Sfârșitul erei COVID-19 în Israel: Cum arată viața după imunizarea în masă. Cu 80% dintre adulți vaccinați, cazurile au scăzut la 15 pe zi

Foto: Michael Giladi/The Times of Israel

Scăderea infecțiilor a fost atât de încurajatoare încât Israelul a ridicat marți unele dintre ultimele restricții împotriva coronavirusului, scrie publicația Business Insider. Companiile pot funcționa acum la capacitate maximă, iar rezidenții nu mai trebuie să demonstreze că au fost vaccinați pentru a intra în restaurante, pentru a avea acces la evenimente sportive sau în săli de spectacole. Populația Israelului este de aproximativ 9 milioane de locuitori.

Chiar înainte de ridicarea ultimelor restricții, școlile din Israel erau complet deschise, măștile nu mai erau necesare în aer liber, și în întreaga țară aveau loc adunări în masă. Acum, singura barieră a Israelului în calea vieții normale este cerința de a purta măști în spațiile publice interioare – o regulă care ar putea fi ridicată imediat săptămâna viitoare, potrivit oficialilor israelieni.

Acesta este probabil sfârșitul erei COVID în Israel, cel puțin în ceea ce privește tulpinile actuale pe care le cunoaștem”, a declarat pentru Business Insider dr. Eyal Zimlichman, director general adjunct la Sheba Medical Center, cel mai mare spital din Israel. „Am ajuns, evident, la imunizare în masă”.

Oamenii de știință au estimat anterior că pentru a ajunge la imunizare în masă – pragul dincolo de care virusul nu poate trece cu ușurință de la o persoană la alta – ar fi nevoie ca țările să vaccineze complet între 70% și 85% dintre rezidenții lor. Israel a vaccinat doar 60% din cetățenii săi, sau aproximativ 80% din populația sa adultă, până acum. Vaccinurile nu au fost încă autorizate acolo pentru copiii sub 16 ani.

Acesta este un semn că alte țări ar putea să-și învingă focarele de îmbolnăviri cu niveluri de vaccinare similare, a spus Zimlichman. El a estimat că aproximativ 70% dintre cetățenii israelieni au acum imunitate la virus, fie prin vaccinuri, fie prin infecții naturale.

Știm acum cu siguranță că acest număr este suficient pentru a crea imunitatea de masă“, a spus el.

Sistemul Israelului de “Pașapoarte verzi” a permis oamenilor să intre în restaurante, la evenimente sportive, în muzee, săli de sport și hoteluri numai dacă au prezentat dovada vaccinării sau un test negativ COVID-19. „Viața a devenit mult mai ușoară pentru cei care s-au vaccinat și asta a fost un alt stimulent pentru oameni”, a spus Zimlichman. „Nu au vrut să se simtă cetățeni de rang doi”.

Situația nu este la fel de “roz” în teritoriile palestiniene. Mai puțin de 5% din populația palestiniană este complet vaccinată. Palestinienii din Ierusalimul de Est au acces la asigurările de sănătate israeliene, dar acest lucru nu se extinde și asupra palestinienilor din Cisiordania și Fâșia Gaza. Mai multe organizații pentru drepturile omului au solicitat Israelului să administreze vaccinuri palestinienilor de urgență.

Campania de vaccinare a Israelului s-a încheiat deja. Cei care au dorit să se vaccineze au avut oportunități mai mult decât suficiente la fiecare nivel de vârstă. Acum, rata de vaccinare a țării este pusă la încercare de adunările în masă. La sfârșitul lunii aprilie, zeci de mii de israelieni s-au adunat în Galileea pentru Lag B’Omer, o sărbătoare evreiască – cea mai mare adunare publică din Israel de la începutul pandemiei. Luna trecută, mulți israelieni s-au înghesuit în adăposturi împotriva bombelor în mijlocul ciocnirilor violente dintre Israel și Gaza.

În tot acest timp, infecțiile au continuat să scadă: numărul mediu de cazuri săptămânale de coronavirus în Israel a scăzut cu 80% în ultima lună.

Dacă ai veni în Israel, senzația ar fi că aceasta este o țară fără COVID”, a declarat pentru Business Insider Eyal Leshem, specialist în boli infecțioase la Centrul Medical Sheba.

O parte din succesul Israelului împotriva coronavirusului ar putea avea legătură cu restricțiile strânse de călătorie impuse. Țara este încă închisă pentru majoritatea turiștilor, iar cei care au acces trebuie să stea în carantină timp de două săptămâni, apoi să facă un test COVID-19 în a noua zi petrecută în țară. Cetățenii israelieni trebuie să obțină o autorizație specială pentru a călători în nouă țări în care ratele de infecție sunt ridicate sau variantele coronavirusului se răspândesc pe scară largă: Argentina, Brazilia, Etiopia, India, Mexic, Rusia, Africa de Sud, Turcia și Ucraina.

SUA, în schimb, doar recomandă americanilor să evite țările cu transmitere ridicată. Rezidenților li se permite să revină în SUA prezentând un test negativ COVID-19. Americanii complet vaccinați nu trebuie să stea în carantină după întoarcerea în țară.

Distribuie:

Postaţi un comentariu