Sesiunea solemnă a UBB, la un secol de la întemeiere. Despre limba engleză și bogăția spirituală

Panoramare: Aula Magna în timpul sesiunii solemne centenare | Foto: Dan Bodea

Luni, 4 noiembrie 2019, de la ora 10.00, în Aula Magna a Universității „Babeș-Bolyai” a avut loc sesiunea solemnă dedicată unui secol de la fondarea primei universități românești la Cluj.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de rectorul Ioan-Aurel Pop. Acesta a făcut o istorie e universităților europene, focalizând apoi pe situația Clujului, unde universitatea a fost fondată pentru prima dată în 1581, în al doilea val, cel renascentist, de întemeiere a instituțiilor de învățământ superioare în Europa.

Prima universitate clujeană a fost suprimată după nu multă vreme, fiind reînființată în secolul al XVIII-lea, tot sub tutela iezuiților, apoi refondată ca universitate de stat maghiară în 1872, și, din nou, refondată, în 1919, ca universitate românească.

Rectorul s-a referit apoi la situația de azi a Universității „Babeș-Bolyai”. „Dacă am reușit să înmatriculăm câte 15.000 de studenți în fiecare din ultimii ani, înseamnă că societatea românească are încredere în noi, iar acesta nu este puțin lucru”, a spus Ioan-Aurel Pop, ca un răspuns la discursul programatic al lui Vasile Pârvan, „Datoria vieții noastre”, rostit la deschiderea cursurilor universitare de acum 100 de ani.

„Oamenii au încredere în UBB, deoarece UBB produce oameni instruiti și educați la cel mai înalt nivel, dar mai ales pentru ca Alma Mater Napocensis disemineaza încredere în viață”, a continuat Ioan-Aurel Pop.

Importanța cunoașterii limbilor străine

Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” | Foto: Dan Bodea

În încheiere, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” a remarcat că la această universitate se comunică în patru limbi, română, maghiară, germană și engleză, lucru care reprezintă „o mare bogăție spirituală”.

Aprecierea sa vine la trei zile după ce premierul interimar și candidatul PSD la prezidențiale, Viorica Dăncilă, a spus că persoanele care se exprimă în limbi străine „țin mai puțin la această țară”.

„Valorile, virtuțile și încrederea sunt aceleași, distinși ascultători, și în limba lui Petőfi, și în limba lui Goethe, și în limba lui Eminescu, chiar dacă numele lor îmbracă forme diferite. A cunoaște virtuțile, valorile și încrederea în mai multe limbi, chiar dacă esența lor o exprimăm astăzi cel mai des în engleză, e semn de mare bogăție spirituală, conductibilă, cum am vrea noi cu toții, nu numai spre multiculturalitate, ci spre interculturalitate. La UBB, vrem să ne cunoaștem reciproc, prin limbi și culturi diferite, deși tăria esențelor vieții e pentru toți aceeași. Esențele acestea cu forme particulare se însumează, se sintetizează și se sublimează frumos în datoria vieții noastre, trasată acum 100 de ani și destinată cel puțin pentru următoarea sută de ani și pentru toate secolele ce vor urma, în veacul vecilor. Gaudeamus igitur”, a încheiat Ioan-Aurel Pop.

Aici puteți citi integral discursul

Va urma

Prorectorul Daniel David, candidat la postul de rector | Foto: Dan Bodea

După Ioan-Aurel Pop, a luat cuvântul președintele Senatului UBB, Ioan Chirilă. Apoi a vorbit prorectorul Daniel David, primul universitar care și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de rector la alegerile de anul viitor. Acesta a trecut în revistă traseul UBB din 1578 încoace, din punct de vedere al performanțelor academice și al celor mai prestigioși profesori. El a arătat că UBB este cea mai bine clasată instituție de învățământ superior din România în topurile universitare. „Luăm foarte în serios rankingurile internaționale, pentru că prin ele te poți compara cu ceilalți (…) Standardul nu suntem noi, ci standardul e reprezentat și de alții”, a remarcat David.

Daniel David a încheiat mulțumindu-i lui Ioan-Aurel Pop pentru mandatele sale în fruntea universității. „Mandatul se apropie de sfârșit și am fost onorați să fim parte din el. Am încercat să fim la înălțimea istoriei”, a spus prorectorul. În ceea ce privește viitorul, el a adăugat: „Trebuie să avem o universitate pregătită pentru lumea care vine”.

A urmat discursul prefectului studenților, un scurt moment de muzică clasică iar apoi discursurile reprezentanților administrației locale, ale mediului academic și ale clerului. Seria acestor alocuțiuni a fost deschisă de ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt, care a transmis și mesajul cancelarului Angela Merkel, Doctor Honoris Causa al UBB.

În încheierea evenimentului, au fost prezentate noile apariții editoriale dedicate anului centenar al UBB, de rectorul Ioan-Aurel Pop și prorectorii Ioan Bolovan și Simion Șimon.

Ceremonia s-a încheiat cu ,,Oda bucuriei” interpretată de corurile reunite al facultăților de teologie ale UBB.

Distribuie:

Postaţi un comentariu