani la Conservatorul “Pietro Mascagni” din Livorno. Impresionanta sa carieră artistică a fost răsplătită cu nenumărate distincţii naționale și internaționale, demonstrându-i-se încă o dată o deosebită prețuire.

În anul 2012, la onorabila vârsta de 86 de ani, Lucia Stănescu şi-a lansat autobiografia intitulată A fost o viaţă sau un vis? – o mărturie a vieții și a artei sale care impresionează și astăzi. Patru ani mai târziu, cu ocazia frumoase aniversări a 90 de ani, soprana a revenit pe scena de debut pentru un emoționant spectacol dedicat și oferirea unei distincții pentru întreaga sa carieră.

Visați, visați, visați! a fost îndemnul cu care aceasta și-a încheiat la acel moment discursul – un motto atemporal și înălțător, pe care îl vom păstra mereu în suflete alături de amintirea sa. Vom reveni cu informații oficiale despre slujba de înmormântare”, anunță oficialii Operei Naționale din Cluj.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Dr.Horea says:

    Cantareata de neuitat a scolii de canto clujene,alaturi de Ion Piso,Buzea.Badescu

Postaţi un comentariu