Şi profesorii vor avea pensii speciale

Potrivit unui proiect de lege depus în Parlament profesorii din învăţământul preuniversitar, cu o vechime efectivă în învăţământ de 30 de ani, ar putea beneficia, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni. Inițiativa aparține unui grup de 15 deputaţi şi senatori, majoritatea de la PSD şi alți doi neafiliaţi.

Aceștia au depus, la data de 21 decembrie, amintitul proiect de lege privind acordarea unor drepturi speciale personalului didactic din învăţământul preuniversitar, invocând ”stresul”, ”uzura psihică şi fizică” la care sunt supuşi profesorii. Conform inițiatorilor acestui proiect de lege și munca profesorilor este la fel de dificilă precum cea a magistraţilor, care și-au votat recent pensii speciale. Noul proiect de lege conține un articol unic care prevede, cităm:

”Personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control, cu o vechime efectivă de cel puţin 30 de ani în învăţământ, beneficiază, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării”.

În prezent, Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 prevede la art 284, alin.1 că personalul didactic beneficiază de pensie în condiţiile legii privind asigurările sociale şi pensile din sistemul public.Proiectul depus la Camera Deputaţilor, la finalul sesiunii parlamentare, se află în consultare publică. Iniţiatorii au precizat că proiectul a fost deja trimis spre consultare federaţiilor sindicale din învăţământul preuniversitar.

Postaţi un comentariu