Sfat pentru tineri de la șeful centrului de inginerie Bosch: „Terminați-vă studiile, ele sunt temelia”

Denis Raabe, alături de o planșă cu viitorul campus Bosch de la Cluj | Foto: Bogdan Stanciu

Centrul de Inginerie Bosch din Cluj-Napoca și-a deschis duminică, 19 mai, porțile, pentru toți cei curioși se vadă cum se lucrează la cercetarea și dezvoltarea noilor tehnologii în domeniul mașinilor autonome, dar nu numai. „Bosch Future Mobility Day” a inclus demonstrații cu mașini autonome, o competiție pentru studenții pasionați de vehiculele de acest tip, expoziții interactive, prezentări tehnice, activități pentru copii, dar și o sesiune de conferințe cu experți din grupul Bosch. Cu această ocazie, Dennis Raabe, șeful Centrului de Inginerie Bosch, a acordat un interviu pentru Transilvania Reporter.

În urmă cu un an, Bosch anunța că, împreună cu Primăria Cluj-Napoca, va face o serie de teste pentru mașini autonome, aici. Care este stadiul acestui proiect?

La Bosch, noi permanent verificăm care este situația curentă [a unei chestiuni] și apoi decidem în funcție de aceasta. În acest caz, înseamnă că vom avea mai mult timp pentru a începe, deoarece sunt multe lucruri pe care trebuie să luăm în considerare; iar acum nu putem menționa o dată clară la care aceste teste ar putea începe. Studiem posibilitățile, vedem ce nevoi avem, și care sunt posibilitățile de a le îndeplini aici, și, de asemenea, ce teste sunt deja disponibile în România.

Care ar fi locul pe care îl ocupă Clujul în arhitectura generală a corporației Bosch?

Clujul devine din ce în ce mai important în peisajul Bosch, din două motive: avem, o dată, capacitatea de producție de la Jucu, lângă Cluj, și ei se dezvoltă și își asumă tot mai multe responsabilități [la nivel de grup], iar aici avem Centrul de Inginerie Cluj, unde, de asemenea, creștem și preluăm tot mai multe proiecte, în principal în domeniul mașinilor autonome, în aria mobilității, și aici avem deja responsabilitatea pentru câțiva clienți, avem proiecte pe care le dezvoltăm aici și de care noi suntem responsabili. Iar astfel de sarcini ne asumăm din ce în ce mai mult.

[stextbox id=’custom’ caption=’Campusul Bosch, gata la anul’ ]

Bosch construiește la Cluj-Napoca un campus care se va integra cu spațiile pe care deja le ocupă în clădirea iQuest (fosta fabrică de confecții „Flacăra”). Noua clădire va fi inaugurată anul viitor, în urma unei investiții de 25 de milioane de euro. Campusul a fost gândit nu de conducerea Bosch – subliniază Denis Raabe – ci de angajații corporației, care au fost invitați să-și expună ideile. Pe baza acestora, a fost proiectat un spațiu de muncă prietnos, care să stimuleze creativitatea, în vreme ce asigură și tot confortul necesar. Campusul va avea, printre altele și o cantină publică, dar și o grădiniță pentru copiii angajaților. În acest moment, Centrul de Inginerie Bosch de la Cluj-Napoca are peste 500 de angajați. În total, Bosch are în România peste 7.000 de angajați. [/stextbox]

Care ar fi cel mai important proiect pe care îl dezvoltați în prezent?

Nu pot nominaliza unul care este cel mai important, pentru că depinde de perspectivă. De exemplu, sub umbrela tehnologiilor pentru mașinile autonome, dezvoltăm sisteme computerizate de direcție, pe baza camerelor video, care cred că sunt foarte importante, dezvoltăm senzori radar, senzori cu ultrasunete etc. De toate acestea ai nevoie pentru a crea o mașină care se conduce autonom, de aceea nu pot spune care este mai important, pentru că dacă nu ai unul dintre aceste sisteme, o astfel de mașină nu poate funcționa. Cred că fiecare proiect e diferit, fiecare are provocările lui și sunt interesante pentru colegii noștri de aici.

Cum vi se pare forța locală de muncă, în comparație cu cea din alte țări europene unde Bosch are capacități de producție?

Depinde foarte mult de specializarea pe care te concentrezi. De exemplu, avem o colaborare foarte bună cu profesorul [Sergiu] Nedevschi, [prorector al Universității Tehnice, specializat în automatizări și calculatoare], și ne bucurăm de această colaborare, pentru că prin intermediul ei avem o serie de proiecte. În general, sunt impresionat de universități și de aptitudinile pe care le găsim, dar am și un „pont”, din punct de vedere mai abstract, și anume că studenții trebuie să se concentreze pe studii, până când termină facultatea și masterul. Spun asta fiindcă văd des cazuri de persoane care au doar Bacalaureatul și lucrează opt ore pe zi deja, și doar seara mai studiază, iar uneori nici nu mai finalizează studiile, iar aceste studii, trebuie să înțeleagă, sunt temelia lor, sunt fundația pentru viitor. Nu ar trebui să se gândească la câștiguri pe termen scurt, ar trebui să se gândească pe termen lung și, astfel, ar trebui să-și termine studiile universitare. Acest lucru este diferit la Cluj, față de altă orașe.

Competiția de machete de mașini autonome este dedicată echipelor de studenți pasionați de noua tehnologie | Foto: Laura Laurențiu

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu